Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
rzeszotalski_andrzej

przeniesiony z T:Wykaz nazwisk w wojsku carskim-opracowani
Proszę o sprwadzenie nazwisk Filipczuk, Kozioł, Szekalski. Z góry dziękuję
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Leon dziadek ur. 1885 r. wcielony do wojska carskiego (okolice Baku?)
Józef brat dziadka ur. ok 1870 r. wcielony do wojska carskiego na 15 lat. Dziękuję Alicja
-
Nytko_Małgorzata

Witam,
Nie wiem czy mój poprzedni post dotarł pod właściwy adres. Proszę zatem jeszcze raz o sprawdzenie nazwiska Antoni Miszta, urodzonego prawdopodobnie we wsi Jamielne koło Łukowa.
Dziękuję z góry za pomoc.
Gosia.
Nie wiem czy mój poprzedni post dotarł pod właściwy adres. Proszę zatem jeszcze raz o sprawdzenie nazwiska Antoni Miszta, urodzonego prawdopodobnie we wsi Jamielne koło Łukowa.
Gosia.
Witaj...nazwisko Artysiewicz - wykaz nazwisk w carskim wojsku - pod koniec strony n/w linku :arsart pisze:bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk
Artysiewicz
Wrzecionko
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 4a2d.phtml
Ostatnio zmieniony wt 18 maja 2010, 17:35 przez joanna23, łącznie zmieniany 2 razy.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Witaj Gosiu...Nytko_Małgorzata pisze:Witam,
Gosia.
przeczytałam Twój post...nazwisko zapisałam do poszukiwania ;
nie ma jednej listy...więc trzeba uzbroić się w cierpliwość...dobrze, żebyś przeczytała od początku - przynajmniej parę pierwszych stron w tym temacie...
Joanna z d. Sawicka
- Cieśla_Jerzy

Witam,
Proszę o sprawdzenie nazwiska Iwan (Jan) Metelski (Mietelski) (urodzony koło 1770, zmarł w 1861 w powiacie Bobrujskiem) i Kuz'ma Migucki (Mihucki; córka urodzona w 1861 w powiacie Bobrujskiem)
Nie wiem czy mój poprzedni post dotarł pod właściwy adres. Proszę zatem jeszcze raz o sprawdzenie nazwiska Lucjan, s. Edwarda Karwacki, urodzonego w 1893 prawdopodobnie we wsi Brudzew Kolski.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Iwan (Jan) Metelski (Mietelski) (urodzony koło 1770, zmarł w 1861 w powiacie Bobrujskiem) i Kuz'ma Migucki (Mihucki; córka urodzona w 1861 w powiacie Bobrujskiem)
Nie wiem czy mój poprzedni post dotarł pod właściwy adres. Proszę zatem jeszcze raz o sprawdzenie nazwiska Lucjan, s. Edwarda Karwacki, urodzonego w 1893 prawdopodobnie we wsi Brudzew Kolski.
Maksim Hacak (Babrujsk i Miensk, Biełaruś)
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Witam Joanno!
Jeżeli to możliwe, to poproszę cię o sprawdzenie informacji o służącym w wojsku carskim moim dziadku Stanisławie Ostrzyniewskim, ur. 1890 lub 1891 r., który przez, prawdopodobnie, 7 lat odbywał slużbę wojskową. Ożenił się w 1919 r.
Proszę również o sprawdzenie jego ojca, Piotra Ostrzyniewskiego, ur. 1863 r. oraz braci Józefa, Jana i Franciszka. A także pradziadka Klemensa Chrzanowskiego, ur. 1852 r. i jego synów Juliana i Adama. Dziadka Stanisława Pawłowskiego, ur. 1877 r.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Elżbieta Pawłowska-Ledke
Jeżeli to możliwe, to poproszę cię o sprawdzenie informacji o służącym w wojsku carskim moim dziadku Stanisławie Ostrzyniewskim, ur. 1890 lub 1891 r., który przez, prawdopodobnie, 7 lat odbywał slużbę wojskową. Ożenił się w 1919 r.
Proszę również o sprawdzenie jego ojca, Piotra Ostrzyniewskiego, ur. 1863 r. oraz braci Józefa, Jana i Franciszka. A także pradziadka Klemensa Chrzanowskiego, ur. 1852 r. i jego synów Juliana i Adama. Dziadka Stanisława Pawłowskiego, ur. 1877 r.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Elżbieta Pawłowska-Ledke
Arseniusz...temat nie jest zamknięty. Codziennie dopisuję znajdywane nazwiska i dopisuję do opracowania...być może i na Twoje jeszcze natrafię....arsart pisze:dziękuje bardzo, i Aleksander i syn Dymitra ale nie ten, potrzebny jest Józef syn Dymitra, podobno zginął w 1915 roku na wołyńskim froncie
serdecznie pozdrawiam
Joanna z d. Sawicka
Witajcie...
wszystkie posty czytam dokładnie i zapisuję sobie nowe nazwiska do poszukiwań a że...
na dzień dzisiejszy jest już w opracowaniu jakieś 140 ujętych nazwisk, poszukiwanych jeszcze więcej ( w tym z kilkadziesiąt nieodnalezionych jeszcze przeze mnie ) ...do tego mam ze 100 książek (żródeł) i cały czas przybywa nowych na podstawie , których to wpisuję informacje...
nie jestem w stanie fizycznym odpowiedzieć szybko na każdy post, tym bardziej nie mogę stwierdzić czy dane nazwisko znajdę czy też nie.
Proponuję więc : wchodżcie na temat: wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie - raz - dwa razy tygodniowo i sprawdzajcie, czy Wasze nazwisko pojawiło się, ewentualnie czy dodałam nową osobę czy nie.
wszystkie posty czytam dokładnie i zapisuję sobie nowe nazwiska do poszukiwań a że...
na dzień dzisiejszy jest już w opracowaniu jakieś 140 ujętych nazwisk, poszukiwanych jeszcze więcej ( w tym z kilkadziesiąt nieodnalezionych jeszcze przeze mnie ) ...do tego mam ze 100 książek (żródeł) i cały czas przybywa nowych na podstawie , których to wpisuję informacje...
nie jestem w stanie fizycznym odpowiedzieć szybko na każdy post, tym bardziej nie mogę stwierdzić czy dane nazwisko znajdę czy też nie.
Proponuję więc : wchodżcie na temat: wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie - raz - dwa razy tygodniowo i sprawdzajcie, czy Wasze nazwisko pojawiło się, ewentualnie czy dodałam nową osobę czy nie.
Joanna z d. Sawicka
-
Ratajczak_Anna
Witam
jeśli istnieje taka możliwość to proszę o sprawdzenie nazwisk Wiszniewski, Sitarski, Sidorczuk, Dobrenko oraz Wajkul.
Z góry dziękuję za pomoc
jeśli istnieje taka możliwość to proszę o sprawdzenie nazwisk Wiszniewski, Sitarski, Sidorczuk, Dobrenko oraz Wajkul.
Z góry dziękuję za pomoc
Sebastianie...dzisiaj dopisałam do opracowania 16 osób o nazwisku Piotrowski.Piotrowski_Sebastian pisze:Proszę o odszukanie wszystkich Piotrowskich z Nowego Miasta Korczyna/Nowego Korczyna, wiem że na pewno w armii carskiej służył Jan Piotrowski ale nie mam danych o jego rodzicach.
Dziękuję
Joanna z d. Sawicka