ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Paula257

Sympatyk
Adept

Post autor: Paula257 »

Wykaz projektów, które będą realizowane przez archiwa państwowe w ramach Programu Wieloletniego Kultura+
Digitalizacja w latach 2013-2015:

1. Kontynuacja projektu digitalizacji materiałów ewidencji ludności Wielkopolski w okresie XIX i XX w. - projekt Archiwum Państwowego w Poznaniu

2. Rozwój zasobów cyfrowych Archiwum Państwowego w Lublinie - projekt Archiwum Państwowego w Lublinie

3. Rozbudowa infrastruktury digitalizacyjnej - projekt Archiwum Głównego Akt Dawnych, który zakłada m.in. digitalizację Ksiąg Miejskich, których zawartość stanowi obfita spuścizna aktowa kancelarii miejskich funkcjonujących w miastach królewskich. Digitalizacji zostaną poddane akta ziemskie i grodzkie z terenu Mazowsza. Projekt zakłada również rozwinięcie i wdrożenie na masową skalę planowej digitalizacji zabezpieczającej w Archiwum, która pozwoli znacznie zwiększyć dostęp do treści dokumentów wszystkim zainteresowanym oraz przyczyni się do zahamowania procesu niszczenia oryginalnych rękopisów,

4. Digitalizacja ksiąg USC z terenu południowo-zachodniej Wielkopolski - projekt Archiwum Państwowego w Lesznie

5. Digitalizacja Akt miasta Koszalina z lat 1555-1945 oraz wybranych map i planów - projekt Archiwum Państwowego w Koszalinie

6. Rozbudowa pracowni digitalizacji w Archiwum Państwowym we Wrocławiu (m.in. zakup urządzeń skanujących oraz stacji graficznych wraz z oprogramowaniem do obróbki i konwersji skanów) - projekt Archiwum Państwowego we Wrocławiu

7. Digitalizacja, indeksacja i udostępnienie spisu ludności Łodzi - projekt Archiwum Państwowego w Łodzi

8. Doposażenie pracowni digitalizacji o wielkoformatowy skaner dziełowy formatu A0 - projekt Archiwum Narodowego w Krakowie

9. Akta gmin mazurskich - digitalizacja i publikacja w internecie materiałów archiwalnych - projekt Archiwum Państwowego w Olsztynie

10. Wielokulturowy Górny Śląsk w aktach urzędów stanu cywilnego z lat 1874-1910 - projekt Archiwum Państwowego w Katowicach

11. Zakończenie digitalizacji ksiąg metrykalnych (XVI-XX w.) i urzędów stanu cywilnego z terenu Pomorza Zachodniego. Rozbudowa biblioteki taśmowej - projekt Archiwum Państwowego w Szczecinie

12. Budowa pracowni digitalizacji w Archiwum Państwowym m.st. Warszawy Ekspozytura w Milanówku - projekt Archiwum Państwowego m.st. Warszawy

http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... zacja.html

Ani slowa o AP w Piotrkowie, Toruniu & Opolu i Przemyslu. Mam nadzieje, ze to niepelny zestaw. Moze pod koniec roku dowiemy sie wiecej...
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Gdzieś bodaj w marcu ukazały się skany aktów UMZ z zasobów AP Piotrków Trybunalski Oddział Tomaszów Mazowiecki z lat 1888 do 1901 , a od 1902 skanów brak chociaz roczniki te są uwzględnione w spisie. Nie tak dawno pojawiły się skany ANEKSÓW do akt małżeństw za lata 1888 - 1901, ale dalszych akt nadal brak. Tak po cichu liczę, że wktótce uzupełnią.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Nowylicznik dostępnych skanów, to 7 853 226.
Co przybyło? Nie wiadomo (na razie).
W interesującym mnie AP Lublin przybyło wg mnie 7 zespołów ze skanami, ale na razie zidentyfikowałem tylko jeden - parafia r-k w Konstantynowie lata 1909-11.

Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Niewątpliwie jest to zapowiedż naszych ogólnych i cierpliwych oczekiwań.

Pozdrawiam,

Aleksander. :)
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Czy wiadomo może od kiedy ukażą się skany z Parafii Białostockiej, z wyznania Ewangelicko - Augsburskiej. Obecnie poszukuję aktów metrykanych moich krewnych z tej Parafii.

Pozdrawiam, Piotr
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Piotrze,

najlepiej zapytać wysyłając maila na: szukaj(at)bialystok.ap.gov.pl

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Aneto, dzięki za odpowiedz, jest to dobry pomysł żeby zapytać się bezpośrednio do Archiwum w Białymstoku.

Pozdrawiam, Piotr
Awatar użytkownika
Paula257

Sympatyk
Adept

Post autor: Paula257 »

Krzysztof_Wasyluk pisze:Nowylicznik dostępnych skanów, to 7 853 226.
Co przybyło? Nie wiadomo (na razie).
W interesującym mnie AP Lublin przybyło wg mnie 7 zespołów ze skanami, ale na razie zidentyfikowałem tylko jeden - parafia r-k w Konstantynowie lata 1909-11.

Krzysztof Wasyluk
Rzeczywiscie, gdy otwieram strone Szukajwarchiwach, "NEW" wyswietla sie na czerwono. Opisu jescze nie ma.

Informacja dla zainteresowanych Stalowa Wola:
"Miło nam poinformować o kolejnym wdrożeniu Zintegrowanego Systemu Informacji Archiwalnej ZoSIA. Od 18 września 2013 funkcjonuje on w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli. W ramach przygotowań do wdrożenia NAC przeprowadziło szkolenie, zapoznając przyszłych użytkowników ze wszystkimi funkcjonalnościami systemu. Dzięki wdrożeniu ZoSIA Muzeum zyskało wygodne i funkcjonalne narzędzie do opracowania swoich zbiorów archiwalnych. Będzie mogło także udostępniać opracowane materiały online w serwisie szukajwarchiwach.pl"

http://www.nac.gov.pl/node/721
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Krzysztof_Wasyluk pisze:W interesującym mnie AP Lublin przybyło wg mnie 7 zespołów ze skanami, ale na razie zidentyfikowałem tylko jeden - parafia r-k w Konstantynowie lata 1909-11.
Nieco więcej:
Konstantynów, Kornica, Nielisz, Prawno, Syrniki, Wereszczyn, Wielącza, Wilków, Włostowice, Wohyń, Wożuczyn, Wysokie, Zamość, Żabianka, Żółkiewka, Żyrzyn
info z: http://lubgens.eu/viewtopic.php?p=4658#4658
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

W dniu wczorajszym na stronie NDAP zamieszczono informację o dokumentach Rządu RP na Uchodźstwie (zasób AAN), opublikowanych na stronie Szukaj w archiwach:
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... necie.html

Pozdrawiam
Aneta
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Na stronie jest już wykaz wszystkich nowości:

http://szukajwarchiwach.pl/media/attach ... 9_2013.pdf

pozdrawiam
Ela
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

a kiedy kolejne skany z Konina?
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Bett pisze:a kiedy kolejne skany z Konina?
Zawsze można do nich napisać i zapytać. ;)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Nie wiecie czy AP Łódź zamieści skany Rządu Gubernialnego Radomskiego, oprócz wydziału budowlanego np. Wydział Administracyjny bądź Anteriora?
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

AP Łódź na swojej stronie podaje co zamierza zdigitalizować http://www.lodz.ap.gov.pl/rgp.html

---
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”