Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:12 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

A czy można się czegoś więcej dowiedzieć o tej Magdalenie Mierzejewskiej?

Ewa
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:11 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agata_KJ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Agata_KJ »

Janiszewska_Janka pisze:
Andrzej75 pisze:
Agata_KJ pisze:zastanawiam się, dlaczego osoby tej profesji były tytułowane per "jaśnie pan".
Naprawdę tak napisano w dokumencie? Czy może raczej jest tam jakiś skrót, np. JPan — a to wcale nie znaczy "jaśnie pan", tylko "jegomość pan"...
Andrzej ma rację, bo mam w rodzinie Adama Kaczyńskiego strażnika komory granicznej Królestwa Polskiego, którego w skrócie tytułowano JPan, ale w akcie ślubu zapisano Jegomość Pan, czyli w pełnym brzmieniu tego grzecznościowego tytułu. Nawiasem mówiąc Adam Kaczyński był synem szlachetnie urodzonych Franciszka Kaczyńskiego i Magdaleny z Mierzejewskich, ale ślub brał z panną bardziej tytułowaną "Wielmożna, lub JWielmożna", bo była córką Podwojewody zambrowskiego więc chyba tak podkreślano różnice w wykonywanych funkcjach publicznych.
Co do istoty czynności strażnika komory granicznej to pełnił podobne funkcje jak obecna straż graniczna.

Pozdrawiam
Janka

Dziękuję Wam serdecznie za przybliżenie mi tematu i wyprowadzenie z błędu.
Oczywiście było "jpan" i ja sobie od razu przetłumaczyłam, że to najpewniej "jaśnie pan" :lol: :lol: :lol:

Osoba, o którą pytałam była najpierw strażnikiem skarbu w Częstochowie, a potem strażnikiem granicznym w różnych miejscowościach wzdłuż granicy Kongresówki.

Pozdrawiam,

Agata KJ
Siwy_Maria

Sympatyk

fortepianista

Post autor: Siwy_Maria »

Hejka!
Kto mi powie, kto to jest fortepianista i czym się zajmował ?
W necie znalazłem tylko używane zamiennie z pianistą.
Jeżeli to to samo, to co, przygrywał wieczorami do tańca ? Grał w jakimś zespole/kapeli ?
Nazwa tego zawodu jest przetłumaczona z rosyjskiego, więc moze po rosyjsku znaczy zupełnie co innego ?
Pozdro
Marysia
Vienewi

Sympatyk

fortepianista

Post autor: Vienewi »

:) Fortepianista grał na fortepianie a pianista na pianinie :P z resztą tak samo w dzisiejszych czasach.

Pozdrawiam
Ewelina
Siwy_Maria

Sympatyk

fortepianista

Post autor: Siwy_Maria »

Hejka!
Ewelino, śmiejesz się ze mnie, że zadałam głupie pytanie. Ale nie ma głupich pytań, sa tylko głupie odpowiedzi. Po drugie, kto pyta nie błądzi.
Określenie "fortepianista" jest w akcie z 1902 i określa się w nim dwóch różnych ludzi. W pierwszej chwili pomyślałam, że chodzi o pianistów, ale chyba byliby raczej sławni, nieprawdaż ?
Sprawdziłam w słowniku języka polskiego - nie ma takiego hasła. Więc zamieściłam pytanie na forum, może ktoś wie. Ale nikt nie wiedział, poza tobą, któraś odkryła oczywistą oczywistość.
Pomogła mi nieoceniona moja Babunia, która miała w domu słownik Michała Arcta z 1916 roku. I tam to hasło jest. I brzmi:
Fortepjanista, wł., stroiciel fortepianów, ten, co robi a. stroi fortepjany; korektor; wirtuoz, grający na fortepjanie, pianista.
Co więcej, ten słownik jest w internecie:
https://pl.wikisource.org/wiki/M._Arcta ... tepjanista
Tak więc sądzę, że tych dwóch gości z mojego aktu raczej robiło karierę w przemyśle fortepianowym (może jako stroiciele), aniżeli było pianistami.
Pozdro
Marysia
Awatar użytkownika
Skiba_A

Sympatyk

fortepianista

Post autor: Skiba_A »

Marysiu,
dziękuję za link do słownika. Wyjaśniła się "zagadka" zawodu mego przodka -> pisarza :)
pozdrawiam,
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

fortepianista

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

na 99,99% osoba określana w 1883 roku w Warszawie rosyjskim "fortepianista" budowała/składała fortepiany,pianina i podobny "sprzęt" - nie tylko grający.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

fortepianista

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Dzień dobry,

Ostatnio w indeksowanych przeze mnie metrykach często spotykam zawód kurnik.
Czy to hodowca kur?

teren: Warszawa

dzięki,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Kasia_Marchlińska pisze:Ostatnio w indeksowanych przeze mnie metrykach często spotykam zawód kurnik.
Czy to hodowca kur?
Wg Doroszewskiego może to być handlarz drobiem albo służący doglądający drobiu.
http://doroszewski.pwn.pl/haslo/kurnik/
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Re: fortepianista

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:41 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Re: fortepianista

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Hej, tu Kaśka,

Indeksuję zgony Cyrkułu VII lata 1813, 1814 i następne, było więcej niż 5 wystąpień, ale nie wynotowałam numerów aktów. Jeżeli to konieczne, mogę od teraz zapisywać i doklejać tu linki.
przykłady:
1814/306
1815/147
1815/491

Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
piotr79

Sympatyk

Odczytanie "godności lub zatrudnienia" w spisie lu

Post autor: piotr79 »

Witam,

w indeksach do ksiąg "Spisu ludności miasta Krakowa z r. 1850" znalazłem interesującą mnie osobę - Ignacy Marzec (kolumna druga, pozycja druga).

Mam jednak problem z odczytaniem godności lub zatrudnienia tej osoby. Czy mógłbym prosić o Waszą pomoc?
https://szukajwarchiwach.pl/29/84/0/2/2 ... JpZ9TFhPAw

Niestety w samym księgach nie udało mi się znaleźć tej osoby, więc w ten sposób nie mogę rozwiązać tego problemu.

Dziękuję.
grazka.s

Sympatyk

Odczytanie "godności lub zatrudnienia" w spisie lu

Post autor: grazka.s »

Furman
Pozdrowienia
graszka.s
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”