Marcin trochę cierpliwości . Już Ci odpowiadałam, że trzeba poczekać.Marcin16091995 pisze:Kiedy można spodziewać się zdjęć z parafii Odrowąż?
Pozdrawiam, Kornelia
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pani Kornelio, w związku z powyższym mam pytanko czy wśród fotografowanych ksiąg znajdują / znajdą się księgi z Koprzywnicy. Z bazy Pradziad wynika, że w AP Kielce znajduje się kilka roczników dotyczących tej parafii bodajże z okresu XVII/XVIII wieku (w tej chwili nie mogę podać dokładnych namiarów ani roczników, bo "Pradziad"-ek się nie załadowuje). Pytam tylko aby się upewnić, ponieważ z danych znajdujących się w linku podanym przez pana Leszka Ćwiklińskiego (pierwszy post w temacie) http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... acja+plany wynika(ło) (bo też się teraz nie chce załadować), że są / były takie plany.Kornelia_Major pisze:...fotografujemy obecnie w A.D. Kielce...
A ileż te kopie kosztuję ? 2 złote 3 złote ? dziennie wydajemy więcej na zaparkowanie samochoduSroczyński_Włodzimierz pisze:Mieczysławie: też od tej strony widzę na ogół (tam usiadłem, więc ten punkt widzenia mam;)
ale jedno "ale"
informacja o terminie pojawienia się kopii, choćby orientacyjna - ma znaczenie dla decyzji "zamawiać w AP czy poczekać na metryki.genealodzy.pl"
nie zawsze z ponaglania pytanie musi wynikać, ot czasem lepiej znać harmonogram, informacja "przez najbliższe 4 miesiące nie będzie kopii w metryki.genealodzy.pl" też jest cenna - wtedy spokojnie można zamówić wykonanie kopii w AP
pozdrawiam

Wiem wiem wiem ale te księgi nie uciekną nikt ich nie wywiezie, jeżeli komuś się nie chce, nie ma czasu żeby w wolnej chwili wybrać się do KielcSroczyński_Włodzimierz pisze:nie chodzi o 1 czy 2 złote a o czas i inne kwestie
o argumencie pofatygować się do archiwum łącznie że to bezkosztowe rozwiązanie (wyjazd do Kielc:) to ja wiem, że Ty wiesz..etc:)

Witam.sponikowski pisze:Pani Kornelio, w związku z powyższym mam pytanko czy wśród fotografowanych ksiąg znajdują / znajdą się księgi z Koprzywnicy. Z bazy Pradziad wynika, że w AP Kielce znajduje się kilka roczników dotyczących tej parafii bodajże z okresu XVII/XVIII wieku (w tej chwili nie mogę podać dokładnych namiarów ani roczników, bo "Pradziad"-ek się nie załadowuje). Pytam tylko aby się upewnić, ponieważ z danych znajdujących się w linku podanym przez pana Leszka Ćwiklińskiego (pierwszy post w temacie) http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... acja+plany wynika(ło) (bo też się teraz nie chce załadować), że są / były takie plany.Kornelia_Major pisze:...fotografujemy obecnie w A.D. Kielce...
Mam też pytanko dotyczące małej wyrwy czasowej pomiędzy tymi właśnie
księgami o które pytam powyżej tj. znajdującymi się w AP Kielce a księgami dotyczącymi Koprzywnicy i znajdującymi się w sandomierskim oddziale AP Kielce (już zindeksowanymi z okresu 1810-1910). Jest to dosyć spory przedział czasu... tj. nagły przeskok z XVII/XVIII wieku do XIX.
Być może Pani się orientuje, co stało się z tymi, które tę dziurę powinny wypełnić i gdzie ewentualnie ich szukać? U księdza plebana w Koprzywnicy?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam - Sławek

Dziękuję Pani Kornelio za odpowiedź. W swoim poście miałem na myśli głównie to co jest w samym AP Kielce. Pozwoli Pani (ponieważ dziś Pradziad działa bez zarzutu) że doprecyzuję moje pytanie - zapewne będzie ono bardziej zrozumiałe. Poniżej zamieszczam link, z którego wynika, że w samym AP Kielce są jednak jeszcze inne księgi dotyczące Koprzywnicy; inne niż te znajdujące się w Oddziale w Sandomierzu, a mianowicie: rzymskokatolicka księga chrztów z lat 1669-1686 oraz małżeństw z lat 1655-1667.Kornelia_Major pisze: Witam.
Zostawiam całe Pana pytanie,aby nie stracić sensu zapytania.
Odpowiadam :księgi które sfotografowaliśmy to są wszystkie jakie ma A.P. w Kielcach - Oddział w Sandomierzu. Parafia w Koprzywnicy jest dopiero od roku 1821. Wcześniej był tam Klasztor Cystersów. Niestety parafia nie posiada wcześniejszych ksiąg metrykalnych.
Są jeszcze w A.P.Sandomierzu księgi U.M.Z. wyznania mojżeszowego z lat 1857-1858 , 1882-1896 / zespół 172 /.
Pozdrawiam, Kornelia Major