Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mączka_Arkadiusz

Witaj Yoghurtossos,
Masz rację, pisząc, że twoje nazwisko Bakonyi jest węgierskiego pochodzenia. Być może jest to nazwisko utworzone końcówką -yi od nazwy osobowej Bakon lub wyrazu pospolitego Bakon-musisz sprawdzić w słownikach czy jest w ogóle taki wyraz. Nazwiska z tą końcówką były tworzone również od nas miejscowości i czesto nosiły je rodziny szlacheckie. W takim przypadku musiałbyś szukać miejscowości o nazwie Bakon na Węgrzech lub o nazwie Vakon,Vakony, Vakonice,Vakoncevo lub podobnych na Słowacji, gdyż wiele szlacheckich rodzin słowackich uległo madziaryzacji. Litera "V" lub "W" w obcych wyrazach jest oddawana w węg. przez literę "B". Porównaj imię węg. Balint=Valentinus (Walenty).
pozdrawiam
Arek Mączka
Masz rację, pisząc, że twoje nazwisko Bakonyi jest węgierskiego pochodzenia. Być może jest to nazwisko utworzone końcówką -yi od nazwy osobowej Bakon lub wyrazu pospolitego Bakon-musisz sprawdzić w słownikach czy jest w ogóle taki wyraz. Nazwiska z tą końcówką były tworzone również od nas miejscowości i czesto nosiły je rodziny szlacheckie. W takim przypadku musiałbyś szukać miejscowości o nazwie Bakon na Węgrzech lub o nazwie Vakon,Vakony, Vakonice,Vakoncevo lub podobnych na Słowacji, gdyż wiele szlacheckich rodzin słowackich uległo madziaryzacji. Litera "V" lub "W" w obcych wyrazach jest oddawana w węg. przez literę "B". Porównaj imię węg. Balint=Valentinus (Walenty).
pozdrawiam
Arek Mączka
- Ewa_Szczodruch

Nazwiska: Małek, Kuziak, Kudyba, Bidas
Dziękuje jeszcze raz pani za wyjaśnienie znaczenia nazwiska Smalisz przyznam się pani że to nazwisko mojej pra pra pra babki Smile. Jednak interesuje mnie z jakich kręgów owe Smalisz pochodzi czy to jest typowo Polskie nazwisko? Korzysta pani z ciekawych pomocy naukowych czy nazwisko Smalisz jest dokładniej wymienione w tej książce ?
Chciałbym dowiedzieć sie jakiego pochodzenia są nazwiska: Małek, Kuziak, Kudyba, Bidas.
Z góry pozdrawiam i serdecznie dziękuje! [/b]
Chciałbym dowiedzieć sie jakiego pochodzenia są nazwiska: Małek, Kuziak, Kudyba, Bidas.
Z góry pozdrawiam i serdecznie dziękuje! [/b]
- Ewa_Szczodruch

Witaj Masławie
Mówisz i masz
Bidas ( bez daty źródłowej ) od bieda, ze staropolskiego też biada, bida.
Kudyba ( bez daty źródłowej ) - od prasłowiańskiego kuditi 'niszczyć' lub od rosyjskiego kud 'bies, szatan'.
Kuziak ( bez daty źródłowej )- od gwarowego kuza 'stara krowa', kuzia 'przekleństwo'.
Małek 1204 - od mały.
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Mówisz i masz
Bidas ( bez daty źródłowej ) od bieda, ze staropolskiego też biada, bida.
Kudyba ( bez daty źródłowej ) - od prasłowiańskiego kuditi 'niszczyć' lub od rosyjskiego kud 'bies, szatan'.
Kuziak ( bez daty źródłowej )- od gwarowego kuza 'stara krowa', kuzia 'przekleństwo'.
Małek 1204 - od mały.
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Prośba o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk
Witam serdecznie!
Czy mogę prosić o wyjaśnienie pochodzenia następujących nazwisk, lub link do strony (jeśli taka jest), gdzie mogłabym sama znaleźć interesujące mnie informacje.
Chodzi mi o nazwiska:
Łaguna
Szydłowski
Doliński
Mikoleit
Thiel
Ossoliński
Kalinowski
Wiszniewski
Petz
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
Czy mogę prosić o wyjaśnienie pochodzenia następujących nazwisk, lub link do strony (jeśli taka jest), gdzie mogłabym sama znaleźć interesujące mnie informacje.
Chodzi mi o nazwiska:
Łaguna
Szydłowski
Doliński
Mikoleit
Thiel
Ossoliński
Kalinowski
Wiszniewski
Petz
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
- Ewa_Szczodruch

