Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
2ala030450

prośba o wyszukanie w archiwum w Płocku
Gabrysiu, czekam na kontakt - pw.
Ala
Ala
Czy ktoś będąc przy okazji w AD mógłby dla mnie poprzeglądać Urodzenia w parafii Gąbin? Konkretnie chodzi mi o Szymona Pietrzaka i Teresę Zawadzką (Nowacką?) powinni być urodzeni między 1780 a 1801 rokiem. Ja już jestem pogubiony bo trochę tych Szymonów P. tam było, więc będę musiał wykluczać ich po kolei. Szymon powinien być urodzony w wsi Rybie, ale pewności nie mam. Gdyby do tego ktoś mi zrobił fotki tych aktów, to byłbym przeszczęśliwy i zobowiązany (także finansowo).
Pozdrawiam
Waldek
Pozdrawiam
Waldek
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
-
Piotr_Romanowski

tak, ale łacina wcale nie jest taka trudna, zwłaszcza chrzty są łatwe do odczytania. A moja jedyna droga ruszyc dalej to znaleźć Szymona w AD. AP zrobiło kwerendę i u nich nie ma ani jego ślubu ani urodzenia, więc tylko AD zostało.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
-
dasobierajuk

Witam serdecznie
Mam ogromną prośbę - mieszkam za granicą i widzę że moje doświadczenia w próbach kontaktu z AD Płock nie są odosobnione. Jeżeli ktoś będzie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku może mi pomóc w uzyskaniu aktu urodzenia mojego pradziadka - Władysław Sobieraj ur. 8 paz 1881 w miejscowości Bazar, gmina Szelków. AP Pultusk ma akta parafii z Makowa Mazowieckiego tylko z lat 1897-1912.
Pozdrawiam i dziękuję serdecznie z góry za pomoc.
Dariusz Sobieraj
Mam ogromną prośbę - mieszkam za granicą i widzę że moje doświadczenia w próbach kontaktu z AD Płock nie są odosobnione. Jeżeli ktoś będzie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku może mi pomóc w uzyskaniu aktu urodzenia mojego pradziadka - Władysław Sobieraj ur. 8 paz 1881 w miejscowości Bazar, gmina Szelków. AP Pultusk ma akta parafii z Makowa Mazowieckiego tylko z lat 1897-1912.
Dariusz Sobieraj
-
Piotr_Romanowski

Grot_Witold pisze:Witam. Proszę o pomoc w odnalezieniu w Archiwum Diecezjalnym w Płocku Akt zgonu rzym-kat parafii Pułtusk rok 1861 zm. Tomasz Kochanowicz.
W rewanżu oferuję pomoc w APWłocławek.
Pozdrawiam
PostWysłany: 18-09-2013 - 17:53
Witam serdecznie
Dariusz Sobieraj
Będę w AD w przyszłym tygodniu to sprawdzę
Poszukiwania dokumentów w AD Płock dotyczących pradziadków.
Czy ktoś przy okazji swoich poszukiwań genealogicznych w Archiwum Diecezjalnym w Płocku mógłby pomóc w moich poszukiwaniach. Wg mojej wiedzy w AD znajdują się dokumenty dotyczące moich pradziadków czyli :
- Szczepana Turek ur. ok. 1840 - 44 r. w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk zm. ??
- Marianna Turek z d. Puławska lub Pułaska (różna pisownia w dokumentach lub różnica w przekazach ustnych) ur. ok. 1840 - 1850 r. w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk zm. ok. 1900 - 1912 w Pniewie.
- oboje brali ślub - nie jestem pewien -w Pniewie (?) lub Zatorach (?) ok. 1870 - 75.
To tyle czym dysponuję. Chciałbym "dokopać się" do jakiegoś (jakiś) aktu urodzenia pradziadków, aktu ślubu a może aktów ich zgonu, bo moim zdaniem za dużo jest tych "około" i niewiadomych w moich poszukiwaniach. Ale może będę mógł liczyć na kogoś pomoc w poszukiwaniach więc uzupełnił bym braki lub nieścisłości w drzewie genealogicznym. Najlepiej sam bym poszukał w Archiwum, jednak odległość jest za duża i mówi się trudno. Z góry dziękuję za nawet najmniejsze informacje o pradziadkach lub dokumentach ich dotyczących. Pozdrawiam Jan64.
- Szczepana Turek ur. ok. 1840 - 44 r. w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk zm. ??
- Marianna Turek z d. Puławska lub Pułaska (różna pisownia w dokumentach lub różnica w przekazach ustnych) ur. ok. 1840 - 1850 r. w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk zm. ok. 1900 - 1912 w Pniewie.
- oboje brali ślub - nie jestem pewien -w Pniewie (?) lub Zatorach (?) ok. 1870 - 75.
To tyle czym dysponuję. Chciałbym "dokopać się" do jakiegoś (jakiś) aktu urodzenia pradziadków, aktu ślubu a może aktów ich zgonu, bo moim zdaniem za dużo jest tych "około" i niewiadomych w moich poszukiwaniach. Ale może będę mógł liczyć na kogoś pomoc w poszukiwaniach więc uzupełnił bym braki lub nieścisłości w drzewie genealogicznym. Najlepiej sam bym poszukał w Archiwum, jednak odległość jest za duża i mówi się trudno. Z góry dziękuję za nawet najmniejsze informacje o pradziadkach lub dokumentach ich dotyczących. Pozdrawiam Jan64.
Ostatnio zmieniony pt 20 wrz 2013, 14:22 przez Jan64, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwania dokumentów w AD Płock dotyczących pradziadków.
czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 19:02 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_Zieliński

