Prośba o ... Ancestry ... cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Kołodziejczyk_Anna

Agnieszka, Michal,
Bardzo Dziekuje.
Wyglada to ze ta sama osoba.
Moze byc moj pradziadek ktory sie urodzil 27/06/1901 w Three Rivers (Massachusetts) Ale nie jestem pewny bo nie pisza dokladna date urodzenia.
Historia pradziaka jest ze sie urodzil w USA bo rodzice Jozef Jurczyk i Maria (z domu Niejadlik) emigrowali do USA w 1899. Po 1906 roku matka wrocila z dziecmi do Polski. W 1928 Wladyslaw wrocil do USA zostawiac w Polsce zone i syna (moj Dziadek)
Juz nie dal wiadomosci. Poniewaz w rodzinie mowi sie ze zmarl w latach 60’
Pozdrawiam
Tomek
Bardzo Dziekuje.
Wyglada to ze ta sama osoba.
Moze byc moj pradziadek ktory sie urodzil 27/06/1901 w Three Rivers (Massachusetts) Ale nie jestem pewny bo nie pisza dokladna date urodzenia.
Historia pradziaka jest ze sie urodzil w USA bo rodzice Jozef Jurczyk i Maria (z domu Niejadlik) emigrowali do USA w 1899. Po 1906 roku matka wrocila z dziecmi do Polski. W 1928 Wladyslaw wrocil do USA zostawiac w Polsce zone i syna (moj Dziadek)
Juz nie dal wiadomosci. Poniewaz w rodzinie mowi sie ze zmarl w latach 60’
Pozdrawiam
Tomek
Tomku,
Tutaj masz brata Wladyslawa
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1536925
Poszukam dalej...
Tutaj masz brata Wladyslawa
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1536925
Poszukam dalej...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Agnieszka,
Tak Wladyslaw mial brata Jan i siostre Aniela ktora sie urodzila w Three Rivers w 1902 roku.
Wszyscy wyjechali do Polski z Matka. Jan i Aniela wrocili do USA w 1924.
Aniela sie ozenila z Frankiem Zielonka. Mieli syna. Ostatnio znalazlem potomki. Wyslalem list czekam na odpowiedz.
Jezeli chodzi o Jana, to nic wiecej nie wiem.
Znalazlem w Census 1930 Massachusetts Lackawanna Mayfield John Jurczyk ur w Massachusetts 26 lat ale nie wiadomo czy to on.
Dzieki
Tomek
Tak Wladyslaw mial brata Jan i siostre Aniela ktora sie urodzila w Three Rivers w 1902 roku.
Wszyscy wyjechali do Polski z Matka. Jan i Aniela wrocili do USA w 1924.
Aniela sie ozenila z Frankiem Zielonka. Mieli syna. Ostatnio znalazlem potomki. Wyslalem list czekam na odpowiedz.
Jezeli chodzi o Jana, to nic wiecej nie wiem.
Znalazlem w Census 1930 Massachusetts Lackawanna Mayfield John Jurczyk ur w Massachusetts 26 lat ale nie wiadomo czy to on.
Dzieki
Tomek
-
Kołodziejczyk_Anna

Dobry wieczór!
Ponownie mam do Państwa prośbę i zapytanie. Mianowicie chciałabym dowiedzieć się, czy zarządzający drzewami na tej stronie
http://tinyurl.com/ho5f2go
Kveton-Lawton (pierwszy rekord od góry), Kopcinski Aka Kopec Family Tree (trzeci rekord), czy mają dane dotyczące rodziców Franka Josepha Walkowicza ur.1873.
Od jakiegoś czasu noszę się z chęcią skontaktowania się z nimi. Czy przedstawiając takim zarządzającym cudzej prośby o kontakt, ponoszą państwo koszty lub jest to kłopotliwe?
Przepraszam, że znów o coś pytam, chciałabym sobie tylko rozwiać wątpliwości.
Dziękuję i pozdrawiam
Anna
Ponownie mam do Państwa prośbę i zapytanie. Mianowicie chciałabym dowiedzieć się, czy zarządzający drzewami na tej stronie
http://tinyurl.com/ho5f2go
Kveton-Lawton (pierwszy rekord od góry), Kopcinski Aka Kopec Family Tree (trzeci rekord), czy mają dane dotyczące rodziców Franka Josepha Walkowicza ur.1873.
Od jakiegoś czasu noszę się z chęcią skontaktowania się z nimi. Czy przedstawiając takim zarządzającym cudzej prośby o kontakt, ponoszą państwo koszty lub jest to kłopotliwe?
Przepraszam, że znów o coś pytam, chciałabym sobie tylko rozwiać wątpliwości.
Dziękuję i pozdrawiam
Anna
-
beatpatt35