Witaj Ago
Ad rem:
Doliński 1424 - od nazwy miejscowej Dolina ( częste ).
Kalinowski 1400 od nazwy miejscowej Kalinów, Kalinowo ( częste ).
Łaguna ( bez daty ) - od staropolskiego łagun 'kładka'.
Mikoleit - nie znalazłam
Może od imienia Mikołaj ?
Ossoliński 1638 - 42 - od nazwy miejscowej Ossolin, dawniej Osolin ( tarnobrzeskie, gmina Klimontów ).
c. d. n.
Ad rem:
Doliński 1424 - od nazwy miejscowej Dolina ( częste ).
Kalinowski 1400 od nazwy miejscowej Kalinów, Kalinowo ( częste ).
Łaguna ( bez daty ) - od staropolskiego łagun 'kładka'.
Mikoleit - nie znalazłam
Ossoliński 1638 - 42 - od nazwy miejscowej Ossolin, dawniej Osolin ( tarnobrzeskie, gmina Klimontów ).
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Agi:
Petz ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Petz.
Szydłowski 1408 - od nazw miejscowych Szydłów, Szydłowo ( kilka miejscowości ).
Thiel ( bez daty ) od niemieckiej nazwy osobowej Tell.
Wiszniewski 1474 - od nazw miejscowych Wiśniewo, Wiśniowa, Wiszniewo ( częste ).
Petz ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Petz.
Szydłowski 1408 - od nazw miejscowych Szydłów, Szydłowo ( kilka miejscowości ).
Thiel ( bez daty ) od niemieckiej nazwy osobowej Tell.
Wiszniewski 1474 - od nazw miejscowych Wiśniewo, Wiśniowa, Wiszniewo ( częste ).
Serdecznie dziękuję Pani Ewo za tak szybką i pełną odpowiedź.
Mam jeszcze małe pytanko o genealogię nazwisk:
Lubaszewski
Książek
Wielgosz
Słyszałam również opinię, że nazwisko Łaguna pochodzi z języka litewskiego i znaczy chyba ... ten co szybko biega...? Jak to można sprawdzić?
Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam
Aga Łaguna
Mam jeszcze małe pytanko o genealogię nazwisk:
Lubaszewski
Książek
Wielgosz
Słyszałam również opinię, że nazwisko Łaguna pochodzi z języka litewskiego i znaczy chyba ... ten co szybko biega...? Jak to można sprawdzić?
Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam
Aga Łaguna
- Ewa_Szczodruch

Witaj Ago
Co do nazwiska Łaguna, podałam Ci etymologię za Rymutem. Nie wydaje mi się, by było to nazwisko litewskie ( brak charakterystycznej końcówki - is, jis ), co nie znaczy, że Twój hipotetyczny przodek Litwin nie mógł go nosić
Książek 1405 - od ksiądz, książę, też od książka.
Lubaszewski ( bez daty źródłowej ) - od lubić, luby, też od imion złożonych typu Lubomir.
Wielgosz 1491 - od wielki, ze staropolskiego wieliki, też wielgi, wieligi.
Co do nazwiska Łaguna, podałam Ci etymologię za Rymutem. Nie wydaje mi się, by było to nazwisko litewskie ( brak charakterystycznej końcówki - is, jis ), co nie znaczy, że Twój hipotetyczny przodek Litwin nie mógł go nosić
Książek 1405 - od ksiądz, książę, też od książka.
Lubaszewski ( bez daty źródłowej ) - od lubić, luby, też od imion złożonych typu Lubomir.
Wielgosz 1491 - od wielki, ze staropolskiego wieliki, też wielgi, wieligi.
- Wolnik_Joanna

Niewiadomski, Witek, Zaleski
Serdecznie prosiłabym o pomoc w znalezieniu etymologii nazwisk
Niewiadomski
Witek
Zaleski
Serdecznie dziękuję
i pozdraiwam
Joanna
Niewiadomski
Witek
Zaleski
Serdecznie dziękuję
i pozdraiwam
Joanna
- Ewa_Szczodruch

Witaj Joasiu
Znalazłam i podzielę się tym z Tobą :
Niewiadomski 1389 - od nazwy miejscowej Niewiadów ( piotrkowskie, gmina Ujazd).
Witek 1204 - od imion Wit, także Witold lub imion złożonych typu Witosław; może też od witać.
Zaleski 1370 - od nazwy miejscowej Zalesie ( częste ).
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001
Znalazłam i podzielę się tym z Tobą :
Niewiadomski 1389 - od nazwy miejscowej Niewiadów ( piotrkowskie, gmina Ujazd).
Witek 1204 - od imion Wit, także Witold lub imion złożonych typu Witosław; może też od witać.
Zaleski 1370 - od nazwy miejscowej Zalesie ( częste ).
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001
- Wolnik_Joanna