Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

kasiek pisze:
witek_mazuchowski pisze:
kasiek pisze:Eliza,dziekuje za odpowiedz.
W takim razie ciesze sie z tego co mam i czekam na ciag dalszy (Brzeziny ewang. np) ;)
Jeśli chodzi o łódzkie Brzeziny, to akt ewangelickich nie uświadczysz. Pod koniec II wojny została zbombardowana kancelaria i wszystkie dokumenty spłonęły.
niedobrze :cry: bardzo niedobrze

w takim razie czekam na "moj" ewangelicki Piotrow..
Piotrków ewang.w Łodzi tylko alegata reszta w Piotrkowie
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
arborpl

Sympatyk
Mistrz

Post autor: arborpl »

Zgłaszałem się do indeksacji Rzgowa i Tuszyna, nie uściśliłem, że chodzi o akty w języku polskim a także rosyjskim. Wyznanie katolickie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw 14 cze 2012, 19:48 przez arborpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

arborpl pisze:Zgłaszałem się do indeksacji Rzgowa i Tuszyna, nie uścisliłem, że chodzi o akty w języku polskom a także rosyjskim. Wyznanie katolickie. Pozdrawiam.
Jedna z tych parafii będzie robiona po niedzieli tylko nie pamiętam która ale chyba Rzgów.
Robimy następną listę jeśli są chętni aby indeksować jakieś parafie proszę o zgłoszenie oczywiście nie będzie to robione natychmiast księgi w języku rosyjskim
pozdrawiam serdecznie
Eliza

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

To ja bym od siebie dodał Widawę i Wojków.
Kuba
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Wszystkie zdjęcia zrobione przez Elizę w AP Łódź do dnia wczorajszego są już obrobione i wysyłane na serwery
do indeksujących. Powinny też być widoczne w Genbazie.

Aktualny stan prac w AP Łódź:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Dzisiaj przesyłam do Leszka ASC Skoszewy pewnie po niedzieli będą gotowe do indeksacji
pozdrawiam serdecznie
Eliza

Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Szanowni Pani Elizo i Panie Leszku
czy jest możliwość określić jakie będą fotografowane lata (przedział lat) z ksiąg oraz ewentualnie jakie lata (przedział lat) będą udostępnione w postaci scanów z mikrofilmów przez AP dla projektu digitalizacji i indeksacji z wymienionych niżej parafii :
Będków
Chojny
Czarnocin
Gałków
Komorniki
Kurowice
Łaznów
Mileszki
Ruda
Rzgów
Srock
Tuszyn
Wolbórz

pytam ponieważ w pdfie który jest udostępniany do wglądu takiej informacji nie mogę wyodrębnić
w kolumnach "daty skrajne" i "mikrofilmy" podane ramy czasowe nijak sie mają do tego co chciałbym się dowiedzieć
Krzysztof
magnowa

Sympatyk
Legenda

Post autor: magnowa »

Elizo
Jak można zrobić skany Parafi Ozorków, (katolicka ) ale dopero mogę indeksować jak skończę Korczew i Grocholice
Małgorzata
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Panie Krzysztofie
To chyba nie jest taki wielki problem wejść w bazę pradziad i sprawdzić parafie które Pana interesują co jest na mikrofilmach a co nie.To co nie jest zmikrofilmowane będzie fotografowane a kiedy i czy będą skany z mikrofilmów nie mogę udzielić Panu informacji.Mikrofilmy można przeglądać osobiście na miejscu w AP lub zamawiać do innych AP najbliższych od miejsca zamieszkania.Nie dajmy się zwariować nie wszystko od razu.
Leszek wykonał wykaz z bazy sezam kosztem swojego czasu prywatnego i jeśli się nie mylę to jest informacja żeby sprawdzać w bazie to jest wykaz orientacyjny ja starałam się dopisać jaki jest zakres ksiąg na mikrofilmach czy nie zbyt duże są wymagania w stosunku do nas?
pozdrawiam serdecznie
Eliza

arborpl

Sympatyk
Mistrz

Post autor: arborpl »

