Piotrków ewang.w Łodzi tylko alegata reszta w Piotrkowiekasiek pisze:niedobrzewitek_mazuchowski pisze:Jeśli chodzi o łódzkie Brzeziny, to akt ewangelickich nie uświadczysz. Pod koniec II wojny została zbombardowana kancelaria i wszystkie dokumenty spłonęły.kasiek pisze:Eliza,dziekuje za odpowiedz.
W takim razie ciesze sie z tego co mam i czekam na ciag dalszy (Brzeziny ewang. np)bardzo niedobrze
w takim razie czekam na "moj" ewangelicki Piotrow..
Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
Zgłaszałem się do indeksacji Rzgowa i Tuszyna, nie uściśliłem, że chodzi o akty w języku polskim a także rosyjskim. Wyznanie katolickie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw 14 cze 2012, 19:48 przez arborpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedna z tych parafii będzie robiona po niedzieli tylko nie pamiętam która ale chyba Rzgów.arborpl pisze:Zgłaszałem się do indeksacji Rzgowa i Tuszyna, nie uścisliłem, że chodzi o akty w języku polskom a także rosyjskim. Wyznanie katolickie. Pozdrawiam.
Robimy następną listę jeśli są chętni aby indeksować jakieś parafie proszę o zgłoszenie oczywiście nie będzie to robione natychmiast księgi w języku rosyjskim
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Wszystkie zdjęcia zrobione przez Elizę w AP Łódź do dnia wczorajszego są już obrobione i wysyłane na serwery
do indeksujących. Powinny też być widoczne w Genbazie.
Aktualny stan prac w AP Łódź:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
pozdrowienia
Leszek
do indeksujących. Powinny też być widoczne w Genbazie.
Aktualny stan prac w AP Łódź:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
pozdrowienia
Leszek
Szanowni Pani Elizo i Panie Leszku
czy jest możliwość określić jakie będą fotografowane lata (przedział lat) z ksiąg oraz ewentualnie jakie lata (przedział lat) będą udostępnione w postaci scanów z mikrofilmów przez AP dla projektu digitalizacji i indeksacji z wymienionych niżej parafii :
Będków
Chojny
Czarnocin
Gałków
Komorniki
Kurowice
Łaznów
Mileszki
Ruda
Rzgów
Srock
Tuszyn
Wolbórz
pytam ponieważ w pdfie który jest udostępniany do wglądu takiej informacji nie mogę wyodrębnić
w kolumnach "daty skrajne" i "mikrofilmy" podane ramy czasowe nijak sie mają do tego co chciałbym się dowiedzieć
czy jest możliwość określić jakie będą fotografowane lata (przedział lat) z ksiąg oraz ewentualnie jakie lata (przedział lat) będą udostępnione w postaci scanów z mikrofilmów przez AP dla projektu digitalizacji i indeksacji z wymienionych niżej parafii :
Będków
Chojny
Czarnocin
Gałków
Komorniki
Kurowice
Łaznów
Mileszki
Ruda
Rzgów
Srock
Tuszyn
Wolbórz
pytam ponieważ w pdfie który jest udostępniany do wglądu takiej informacji nie mogę wyodrębnić
w kolumnach "daty skrajne" i "mikrofilmy" podane ramy czasowe nijak sie mają do tego co chciałbym się dowiedzieć
Krzysztof
Panie Krzysztofie
To chyba nie jest taki wielki problem wejść w bazę pradziad i sprawdzić parafie które Pana interesują co jest na mikrofilmach a co nie.To co nie jest zmikrofilmowane będzie fotografowane a kiedy i czy będą skany z mikrofilmów nie mogę udzielić Panu informacji.Mikrofilmy można przeglądać osobiście na miejscu w AP lub zamawiać do innych AP najbliższych od miejsca zamieszkania.Nie dajmy się zwariować nie wszystko od razu.
Leszek wykonał wykaz z bazy sezam kosztem swojego czasu prywatnego i jeśli się nie mylę to jest informacja żeby sprawdzać w bazie to jest wykaz orientacyjny ja starałam się dopisać jaki jest zakres ksiąg na mikrofilmach czy nie zbyt duże są wymagania w stosunku do nas?
To chyba nie jest taki wielki problem wejść w bazę pradziad i sprawdzić parafie które Pana interesują co jest na mikrofilmach a co nie.To co nie jest zmikrofilmowane będzie fotografowane a kiedy i czy będą skany z mikrofilmów nie mogę udzielić Panu informacji.Mikrofilmy można przeglądać osobiście na miejscu w AP lub zamawiać do innych AP najbliższych od miejsca zamieszkania.Nie dajmy się zwariować nie wszystko od razu.
