Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Marcin16091995 pisze:Kiedy można spodziewać się zdjęć z parafii Odrowąż?
Marcin trochę cierpliwości . Już Ci odpowiadałam, że trzeba poczekać.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Do wszystkich zadających tu pytania : proszę sprawdzajcie w genetece : które parafie są już sfotografowane i przygotowane do indeksacji , a które już są opracowywane.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Marek_Staszak

Członek PTG

Post autor: Marek_Staszak »

Witam Panią
Dziękuję za informację o posiadaniu przez A.P. Kielce metryk z miasta Drzewicy.
Czy w najbliższym czasie będą one sfotografowane/zindeksowane przez genealogów?
Pozdrawiam
Marek S.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Marek_Staszak pisze:Witam Panią
Dziękuję za informację o posiadaniu przez A.P. Kielce metryk z miasta Drzewicy.
Czy w najbliższym czasie będą one sfotografowane/zindeksowane przez genealogów?
Pozdrawiam
Marek S.
Witam.

Nie będą - fotografujemy obecnie w A.D. Kielce

Pozdrawiam, Kornelia
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Zaczyna denerwować mnie ponaglanie fotografujących i indeksujących księgi metrykalne.
Sam też robię zdjęcia i indeksuję.Zatem moja propozycja dla niecierpliwych-włączcie się do pracy.
Popatrzcie na plany geneteki i weżcie coś do indeksacji.
A gdyby każdy z forumowiczów zrobił bodaj jedną parafię ,to byłoby wielkie osiągnięcie.
Powodzenia
Mieczysław
MMaziarski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Mieczysławie: też od tej strony widzę na ogół (tam usiadłem, więc ten punkt widzenia mam;)
ale jedno "ale"
informacja o terminie pojawienia się kopii, choćby orientacyjna - ma znaczenie dla decyzji "zamawiać w AP czy poczekać na metryki.genealodzy.pl"
nie zawsze z ponaglania pytanie musi wynikać, ot czasem lepiej znać harmonogram, informacja "przez najbliższe 4 miesiące nie będzie kopii w metryki.genealodzy.pl" też jest cenna - wtedy spokojnie można zamówić wykonanie kopii w AP
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Kornelia_Major pisze:...fotografujemy obecnie w A.D. Kielce...
Pani Kornelio, w związku z powyższym mam pytanko czy wśród fotografowanych ksiąg znajdują / znajdą się księgi z Koprzywnicy. Z bazy Pradziad wynika, że w AP Kielce znajduje się kilka roczników dotyczących tej parafii bodajże z okresu XVII/XVIII wieku (w tej chwili nie mogę podać dokładnych namiarów ani roczników, bo "Pradziad"-ek się nie załadowuje). Pytam tylko aby się upewnić, ponieważ z danych znajdujących się w linku podanym przez pana Leszka Ćwiklińskiego (pierwszy post w temacie) http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... acja+plany wynika(ło) (bo też się teraz nie chce załadować), że są / były takie plany.

Mam też pytanko dotyczące małej wyrwy czasowej pomiędzy tymi właśnie księgami o które pytam powyżej tj. znajdującymi się w AP Kielce a księgami dotyczącymi Koprzywnicy i znajdującymi się w sandomierskim oddziale AP Kielce (już zindeksowanymi z okresu 1810-1910). Jest to dosyć spory przedział czasu... tj. nagły przeskok z XVII/XVIII wieku do XIX.
Być może Pani się orientuje, co stało się z tymi, które tę dziurę powinny wypełnić i gdzie ewentualnie ich szukać? U księdza plebana w Koprzywnicy?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Mieczysławie: też od tej strony widzę na ogół (tam usiadłem, więc ten punkt widzenia mam;)
ale jedno "ale"
informacja o terminie pojawienia się kopii, choćby orientacyjna - ma znaczenie dla decyzji "zamawiać w AP czy poczekać na metryki.genealodzy.pl"
nie zawsze z ponaglania pytanie musi wynikać, ot czasem lepiej znać harmonogram, informacja "przez najbliższe 4 miesiące nie będzie kopii w metryki.genealodzy.pl" też jest cenna - wtedy spokojnie można zamówić wykonanie kopii w AP
pozdrawiam
A ileż te kopie kosztuję ? 2 złote 3 złote ? dziennie wydajemy więcej na zaparkowanie samochodu :) mało tego są darmowe tylko trzeba się pofatygować do archiwum, wiem wiem wiem odległośc, praca, obowiązki
genealogia to nie wyścigi konne zaindeksowanie 1 parafii to mniej więcej 1 rok systematycznej pracy, ktoś musi zrobić zdjęcia, ktoś te zdjęcia musi ponumerować, sprawdzić, zaindeksować itd.

ps. ja wiem że Ty o tym wiesz ale inni chyba nie
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie chodzi o 1 czy 2 złote a o czas i inne kwestie
Kielce czy Radom w mniejszym stopniu (ale też), ale ja np nie zamawiałbym w Grodzisku czy Warszawie wiedząc, że za 3 miesiące będą w metryki
bo w metryki byłyby szybciej, nie mówiąc o jakości, czy niszczeniu ksiąg
tak jak w szukajwarchiwach - brak informacji nie z uwagi na koszty (przesłanie mikroflimu jeszcze mnie nie rujnuje) ale czas (kiedy)i wygodę w pewnym stopniu

o argumencie pofatygować się do archiwum łącznie że to bezkosztowe rozwiązanie (wyjazd do Kielc:) to ja wiem, że Ty wiesz..etc:)
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie chodzi o 1 czy 2 złote a o czas i inne kwestie
o argumencie pofatygować się do archiwum łącznie że to bezkosztowe rozwiązanie (wyjazd do Kielc:) to ja wiem, że Ty wiesz..etc:)
Wiem wiem wiem ale te księgi nie uciekną nikt ich nie wywiezie, jeżeli komuś się nie chce, nie ma czasu żeby w wolnej chwili wybrać się do Kielc :) czy być może są to za duże koszty, odległości niech odłoży internetowe poszukiwania genealogiczne na rok czy dwa a może na trzy i po tym czasie wróci być może wszystko już będzie pod ręką:)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

zamordujemy wątek dyskusją:)
uznaję Twoje racje, podzielam pogląd i punkt widzenia, a wręcz zniesmaczenie Mieczysława, ale podrzucam kwestię do rozważenia
informacja, że czego przez najbliższe x miesięcy nie będzie jest/bywa cenna a małokosztowna do wytworzenia (nie dotyczy tylko Kielc, może Kielc w najmniejszym stopniu)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

sponikowski pisze:
Kornelia_Major pisze:...fotografujemy obecnie w A.D. Kielce...
Pani Kornelio, w związku z powyższym mam pytanko czy wśród fotografowanych ksiąg znajdują / znajdą się księgi z Koprzywnicy. Z bazy Pradziad wynika, że w AP Kielce znajduje się kilka roczników dotyczących tej parafii bodajże z okresu XVII/XVIII wieku (w tej chwili nie mogę podać dokładnych namiarów ani roczników, bo "Pradziad"-ek się nie załadowuje). Pytam tylko aby się upewnić, ponieważ z danych znajdujących się w linku podanym przez pana Leszka Ćwiklińskiego (pierwszy post w temacie) http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... acja+plany wynika(ło) (bo też się teraz nie chce załadować), że są / były takie plany.