Pani Elizo to w takim razie czekam na swoją kolejkę (Rzgów). Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

eliza1952 pisze:
kasiek pisze:
witek_mazuchowski pisze: Jeśli chodzi o łódzkie Brzeziny, to akt ewangelickich nie uświadczysz. Pod koniec II wojny została zbombardowana kancelaria i wszystkie dokumenty spłonęły.
niedobrze :cry: bardzo niedobrze

w takim razie czekam na "moj" ewangelicki Piotrow..
Piotrków ewang.w Łodzi tylko alegata reszta w Piotrkowie
nieeeeeeeeeeeeeeeeeee :cry: :cry:
a ja cicho siedze i sobie czekam na ten Piotrkow nieszczesny a tu prosze :cry:
Eliza, to moze, tak jak z Brzezinami, jak juz sie uporasz ze wszyskimi UMZ moze bedzie Ci sie jeszcze chcialo te brzezinskie i piotrkowskie alegaty zrobic??
Tam pol mojej rodziny a nikt mi nie chce/nie moze w Piotrkowie pomoc.
:cry:
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Kasiek
Zobaczę może coś da się zrobić w tej sprawie ale nie wiem czy to będzie szybko
pozdrawiam serdecznie
Eliza

Anetta_72

Sympatyk
Adept

Post autor: Anetta_72 »

Witaj Elizo,
czy Uniejów nadal przed tobą ? Nieustannie czekam na twoje dzieło które będę mogła zindeksować :) Proszę o informację czy i kiedy przewidujesz jego realizację.
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Anetta_72 pisze:Witaj Elizo,
czy Uniejów nadal przed tobą ? Nieustannie czekam na twoje dzieło które będę mogła zindeksować :) Proszę o informację czy i kiedy przewidujesz jego realizację.
Pozdrawiam,
Anetta.
Anetta
Uniejów jest w Łodzi tylko na mikrofilmach reszta jest w Ap Konin
Bardzo proszę sprawdzajcie w bazie pradziad czy dany zasób jest w Łodzi
pozdrawiam serdecznie
Eliza

Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

ofski pisze:Szanowni Pani Elizo i Panie Leszku
czy jest możliwość określić jakie będą fotografowane lata (przedział lat) z ksiąg oraz ewentualnie jakie lata (przedział lat) będą udostępnione w postaci scanów z mikrofilmów przez AP dla projektu digitalizacji i indeksacji z wymienionych niżej parafii :
Będków
Chojny
Czarnocin
Gałków
Komorniki
Kurowice
Łaznów
Mileszki
Ruda
Rzgów
Srock
Tuszyn
Wolbórz

pytam ponieważ w pdfie który jest udostępniany do wglądu takiej informacji nie mogę wyodrębnić
w kolumnach "daty skrajne" i "mikrofilmy" podane ramy czasowe nijak sie mają do tego co chciałbym się dowiedzieć
eliza1952 pisze:
Anetta_72 pisze:Witaj Elizo,
Pozdrawiam,
Anetta.
Anetta
Uniejów jest w Łodzi tylko na mikrofilmach
reszta jest w Ap Konin
Bardzo proszę sprawdzajcie w bazie pradziad czy dany zasób jest w Łodzi
Chciałem moim pytaniem zwrócić uwagę na fakt, że z Pdfa nie można wywnioskować jakie lata z jakich parafii będą fotografowane więc zapytałem o konkretne parafie które mogą być w moim zainteresowaniu.

Potwierdzeniem na to, że się nie mylę jest oczekiwanie Anetty_72 na fotografie z parafii Uniejów (które miała nawet obiecane i nawet jakiś termin był podany - ale nie w tym sedno sprawy) które chciała indeksować i teraz się dowiaduje, że zdjęć nie będzie bo są dostępne w AP mikrofilmy.

Żebym był dobrze zrozumiany nie krytykuję tego co i w jaki sposób robi Pani Eliza i pozostali wolontariusze tylko chcę wskazać na brak istotnych (tak przynajmniej mi się wydaje) informacji o które wcześniej pytałem.
Porównując Pdfa i Pradziada w wielu pozycjach nie widac żadnych różnic więc jak mam sobie odczytać jakie lata bedą fotografowane? i czy w ogóle będą?

Odpowiedź - Zapewne w Pdfie podany został cały zasób wszystkich przechowywanych w łódzkim AP ksiąg i mikrofilmów z okolicznych parafii z podanym przedziałem lat, ale nie ma podanej informacji czy i jakie księgi z których lat będą fotografowane.
Wyszczególnienie w Pdfie z nazwy jakiejś parafii nie oznacza, że będą z jej dostepnych ksiąg wykonywane jakieś zdjęcia.
Zdjęcia będą robione tylko z ksiąg niezmikrofilmowanych - ale z których parafii i z jakiego przedziału lat ???

Dziękuję Krzysztofie za odpowiedź
- proszę bardzo
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”