Jakie to nazwisko? - prośba o pomoc - j.polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Re: Pomoc w odczytaniu nazwiska - j. polski

Post autor: Radosław.Konca »

yolanda pisze:Dziękuję, tak też myślałam, ale to nazwisko wydawało mi się jakieś dziwne, może ktoś spotkał się z podobnym?
A gdzie w tym tekście jest drugie "z" (albo chociaż "ż") napisane w ten sam sposób? Tj. nieciągle, a z 2 wyraźnie odrębnych elementów? Moim zdaniem to rzadka litera "x" (pismo dość płynne i "okrągłe"), a nazwisko wówczas to "Maxym".

Radek Konca
yolanda

Re: Pomoc w odczytaniu nazwiska - j. polski

Post autor: yolanda »

Rzeczywiście, "z" w słowie trzy napisane jest zupełnie inaczej, o literze x nie pomyślałam, bo jest raczej rzadko spotykana, nigdzie indziej w tekście nie występuje, więc nie ma z czym porównać. Maxym(lub Maksym) jakoś lepiej brzmi niż Mazym, więc to chyba jednak x. Dziękuję bardzo za pomoc.
Alfajet

Sympatyk

Bardzo proszę o odczytanie nazwisk.

Post autor: Alfajet »

Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu nazwisk panieńskich matek młodej pary oraz nazwisk świadków w akcie małżeństwa Jana Rajeckiego z Anną Morozowicz. Akt nr 14
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 2_0275.jpg

Bardzo dziękuję, pozdrawiam,
Grażyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj

Rodzice to Mateusz i Brygida z Danowskich Morozewiczów, w obecności świadków: Mikołaja Chaniemskiego, Józefa Rajeckiego, Michała Kosińskiego i wielu innych przybyłych. Nie jestem jednak tego pewna bo jakość zdjęcia jest fatalna i nie mogę go ściągnąć i poprawić moim programem NERO jak to było dawniej. To zdjęcia po poprawieniu przez wyostrzenie, skontrastowanie i rozjaśnienie byłoby całkowicie czytelne. A tak to jest jak widać.

Pozdrawiam
Janina
Alfajet

Sympatyk

Bardzo dziękuję! Czy można prosić o odczytanie nazwiska panieńskiego matki pana młodego? Jest to Katarzyna z ??? Rajecka.
Jeszcze raz bardzo dziękuję,
Grażyna.
Malrom

Sympatyk

Post autor: Malrom »

chyba z Gwarków, ale niech Ktoś
jeszcze ewentualnie sprawdzi/potwierdzi.

pozdrawiam,
Roman M.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Bardzo proszę o odczytanie nazwisk.

Alfajet pisze:Bardzo dziękuję! Czy można prosić o odczytanie nazwiska panieńskiego matki pana młodego? Jest to Katarzyna z ??? Rajecka.
Jeszcze raz bardzo dziękuję,
Grażyna.
Poprawiłam zdjęcie jak mogłam i Katarzyna z Gnatków może być ,bo z takim zawijasem pisano dawniej literkę "t", ale trzeba brać też pod uwagę z Gwarków, bo ta literka na przeniesieniu nazwiska jest nieczytelna i może być to "r" z zawijasem.

Pozdrawiam
Janina
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Głowy nie dam jakie to nazwisko zapisano ale znam te strony tj parafie Choroszcz stąd postawiłbym spore pieniądze że nazwisk Gwarek czy Gnatek tam nigdy nie było. Natomiast w pobliżu w parafii Turośń Kościelna jest miejscowość Juraszki i (niestety tylko ) intuicją kierowany czuję, że może to być nazwisko Juraszek. Rozstrzygająca może być kwerenda metryk Turośni w zasobie skanów Archidiakonatu.
Pozdrawiam
PS w AA w Białymstoku w dziale historycznym są liczne spisy wiernych, min parafii Choroszcz.
Alfajet

Sympatyk

Bardzo Państwu dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi. Juraszki są ciekawym tropem, rzeczywiście, kwerenda metryk powinna dać odpowiedź.
Miałam przyjemność poznać Archiwum Archidiecezjalne - własnie wczoraj wrócłlam z pięknego Białegostoku, po ( zbyt krótkim ) przeglądaniu zasobów tegoż Archiwum.
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Grażyno

Idąc tropem podpowiedzi Jerzego raczej to nazwisko może być z Iwaszków niż z Juraszków. Faktycznie literę J lub I zapisywano podobnie jak G i można iść tym tropem, jednak całość napisana jest bez błędów, a tu pomiędzy literkami "u" oraz "a" brakuje literki "r".
Jeśli poszukiwania dotyczą wschodniej Polski to nazwisko Iwaszek, Iwaszki mogło występować podobnie jak Juraszek.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Alfajet

