Nazwisko: Sawicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Mateusz_Sawicki

Post autor: Mateusz_Sawicki »

dzień dobry,
odkopuje temat Sawickich!

Poszukuje informacji o Sawickich z Trzebienia (okolice Magnuszewa) Dotarłem najdalej do Walentego Sawickiego, który żył w latach 1741-1831, ożeniony z Rozalią z domu Witek. Chciałbym się dowiedzieć skąd my tam się wzięli :) Czy macie w swoich zbiorach nazwiska z tych okolic?
MrTomiQ

Nieaktywny

Post autor: MrTomiQ »

Dzień Dobry
Poszukuję informacji o Apolonii Sawickiej urodzonej około 1800r., wzięła ślub w 1824r. z Stanisławem Mazalonem/Zichowskim w Czersku pow. Chojnice woj. Pomorskie.

Jej ostatnia córka urodziła się w Czersku 1845r., jej mąż Stanisław Mazalon prawdopodobnie zmarł w czersku pow. Chojnice w 1859r.

Akt zgonu jej męża: https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 7638.phtml
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... &cat=26302

Dalsze losy Apolloni są mi nieznane, a jej aktu zgonu nie ma prawdopodobnie w par. Czersk, bo są indeksy zgonów z tej parafii. Proszę o pomoc, jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat :D.

Pozdrawiam
Tomasz
Anitka876

Sympatyk

Post autor: Anitka876 »

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć, czy są jakieś informacje na temat Sawickich, konkretnie mi chodzi o Józefa Sawickiego oraz jego żonę Barbarę z Lublińskich. Ich córka Julianna najpierw wyszła za Rafała Żmijewskiego, a w wieku 40 lat za Fabiana Padlewskiego, czyli najprawdopodobniej urodziła się w roku 1798. Jej syn Marcin Żmijewski brał ślub w parafii Skurcze, więc najpewniej z tamtych stron również pochodziła. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ brak podstawowych informacji uniemożliwia mi kontynuowanie rozwijania drzewa.
Pozdrawiam.
MichałSaw

Post autor: MichałSaw »

Dzień dobry, poszukuję informacji na temat przodków:

Marian Sawicki urodzony w 1923 roku we wsi Sobów, jest on synem Franciszka Sawickiego (ur. 1894) i Zofii z domu Bieńko (ur. 1896). Franciszek Sawicki jest synem Józefa Sawickiego ( ur. 1863) oraz Marianny Filipowskiej. I tutaj rodzi się mały problem, ponieważ w akcie ślubu, który znalazłem (Józefa i Marianny Filipowskiej, który zawarli w 1889 r) wynika, że rodzicami Józefa Sawickiego są Józef Sawicki i Zofia Tkaczyk. W bazach geneteki wynika, że urodzili oni pierwszą córkę Mariannę Sawicką w roku 1799 co było by dosyć dziwne... Co więcej w bazie geneteki nie widnieje Józef Sawicki jako Józefa i Zofii Tkaczyk, a na akcie małżeńskim jest co innego. Czy ktoś może wytłumaczyć tę zagadkę albo posiada jakiekolwiek informację na ich temat? (Chodzi o miejscowość Bidziny, woj. Świętokrzyskie)

Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

MichałSaw pisze:w akcie ślubu, który znalazłem (Józefa i Marianny Filipowskiej, który zawarli w 1889 r) wynika, że rodzicami Józefa Sawickiego są Józef Sawicki i Zofia Tkaczyk

1889.3 parafia Bidziny - wklej link do tego aktu
W bazach geneteki wynika, że urodzili oni pierwszą córkę Mariannę Sawicką w roku 1799
Popraw datę (edytuj swój pierwszy post)
Wklej link do tego aktu
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
MichałSaw

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable= rok 1889 ich ślub

Mam zdjęcie aktu
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

...I tutaj rodzi się mały problem, ponieważ w akcie ślubu, który znalazłem (Józefa i Marianny Filipowskiej, który zawarli w 1889 r) wynika, że rodzicami Józefa Sawickiego są Józef Sawicki i Zofia Tkaczyk.

Ciekawe, gdyż w akcie rodzicami Józefa są Andrzej i Jadwiga Świątek.

PS.
Czy tylko u mnie przestało działać cytowanie?
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
MichałSaw

Chrzanowski_Stanisław pisze:Ciekawe, gdyż w akcie rodzicami Józefa są Andrzej i Jadwiga Świątek.

PS.
Czy ma Pan link do aktu? Czy w akcie rodzicami Marianny są Marcin i Marianna Siwoń?
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

MichałSaw pisze:
Chrzanowski_Stanisław pisze:Ciekawe, gdyż w akcie rodzicami Józefa są Andrzej i Jadwiga Świątek.

PS.
Czy ma Pan link do aktu? Czy w akcie rodzicami Marianny są Marcin i Marianna Siwoń?
Indeks jest poprawiony
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&pair=1
a akt jest tu
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,108354,3
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
MichałSaw

Bardzo dziękuję, jeśli ktokolwiek miały jakieś informacje na temat dalszych przodków to będę ogromnie wdzięczny.
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

MichałSaw pisze:Bardzo dziękuję, jeśli ktokolwiek miały jakieś informacje na temat dalszych przodków to będę ogromnie wdzięczny.
Pana Sawiccy pochodzą z parafii Przybysławice (folwark Józefków należący do dóbr Prusy). Andrzej Sawicki s.Bartłomiej i Barbara Nowicka zd.Kubala poślubił 23.09.1861 Jadwigę Świątek c.Krzysztof i Salomea Dereń.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
MichałSaw

Bardzo dziękuję za cenne informację i pomoc

Serdecznie pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”