AD Płock - godziny otwarcia
Czy ktoś mógłby napisać jakie są obecnie godziny otwarcia AD Płock w poszczególne dni? Na diecezjalnej stronie internetowej niestety nie ma takich informacji.
Dziękuję!
Michał
Dziękuję!
Michał
-
Piotr_Romanowski

Od 9 do 13 od środy do piątku
- Michał_Zieliński

- WaldemarChorążewicz

Witaj.
Michał ,bądź pierwszy przed drzwiami i od razu
zajmuj stolik przy oknie.Ze względu na naturalne oświetlenie
Dobrych połowów.
Pozdrawiam
Waldek
Michał ,bądź pierwszy przed drzwiami i od razu
zajmuj stolik przy oknie.Ze względu na naturalne oświetlenie
Dobrych połowów.
Pozdrawiam
Waldek
- Michał_Zieliński

-
2ala030450

Archiwum Diecezjalne Płock - WAŻNE!!!
Witam,
właśnie przed chwilą wróciłam z AD u nas w Płocku i śpieszę przekazać wszystkim tym, którzy w najbliższym czasie zamierzali przyjechać do Płocka w poszukiwaniu akt swoich przodków, że :
Jutro ostatni dzień jest czynne AD w Płocku po staremu,
od poniedziałku radzę wcześniej kontaktować się z Ks. Dyrektorem Majewskim, ponieważ Pani Ela (pracownica archiwum) od poniedziałku już w AD nie pracuje – wyjeżdża na stałe za wodę.
Przez pierwsze miesiące będzie trudno, ponieważ Ks. Dyrektor jest wykładowcą w WSD i obecność jego w AD jest bardzo ograniczona.
Wierzę, że z czasem znajdzie się osoba na w/w stanowisko, ale to wszystko będzie kiedyś???
Pozdrawiam wszystkich – Ala z Płocka
właśnie przed chwilą wróciłam z AD u nas w Płocku i śpieszę przekazać wszystkim tym, którzy w najbliższym czasie zamierzali przyjechać do Płocka w poszukiwaniu akt swoich przodków, że :
Jutro ostatni dzień jest czynne AD w Płocku po staremu,
od poniedziałku radzę wcześniej kontaktować się z Ks. Dyrektorem Majewskim, ponieważ Pani Ela (pracownica archiwum) od poniedziałku już w AD nie pracuje – wyjeżdża na stałe za wodę.
Przez pierwsze miesiące będzie trudno, ponieważ Ks. Dyrektor jest wykładowcą w WSD i obecność jego w AD jest bardzo ograniczona.
Wierzę, że z czasem znajdzie się osoba na w/w stanowisko, ale to wszystko będzie kiedyś???
Pozdrawiam wszystkich – Ala z Płocka