Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
magdalenasoltysik

Nazwisko sołtysik
Domyslam sie ze mojego nazwisko pochodzi od Soltysa. Lecz wiem ze kiedys znalazlam informacje - ze niby jest to z niemieckiego.
Prosze o wiecej informacji
Prosze o wiecej informacji
- historyk1920

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- historyk1920

Witam 
Oto pochodzenie nazwisk ;
Fras/Fraś - od imienia Franciszek. Imię, znane w Polsce od XIII wieku, wywodzi się od nazwania Jana Bernardone, Francesco, znanego później jako św. Franciszek z Asyzu. Nazwanie pochodzi od franciscus ‘pochodzący z plemienia Franków’.
Majzerowicz - od niemieckiej nazwy osobowej Meise, ta od Meise ‘sikorka’.
Pozdrawiam
Marek
Oto pochodzenie nazwisk ;
Fras/Fraś - od imienia Franciszek. Imię, znane w Polsce od XIII wieku, wywodzi się od nazwania Jana Bernardone, Francesco, znanego później jako św. Franciszek z Asyzu. Nazwanie pochodzi od franciscus ‘pochodzący z plemienia Franków’.
Majzerowicz - od niemieckiej nazwy osobowej Meise, ta od Meise ‘sikorka’.
Pozdrawiam
Marek
-
magdalenasoltysik

Szukam nazwiska Patlewicz
Szukam informacji nazwiska Patlewicz.
Wiem ze jest duzo osob z tym nazwiskiem z Podkarpackiego.
Wiem ze jest duzo osob z tym nazwiskiem z Podkarpackiego.
- Ewa_Szczodruch

-
sebastian.skoczylas

Pochodzenie nazwiska.
Poszukuje pochodzenia nazwiska Skoczylas?
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Skoczylas 1424 - w grupie nazwisk pochodzących od skok ‘oderwanie się od powierzchni; noga ptaka’, skoki ‘nogi zająca’, skoczyć, skakać ‘odrywać się od ziemi’; od staropolskiego skoczeń ‘łosoś’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Skoczylas 1424 - w grupie nazwisk pochodzących od skok ‘oderwanie się od powierzchni; noga ptaka’, skoki ‘nogi zająca’, skoczyć, skakać ‘odrywać się od ziemi’; od staropolskiego skoczeń ‘łosoś’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Domian, Domijan - od imienia Damian, znanego w Polsce od XII wieku, w staropolszczyźnie Damijan 1178, Demijan 1405, Doman 1250. Imię pochodzi od łacińskiego przydomka Damianus. Do łaciny przyszło z języka greckiego, a tam od egipskiej bogini Damia.
Kolimaga - nie znalazłam
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Domian, Domijan - od imienia Damian, znanego w Polsce od XII wieku, w staropolszczyźnie Damijan 1178, Demijan 1405, Doman 1250. Imię pochodzi od łacińskiego przydomka Damianus. Do łaciny przyszło z języka greckiego, a tam od egipskiej bogini Damia.
Kolimaga - nie znalazłam
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch