maliszewo pisze:Witam bardzo serdecznie.
Mam zapytanie dot. Odnalezienia dwóch rodzin, które niegdyś wyemigrowały do USA. Próbowałam kiedyś coś odnaleźć na Elis Island, ale ja dopiero w tym temacie raczkuje i nic nie znalazłam. Mam kilka wydaje mi się że dość istotnych informacji o tych rodzinach, które mogłyby ułatwić poszukiwania. Napiszę co mi o nich wiadomo na wypadek jeśli ktoś z Was miałby czas i ochotę naprowadzić mnie na jakiś ślad.
1. Michalina Wierzbowska ur. W 1887 roku w miejscowości Steklinek parafii Czernikowo ( córka Andrzeja i Katarzyny ze Świątkowskich) wyjechała do USA ok. 1904 roku. Wiemy o niej tylko że wyszła tam za mąż i zmieniła nazwisko na Miłosek. Do rodziny docierały od niej listy, z których wiadomo że miała córkę, która z kolei po mężu podobno nosiła nazwisko Mroczkowska i miała 2 synów Stanisława i Marszałka (imię na cześć Piłsudskiego). Niestety nikt nie pamięta adresu tej rodziny. Czy jest możliwe, aby dziś ustalić czy ktoś z nich jeszcze żyje i gdzie ? Od czego zacząć?
2. Maryanna i Piotr Leszczyńscy zam. w Lipnie. Maryanna z domu nazywała się Zaborowska ur. się ok. 1880 roku w Mokowie – jej rodzicami byli Aleksander i Tekla z Michalskich. Piotr Leszczyński ur. się ok. 1885 roku w Rumunkach Głodowskich koło Lipna. Jego rodzicami byli Walenty i Maryanna z Tomaszewskich.
Marianna i Piotr Leszczyńscy wyjechali do USA w 1917 roku razem z córkami Czesławą (ur. 1910r. ) i Zenobią. Mieszkali w Detroit, gdzie w 1924 roku urodził im się syn Jerzy( ich adresy 7733 Morrow Circle Ocarborn, Mich., później 8281 Hubbell Street, Detroit, Michigan 48228) Czesława wyszła za mąż (John Kronk), nie mieli dzieci. Czesława do 1985 roku przysyłała listy do jednej z krewnych w Lipnie – wtedy już z Florydy (3304 McDill Road, Bradenton, Floryda 33507). Zdajemy sobie sprawę że osoby te mogą już nie żyć. Jednak Czesława w swych listach wspominała, że jej brat Jerzy Leszczyński miał syna Piotra urodzonego w 1959. Mamy szeroko rozbudowane drzewka genealogiczne w/w rodzin. Chcielibyśmy się podzielić z nimi z tymi rodzinami z USA. Może oni by wnieśli nam coś nowego do rodzinnej genealogi?
Czy możliwe jest aby po tylu latach móc z nimi nawiązać kontakt?
Proszę o pomoc. DOROTA.
Witaj Doroto!
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Michalina Wiersbicka
Name: Michalina Wiersbicka
Arrival Date: 19 Nov 1904
Estimated birth year: abt 1886
Port of Departure: Hamburg
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Pretoria
Search Ship Database: View the Pretoria in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Line: 26
http://img15.imageshack.us/img15/7749/wierzbicka.jpg
CDN
Pozdrawiam
Krystyna