Sympatyk

Janino, dziękuję bardzo!!
Wczoraj przeszukałam kilka roczników metryk urodzin i slubów zarówno z Parafii w Turośni, jak i Choroszczańskiej, niestety, bez efektu, ale robiłam to pobieżnie, w oczekiwaniu na szybki sukces. Dziś powtórzę poszukiwania nieco spokojniej, zaczynając od aktu urodzenia pana młodego, Jana Rojeckiego, który w 1848 roku miał 24 lata i pochodził z Rogowa. Mam nadzieję, ze się uda!
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Co co tego nazwiska nie będę się upierał może po godzinie studiowania pisma skryby zacząłbym je rozumieć. Natomiast radziłbym poszukiwania zacząć do szukania Morozowiczówny (zarówno w wersji Moroz jak i Morozowicz były i są to nazwiska popularne w Białymstoku i okolicach).
Dlaczego nie od Rajeckiego, ano dlatego że mógł być on chrzczony w parafii unickiej w Topilcu. Po 1830 została zlikwidowana (sprawdzałem, akta się niestety nie zachowały), stąd trafienie na 19 letnia jest bardziej prawdopodobne. Rajeckich kojarzę z Bielska Podlaskiego, widziałem ich tam jeszcze w księgach grodzkich brańskich w XVII wieku. Podobno przyszli spod Brześcia nad Bugiem i bodaj wtedy nie byli katolikami. Inna sprawa żeby szlachetni ale wszystko wszak można stracić
No i przede wszystkim przy okazji kolejnej wizyty w AA polecam przejrzenie spisów wiernych. Kontaktować się trzeba z ks. Adamem Szotem. Ewentualnie mogę to zrobić ja pod warunkiem jednak że odzyskam wolność od pilnowania durnego psa który pozostawiony sam szczeka na cały blok. W ten sposób to ja zostałem uwiązany w domu. Jest szansa że wreszcie córka pojedzie na urlop i go zabierze.
Proszę być ze mną w kontakcie , najlepiej na prywatny meil
Pozdrawiam
Ps. Umknęło mi ,że w Choroszczy była tez wtedy cerkiew unicka.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Alfajet pisze:Janino, dziękuję bardzo!!
Wczoraj przeszukałam kilka roczników metryk urodzin i slubów zarówno z Parafii w Turośni, jak i Choroszczańskiej, niestety, bez efektu, ale robiłam to pobieżnie, w oczekiwaniu na szybki sukces. Dziś powtórzę poszukiwania nieco spokojniej, zaczynając od aktu urodzenia pana młodego, Jana Rojeckiego, który w 1848 roku miał 24 lata i pochodził z Rogowa. Mam nadzieję, ze się uda!
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Mam nadzieję, że doczytałaś się iż zapowiedzi wyszły w parafii rzymsko-katolickiej kościoła w Choroszczy bo oboje w tej parafii mieszkali. Faktycznie na stronie 633 tom I SGKP wymienione są wsie Rogowo i Zastawa (Zastawie) jako wchodzące w skład tej parafii więc ogłoszono zapowiedzi tylko w jednym kościele. Kawaler miał 24 lata, a panna 19 lat oraz można domyślać się, że dość długo mieszkali w tej parafii bo w innych zapowiedzi nie wychodziły, jak to czasami bywało. Niestety nie ma na wprost określenia, że Rogowo i Zastawa to miejsca ich urodzenia, ale chyba tak należy zacząć poszukiwania.
Bezcenną jest pomoc oferowana przez Jerzego jako znakomitego znawcy tego regionu i tylko wypada się modlić by pies zechciał Go uwolnić :wink:

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Jerzego oraz życzę sukcesów. Siadam ponownie do indeksowania, bo wizyty na forum traktuję jako relaks.

Janina
Alfajet

Sympatyk

Janino, Jerzy,
Wydaje mi się, że znalazłam! GWADZKO! W metrykach z kościoła w Choroszczy nie natknęłam się na to nazwisko, ale znalazłam je w bardzo ciekawym opracowaniu dotyczącym Powstania Styczniowego w okolicach Choroszczy: "Józef Gwadzko skazany na ciężkie roboty. W 1869 roku w Żółtkach mieszkała jego 40 letnia żona Joanna z trojgiem dzieci". Więc jest dowód, że występuje w okolicach Choroszczy. No i chyba znalazłam metrykę urodzenia Jana Rojeckiego. Piszę "chyba" bo nazwisko jest inne, ale wygląda to na czeski błąd księdza. Akt nr 4: http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 7_0248.jpg
de domo Gwadzkówna! Przeszukam inne metryki, może znajdę potwierdzenie.
Jerzy, chyba Pan mi z nieba spadł! Wysyłam wiadomość na pw!
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

No tak Grażyno, Gwadzko to jest to "d"z zawijasem! Warto czytać wszelkie opracowania i prosić o pomoc bo jak wdać szybko poszło do przodu. Życzę dalszych sukcesów w poszukiwaniach i wiem jakie emocje wtedy się odczówa.

Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”