Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

2ala030450

Sympatyk

prośba o wyszukanie w archiwum w Płocku

Post autor: 2ala030450 »

Gabrysiu, czekam na kontakt - pw.
Ala
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

Czy ktoś będąc przy okazji w AD mógłby dla mnie poprzeglądać Urodzenia w parafii Gąbin? Konkretnie chodzi mi o Szymona Pietrzaka i Teresę Zawadzką (Nowacką?) powinni być urodzeni między 1780 a 1801 rokiem. Ja już jestem pogubiony bo trochę tych Szymonów P. tam było, więc będę musiał wykluczać ich po kolei. Szymon powinien być urodzony w wsi Rybie, ale pewności nie mam. Gdyby do tego ktoś mi zrobił fotki tych aktów, to byłbym przeszczęśliwy i zobowiązany (także finansowo).

Pozdrawiam

Waldek
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Waldku z tym Gąbinem to ile pamiętam jest tak, że księgi z tych lat są po łacinie i chyba nie ma sumariuszy
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

tak, ale łacina wcale nie jest taka trudna, zwłaszcza chrzty są łatwe do odczytania. A moja jedyna droga ruszyc dalej to znaleźć Szymona w AD. AP zrobiło kwerendę i u nich nie ma ani jego ślubu ani urodzenia, więc tylko AD zostało.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
dasobierajuk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: dasobierajuk »

Witam serdecznie
Mam ogromną prośbę - mieszkam za granicą i widzę że moje doświadczenia w próbach kontaktu z AD Płock nie są odosobnione. Jeżeli ktoś będzie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku może mi pomóc w uzyskaniu aktu urodzenia mojego pradziadka - Władysław Sobieraj ur. 8 paz 1881 w miejscowości Bazar, gmina Szelków. AP Pultusk ma akta parafii z Makowa Mazowieckiego tylko z lat 1897-1912.

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie z góry za pomoc.
Dariusz Sobieraj
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Grot_Witold pisze:Witam. Proszę o pomoc w odnalezieniu w Archiwum Diecezjalnym w Płocku Akt zgonu rzym-kat parafii Pułtusk rok 1861 zm. Tomasz Kochanowicz.
W rewanżu oferuję pomoc w APWłocławek.
Pozdrawiam

PostWysłany: 18-09-2013 - 17:53
Witam serdecznie
Mam ogromną prośbę - mieszkam za granicą i widzę że moje doświadczenia w próbach kontaktu z AD Płock nie są odosobnione. Jeżeli ktoś będzie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku może mi pomóc w uzyskaniu aktu urodzenia mojego pradziadka - Władysław Sobieraj ur. 8 paz 1881 w miejscowości Bazar, gmina Szelków. AP Pultusk ma akta parafii z Makowa Mazowieckiego tylko z lat 1897-1912.

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie z góry za pomoc.
Dariusz Sobieraj

Będę w AD w przyszłym tygodniu to sprawdzę
Jan64

Sympatyk

Poszukiwania dokumentów w AD Płock dotyczących pradziadków.

Post autor: Jan64 »

Czy ktoś przy okazji swoich poszukiwań genealogicznych w Archiwum Diecezjalnym w Płocku mógłby pomóc w moich poszukiwaniach. Wg mojej wiedzy w AD znajdują się dokumenty dotyczące moich pradziadków czyli :

- Szczepana Turek ur. ok. 1840 - 44 r. w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk zm. ??
- Marianna Turek z d. Puławska lub Pułaska (różna pisownia w dokumentach lub różnica w przekazach ustnych) ur. ok. 1840 - 1850 r. w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk zm. ok. 1900 - 1912 w Pniewie.
- oboje brali ślub - nie jestem pewien -w Pniewie (?) lub Zatorach (?) ok. 1870 - 75.

To tyle czym dysponuję. Chciałbym "dokopać się" do jakiegoś (jakiś) aktu urodzenia pradziadków, aktu ślubu a może aktów ich zgonu, bo moim zdaniem za dużo jest tych "około" i niewiadomych w moich poszukiwaniach. Ale może będę mógł liczyć na kogoś pomoc w poszukiwaniach więc uzupełnił bym braki lub nieścisłości w drzewie genealogicznym. Najlepiej sam bym poszukał w Archiwum, jednak odległość jest za duża i mówi się trudno. Z góry dziękuję za nawet najmniejsze informacje o pradziadkach lub dokumentach ich dotyczących. Pozdrawiam Jan64.
Ostatnio zmieniony pt 20 wrz 2013, 14:22 przez Jan64, łącznie zmieniany 1 raz.
Emkael

Sympatyk
Ekspert

Poszukiwania dokumentów w AD Płock dotyczących pradziadków.

Post autor: Emkael »

czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 19:02 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

AD Płock - godziny otwarcia

Post autor: Michał_Zieliński »

Czy ktoś mógłby napisać jakie są obecnie godziny otwarcia AD Płock w poszczególne dni? Na diecezjalnej stronie internetowej niestety nie ma takich informacji.

Dziękuję!
Michał
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Od 9 do 13 od środy do piątku
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Dziękuję!
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witaj.
Michał ,bądź pierwszy przed drzwiami i od razu
zajmuj stolik przy oknie.Ze względu na naturalne oświetlenie :)
Dobrych połowów.
Pozdrawiam
Waldek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Dzięki za wskazówki, tak zrobię 8)
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

ale od biedy z przymróżeniem oka i cały tydzień
2ala030450

Sympatyk

Archiwum Diecezjalne Płock - WAŻNE!!!

Post autor: 2ala030450 »

Witam,
właśnie przed chwilą wróciłam z AD u nas w Płocku i śpieszę przekazać wszystkim tym, którzy w najbliższym czasie zamierzali przyjechać do Płocka w poszukiwaniu akt swoich przodków, że :
Jutro ostatni dzień jest czynne AD w Płocku po staremu,
od poniedziałku radzę wcześniej kontaktować się z Ks. Dyrektorem Majewskim, ponieważ Pani Ela (pracownica archiwum) od poniedziałku już w AD nie pracuje – wyjeżdża na stałe za wodę.
Przez pierwsze miesiące będzie trudno, ponieważ Ks. Dyrektor jest wykładowcą w WSD i obecność jego w AD jest bardzo ograniczona.
Wierzę, że z czasem znajdzie się osoba na w/w stanowisko, ale to wszystko będzie kiedyś???
Pozdrawiam wszystkich – Ala z Płocka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”