Leszek wykonał wykaz z bazy sezam kosztem swojego czasu prywatnego i jeśli się nie mylę to jest informacja żeby sprawdzać w bazie to jest wykaz orientacyjny ja starałam się dopisać jaki jest zakres ksiąg na mikrofilmach czy nie zbyt duże są wymagania w stosunku do nas?
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliza1952 pisze:Piotrków ewang.w Łodzi tylko alegata reszta w Piotrkowiekasiek pisze:niedobrzewitek_mazuchowski pisze: Jeśli chodzi o łódzkie Brzeziny, to akt ewangelickich nie uświadczysz. Pod koniec II wojny została zbombardowana kancelaria i wszystkie dokumenty spłonęły.bardzo niedobrze
w takim razie czekam na "moj" ewangelicki Piotrow..
a ja cicho siedze i sobie czekam na ten Piotrkow nieszczesny a tu prosze
Eliza, to moze, tak jak z Brzezinami, jak juz sie uporasz ze wszyskimi UMZ moze bedzie Ci sie jeszcze chcialo te brzezinskie i piotrkowskie alegaty zrobic??
Tam pol mojej rodziny a nikt mi nie chce/nie moze w Piotrkowie pomoc.
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
AnettaAnetta_72 pisze:Witaj Elizo,
czy Uniejów nadal przed tobą ? Nieustannie czekam na twoje dzieło które będę mogła zindeksowaćProszę o informację czy i kiedy przewidujesz jego realizację.
Pozdrawiam,
Anetta.
Uniejów jest w Łodzi tylko na mikrofilmach reszta jest w Ap Konin
Bardzo proszę sprawdzajcie w bazie pradziad czy dany zasób jest w Łodzi
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
ofski pisze:Szanowni Pani Elizo i Panie Leszku
Będków
Chojny
Czarnocin
Gałków
Komorniki
Kurowice
Łaznów
Mileszki
Ruda
Rzgów
Srock
Tuszyn
Wolbórz
Chciałem moim pytaniem zwrócić uwagę na fakt, że z Pdfa nie można wywnioskować jakie lata z jakich parafii będą fotografowane więc zapytałem o konkretne parafie które mogą być w moim zainteresowaniu.eliza1952 pisze:AnettaAnetta_72 pisze:Witaj Elizo,
czy Uniejów nadal przed tobą ? Nieustannie czekam na twoje dzieło które będę mogła zindeksowaćProszę o informację czy i kiedy przewidujesz jego realizację.
Pozdrawiam,
Anetta.
Uniejów jest w Łodzi tylko na mikrofilmach reszta jest w Ap Konin
Bardzo proszę sprawdzajcie w bazie pradziad czy dany zasób jest w Łodzi
Potwierdzeniem na to, że się nie mylę jest oczekiwanie Anetty_72 na fotografie z parafii Uniejów (które miała nawet obiecane i nawet jakiś termin był podany - ale nie w tym sedno sprawy) które chciała indeksować i teraz się dowiaduje, że zdjęć nie będzie bo są dostępne w AP mikrofilmy.
Żebym był dobrze zrozumiany nie krytykuję tego co i w jaki sposób robi Pani Eliza i pozostali wolontariusze tylko chcę wskazać na brak istotnych (tak przynajmniej mi się wydaje) informacji o które wcześniej pytałem.
Porównując Pdfa i Pradziada w wielu pozycjach nie widac żadnych różnic więc jak mam sobie odczytać jakie lata bedą fotografowane? i czy w ogóle będą?
Odpowiedź - Zapewne w Pdfie podany został cały zasób wszystkich przechowywanych w łódzkim AP ksiąg i mikrofilmów z okolicznych parafii z podanym przedziałem lat, ale nie ma podanej informacji czy i jakie księgi z których lat będą fotografowane.
Wyszczególnienie w Pdfie z nazwy jakiejś parafii nie oznacza, że będą z jej dostepnych ksiąg wykonywane jakieś zdjęcia.
Zdjęcia będą robione tylko z ksiąg niezmikrofilmowanych - ale z których parafii i z jakiego przedziału lat ???
Dziękuję Krzysztofie za odpowiedź
- proszę bardzo
Krzysztof