-
Kołodziejczyk_Anna

Szanowni Państwo,
Z ustnych przekazów rodzinnych mam informację, że około roku 1900 wypłynęła do Stanów Katarzyna Skoczylas urodzona 3 (15) czerwca 1878 r. w Gołąbku pow. Skórzec, imiona rodziców Paweł i Tekla. Nie jestem pewien, czy faktycznie tam się znalazła, więc miałbym do Państwa ogromną prośbę o sprawdzenie takiej osoby w bazach Ancestry.
Żeby było śmieszniej została zapamiętana jako osoba używająca imienia Helena (akurat używanie innych imion niż w metryce jest częstym przypadkiem w mojej rodzinie), wątpię, żeby posługiwała się nim oficjalnie, ale na wszelki wypadek prosiłbym o poszukanie także w tej konfiguracji.
Pozdrawiam,
Paweł Zawora
PS. Zmieniłem datę urodzin, pierwotnie dałem złą.
Z ustnych przekazów rodzinnych mam informację, że około roku 1900 wypłynęła do Stanów Katarzyna Skoczylas urodzona 3 (15) czerwca 1878 r. w Gołąbku pow. Skórzec, imiona rodziców Paweł i Tekla. Nie jestem pewien, czy faktycznie tam się znalazła, więc miałbym do Państwa ogromną prośbę o sprawdzenie takiej osoby w bazach Ancestry.
Żeby było śmieszniej została zapamiętana jako osoba używająca imienia Helena (akurat używanie innych imion niż w metryce jest częstym przypadkiem w mojej rodzinie), wątpię, żeby posługiwała się nim oficjalnie, ale na wszelki wypadek prosiłbym o poszukanie także w tej konfiguracji.
Pozdrawiam,
Paweł Zawora
PS. Zmieniłem datę urodzin, pierwotnie dałem złą.
Ostatnio zmieniony śr 14 gru 2016, 14:17 przez DzikiZdeb, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Cisowski_Michał

-
Remigiuszk

-
beatpatt35

Peter ZylaRemigiuszk pisze:Szanowni Państwo,
Jeśli ktoś z Państwa miałby dostęp do części płatnej na ancestry to prosiłbym o sprawdzenie szczegółów pliku U.S., Department of Veterans Affairs BIRLS Death File, 1850-2010 - Peter Zyla - death: 1958. Być może to mój pradziadek.
Pozdrawiam,
Remigiusz
in the U.S., Department of Veterans Affairs BIRLS Death File, 1850-2010
Name:
Peter Zyla
Birth Date:
18 Feb 1918
Death Date:
1 Aug 1958
SSN:
178054597
Branch 1:
NAVY
Enlistment Date 1:
4 May 1944
Release Date 1:
8 Mar 1946
Peter Zyla
in the U.S., Social Security Death Index, 1935-2014
Name:
Peter Zyla
SSN:
178-05-4597
BORN:
18 Feb 1918
Died:
Aug 1958
State (Year) SSN issued:
Pennsylvania (Before 1951)
Peter R Zyla
in the U.S., Find A Grave Index, 1600s-Current
Name:
Peter R Zyla
Birth Date:
1918
Death Date:
1958
Cemetery:
Riverview Cemetery
Burial or Cremation Place:
Trenton, Mercer County, New Jersey, USA
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... 1&ref=acom
Peter Zyla
in the U.S. City Directories, 1822-1995
Name:
Peter Zyla
Residence Year:
1941
Street address:
34 S Rock apt 4
Residence Place:
Shamokin, Pennsylvania, USA
Occupation:
Waiter
Spouse:
Jane Zyla
Publication Title:
Shamokin, Pennsylvania, City Directory, 1941
Peter R. Zyla
in the Pennsylvania, Veteran Compensation Application Files, WWII, 1950-1966
Name:
Peter R. Zyla
Birth Date:
8 Feb 1918
Birth Place:
Shamokin, Northumberland, Pennsylvania, USA
Residence Date:
7 Jun 1950
Residence Place:
Shamokin, Northumberland, Pennsylvania, USA
Peter Zyla
in the Pennsylvania, Death Certificates, 1906-1964
Name:
Peter Zyla
Birth Place:
Shamokin, Pennsylvania
Spouse:
Jane Freeman
Child:
Baby Girl Zyla
peter zyla
1918–1958
Birth 18 FEB 1918 • shamokin, PA
Death 1 AUG 1958 • New Jersey, USA
Parents:
Andrzej Zyla
1881–1940
Anna Kowalczyk
1887–1965
Siblings:
joseph zyla 1915–1977
Stanley A Zyla 1919–1990
Mary A Klutz 1920–
mary zyla 1920–1994
Michael T. Zyla 1922–1999
John zyla –1939
Children:
Baby Girl Zyla 1944–1944
Peter R. Zyla
1918–1958
Birth 8 FEB 1918 • Shamokin, Northumberland, Pennsylvania
Death 1958 • New Jersey, USA
Michał Chrzanowski
-
Remigiuszk

