Alfajet pisze:Janino, dziękuję bardzo!!
Wczoraj przeszukałam kilka roczników metryk urodzin i slubów zarówno z Parafii w Turośni, jak i Choroszczańskiej, niestety, bez efektu, ale robiłam to pobieżnie, w oczekiwaniu na szybki sukces. Dziś powtórzę poszukiwania nieco spokojniej, zaczynając od aktu urodzenia pana młodego, Jana Rojeckiego, który w 1848 roku miał 24 lata i pochodził z Rogowa. Mam nadzieję, ze się uda!
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Mam nadzieję, że doczytałaś się iż zapowiedzi wyszły w parafii rzymsko-katolickiej kościoła w Choroszczy bo oboje w tej parafii mieszkali. Faktycznie na stronie 633 tom I SGKP wymienione są wsie Rogowo i Zastawa (Zastawie) jako wchodzące w skład tej parafii więc ogłoszono zapowiedzi tylko w jednym kościele. Kawaler miał 24 lata, a panna 19 lat oraz można domyślać się, że dość długo mieszkali w tej parafii bo w innych zapowiedzi nie wychodziły, jak to czasami bywało. Niestety nie ma na wprost określenia, że Rogowo i Zastawa to miejsca ich urodzenia, ale chyba tak należy zacząć poszukiwania.
Bezcenną jest pomoc oferowana przez Jerzego jako znakomitego znawcy tego regionu i tylko wypada się modlić by pies zechciał Go uwolnić
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Jerzego oraz życzę sukcesów. Siadam ponownie do indeksowania, bo wizyty na forum traktuję jako relaks.
Janina