Mam też pytanko dotyczące małej wyrwy czasowej pomiędzy tymi właśnie
księgami o które pytam powyżej tj. znajdującymi się w AP Kielce a księgami dotyczącymi Koprzywnicy i znajdującymi się w sandomierskim oddziale AP Kielce (już zindeksowanymi z okresu 1810-1910). Jest to dosyć spory przedział czasu... tj. nagły przeskok z XVII/XVIII wieku do XIX.
Być może Pani się orientuje, co stało się z tymi, które tę dziurę powinny wypełnić i gdzie ewentualnie ich szukać? U księdza plebana w Koprzywnicy?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam - Sławek
Witam.
Zostawiam całe Pana pytanie,aby nie stracić sensu zapytania.
Odpowiadam :księgi które sfotografowaliśmy to są wszystkie jakie ma A.P. w Kielcach - Oddział w Sandomierzu. Parafia w Koprzywnicy jest dopiero od roku 1821. Wcześniej był tam Klasztor Cystersów. Niestety parafia nie posiada wcześniejszych ksiąg metrykalnych.
Są jeszcze w A.P.Sandomierzu księgi U.M.Z. wyznania mojżeszowego z lat 1857-1858 , 1882-1896 / zespół 172 /.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Kornelia_Major pisze: Witam.
Zostawiam całe Pana pytanie,aby nie stracić sensu zapytania.
Odpowiadam :księgi które sfotografowaliśmy to są wszystkie jakie ma A.P. w Kielcach - Oddział w Sandomierzu. Parafia w Koprzywnicy jest dopiero od roku 1821. Wcześniej był tam Klasztor Cystersów. Niestety parafia nie posiada wcześniejszych ksiąg metrykalnych.
Są jeszcze w A.P.Sandomierzu księgi U.M.Z. wyznania mojżeszowego z lat 1857-1858 , 1882-1896 / zespół 172 /.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Dziękuję Pani Kornelio za odpowiedź. W swoim poście miałem na myśli głównie to co jest w samym AP Kielce. Pozwoli Pani (ponieważ dziś Pradziad działa bez zarzutu) że doprecyzuję moje pytanie - zapewne będzie ono bardziej zrozumiałe. Poniżej zamieszczam link, z którego wynika, że w samym AP Kielce są jednak jeszcze inne księgi dotyczące Koprzywnicy; inne niż te znajdujące się w Oddziale w Sandomierzu, a mianowicie: rzymskokatolicka księga chrztów z lat 1669-1686 oraz małżeństw z lat 1655-1667.
link: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
szczegóły księgi chrztów:
link: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... oprzywnica
szczegóły księgi małżeństw:
link: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... oprzywnica

Wobec powyższych danych, interesowała mnie kwestia, czy plany które podlinkował Pan Leszek Ćwikliński w przytaczanym przeze mnie jego poście są nadal aktualne tj. czy księgi dotyczące Koprzywnicy a znajdujące się w samym AP Kielce, będą rzeczywiście fotografowane?

Na marginesie, w kwestii koprzywnickich metryk chcę zauważyć, że jednak w sandomierskim oddziale jest trochę więcej materiałów niż jak Pani podaje tj. od 1821r. Jak bowiem wynika z indeksów znajdujących się w genetece, metryki są już od 1810r. Dodam, że na podstawie namiarów znajdujących sie w genetece zdołałem już zamówić skany z lat bliskich 1810r i otrzymać potwierdzenie, że zostały one odnalezione. Obecnie czekam na ich przesłanie. Moje pytanie w poprzednim poście dotyczące "dziury czasowej" dotyczyło miejsca przechowywania ksiąg z okresu od 1687r do 1810r i 1668 do 1810r. Taka bowiem "dziura" rozciąga się pomiędzy tym co jest w samym AP Kielce, a tym co jest w oddziale w Sandomierzu.

Pozdrawiam i przy okazji życzę szampańskiej zabawy noworocznej i Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2012 A.D !!! :wink:

ps. gdzieś kiedyś wyczytałem informację (niestety nie pamiętam już gdzie), że w parafii koprzywnickiej znajdują się jeszcze starsze księgi niż te ze wspomnianych roczników z XVII wieku. Nie wiem jednak na ile ta informacja była prawdziwa... Czy ktoś (niekoniecznie Pani - Pani Kornelio) ma wiedzę w tym temacie tj. gdzie szukać i czy plebanowi zawracać głowę?
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Zbliża się koniec roku, więc czas na podsumowania.
Dokładne sprawozdanie z tego co zostało sfotografowane
w AD Kielce:
http://www.cwiklinski.pl/ptg/adkielce.pdf
Mamy już zrobione około jednej trzeciej zasobów tego archiwum.
Jeżeli prace będą dalej w takim tempie to do końca kwietnia powinniśmy skończyć prace.

Co do dalszych planów to niedługo powinniśmy skończyć fotografowanie w AP Sandomierz.
Sprawozdanie z AP Sandomierz zamieszczę jutro.

W przyszłym roku w maju zadecydujemy czy zaczynamy fotografowanie w AP Kielce,
czy księgi w Parafiach Diecezji Kieleckiej.

pozdrowienia

Leszek
klinkoff

Sympatyk

Post autor: klinkoff »

Na zakonczenie roku raz jescze zapytam. Wąchock?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”