odkopuje temat Sawickich!
Poszukuje informacji o Sawickich z Trzebienia (okolice Magnuszewa) Dotarłem najdalej do Walentego Sawickiego, który żył w latach 1741-1831, ożeniony z Rozalią z domu Witek. Chciałbym się dowiedzieć skąd my tam się wzięli
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

MichałSaw pisze:w akcie ślubu, który znalazłem (Józefa i Marianny Filipowskiej, który zawarli w 1889 r) wynika, że rodzicami Józefa Sawickiego są Józef Sawicki i Zofia Tkaczyk
Popraw datę (edytuj swój pierwszy post)W bazach geneteki wynika, że urodzili oni pierwszą córkę Mariannę Sawicką w roku 1799

Indeks jest poprawionyMichałSaw pisze:Czy ma Pan link do aktu? Czy w akcie rodzicami Marianny są Marcin i Marianna Siwoń?Chrzanowski_Stanisław pisze:Ciekawe, gdyż w akcie rodzicami Józefa są Andrzej i Jadwiga Świątek.
PS.
Czy tylko u mnie przestało działać cytowanie?

Pana Sawiccy pochodzą z parafii Przybysławice (folwark Józefków należący do dóbr Prusy). Andrzej Sawicki s.Bartłomiej i Barbara Nowicka zd.Kubala poślubił 23.09.1861 Jadwigę Świątek c.Krzysztof i Salomea Dereń.MichałSaw pisze:Bardzo dziękuję, jeśli ktokolwiek miały jakieś informacje na temat dalszych przodków to będę ogromnie wdzięczny.