Dziękuję za błyskawiczną pomoc! Niestety to nie ten człowiek, mój przodek urodził się w Polsce w okolicach 1890r. Powiem szczerze, że z dostępnych danych nic nie wynika, nijak nie da się dopasować żadnego Piotra Żyły z moim pradziadem.beatpatt35 pisze: Peter R. Zyla
1918–1958
Prosiłbym o jeszcze jedno sprawdzenie. Plik U.S., Social Security Applications and Claims Index, 1936-2007 Michalina Zyla - tak nazywala sie moja prababka. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
-
beatpatt35

Remigiuszk pisze:Dziękuję za błyskawiczną pomoc! Niestety to nie ten człowiek, mój przodek urodził się w Polsce w okolicach 1890r. Powiem szczerze, że z dostępnych danych nic nie wynika, nijak nie da się dopasować żadnego Piotra Żyły z moim pradziadem.beatpatt35 pisze: Peter R. Zyla
1918–1958
Prosiłbym o jeszcze jedno sprawdzenie. Plik U.S., Social Security Applications and Claims Index, 1936-2007 Michalina Zyla - tak nazywala sie moja prababka. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Michalina Zyla
in the U.S., Social Security Applications and Claims Index, 1936-2007
Name:
Michalina Zyla
Spouse:
Juluis Wegner
Child:
Marie Wegner
Name:
Michalina Zyla
Spouse:
Julius Wegner
Child:
Dorothy Celia Wegner
Name:
Michalina Zyla
Spouse:
Julius Wegner
Child:
John Fred Wegner
Name:
Michalina Zyla
Spouse:
Julius Wegner
Child:
Celia Michalina Wegner
Michalina Zyla
in the Book Indexes to Boston Passenger Lists, 1899-1940
Name:
Michalina Zyla
Ship Name:
Hellig Olav
Date of Arrival:
4 Sep 1923
Michalina Zyla
in the Illinois, Federal Naturalization Records, 1856-1991
Name:
Michalina Zyla
Record Type:
Declaration
Birth Date:
9 Aug 1896
Birth Place:
Podlesie Poland
Arrival Date:
2 Sep 1923
Arrival Place:
Boston, Massachusetts
Declaration Number:
159204
Michał Chrzanowski
Szanowni Państwo.
Będę wdzięczny za informacje o Komońskich/Komuńskich z poniższych linków:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 1&uidh=000 oraz
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 1&uidh=000
Są tam skany dokumentów do pobrania. Wyjaśni mi się, jak sądzę wiele problemów w drzewie genealogicznym.
Piotr Komuński
P.s.
Chyba udało się "oszukać" Ancestry i już znalazłem dane i przez to skany w Chełmży dla Johana, Stefana, Antoniego, Antoniny a z Olsztyna dla Augusta. Dla pozostałych osób z przedstawionych powyżej linków nie mam za wiele wskazówek i pozostaje ślęczenie nad setkami skanów - a strona jest przeraźliwie wolna - jak domyślę się o jaką parafie chodzi. Prośba więc jest dalej aktualna.
28 grudnia 2016.
Bardzo dziękuję
beattpatt35
za błyskawiczną pomoc w pozyskaniu informacji z Ancestry. !!! Jestem pod wrażeniem uczynności.
Będę wdzięczny za informacje o Komońskich/Komuńskich z poniższych linków:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 1&uidh=000 oraz
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 1&uidh=000
Są tam skany dokumentów do pobrania. Wyjaśni mi się, jak sądzę wiele problemów w drzewie genealogicznym.
Piotr Komuński
P.s.
Chyba udało się "oszukać" Ancestry i już znalazłem dane i przez to skany w Chełmży dla Johana, Stefana, Antoniego, Antoniny a z Olsztyna dla Augusta. Dla pozostałych osób z przedstawionych powyżej linków nie mam za wiele wskazówek i pozostaje ślęczenie nad setkami skanów - a strona jest przeraźliwie wolna - jak domyślę się o jaką parafie chodzi. Prośba więc jest dalej aktualna.
28 grudnia 2016.
Bardzo dziękuję
Ostatnio zmieniony śr 28 gru 2016, 16:21 przez Piotr_Kom, łącznie zmieniany 2 razy.