Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Stawski

Sympatyk

Mundur ze starego zdjęcia

Post autor: Stawski »

Określenie „pierwszy raz widzę . . .” to marny argument. Myzykantami nie byli na pewno. Teraz moja sugestia do znawców tematu: może to jednostka artylerii; w Baranowiczach był duży garnizon i stacjonował tam m. in. pułk artylerii lekkiej. Sugeruję tę formację dlatego, że jeden z tych „cudaków”, później, we wrześniu 1939 roku, wskutek mobilizacji był kanonierem w 26. Pułku Artylerii Lekkiej im. Władysława IV (w Skierniewicach) i walczył pod Kutnem. Pułk ów został tam rozbity przez szturmujące lotnictwo, co wiem z przekazu bezpośredniego, sam ledwie z życiem uszedł – miał szczęście, wielu zginęło.
Wg wikipedii zarówno w Słonimiu jak i w Baranowiczach nie było natomiast 27. Pułku Ułanów, więc ta możliwość chyba odpada.
Sam mundur i buty do jazdy konnej nie musi oznaczać akurat ułanów czy innych strzelców konnych; w tamtych czasach całe wojsko opierało się na transporcie konnym – artyleria, broń maszynowa – tam wszędzie były konie. Nawet w 1939 roku 26. Pułk Artylerii używał koni, a nie żadnych ciągników. To takie czasy.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Re: Mundur ze starego zdjęcia

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Stawski pisze: Sam mundur i buty do jazdy konnej nie musi oznaczać akurat ułanów czy innych strzelców konnych; w tamtych czasach całe wojsko opierało się na transporcie konnym – artyleria, broń maszynowa – tam wszędzie były konie. Nawet w 1939 roku 26. Pułk Artylerii używał koni, a nie żadnych ciągników. To takie czasy.
To nie do końca prawda. Konno ciągniete były działa i jaszcze amunicyjne w artylerii konnej i lekkiej. Artyleria ciężka była ciągnięta przez ciągniki. Jezdni też byli nie wszędzie. W konnej i lekkiej obsługa dział jechała konno, a w ciężkiej na jaszczach i ciągnikach. W cięzkiej tylko niekiedy oficerowie posługiwali się końmi.

Pozdrawiam
Małgorzata
Stawski

Sympatyk

Rzeczywiście, to niewątpliwie prawda. Pisząc, że konie były wszędzie, miałem na myśli, że były powszechnie używane.
Jednostka artylerii, o której pisałem to był 26. Pułk Artylerii Lekkiej i ten miał konie właśnie.
Z pozdrowieniami

Z. Stawski
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Cudna fotografia! To najprawdopodobniej portret szwoleżerów z 2. Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich wykonany ok. 1920-22. Mają na sobie kurtki mundurowe zw. ułankami. Owe "sznury" to etyszkiety służące do przytrzymywania czaka (już wtedy nie używanego) w boju, tu w formie ozdobnego, ale tradycyjnego dodatku.
Pozdrawiam, WZ
Stawski

Sympatyk

To najprawdopodobniej portret szwoleżerów z 2. Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich wykonany ok. 1920-22. Mają na sobie kurtki mundurowe zw. ułankami.

Jak pisałem wcześniej fotografia jest z roku 1926. Żołnierz z prawej (mój ojciec) był w czynnej służbie wojskowej na Kresach, jak mawiał: Słonim, Baranowicze; więc sam nie wiem dokładnie czy służył i tu i tu, czy też tak określał dla uzmysłowienia gdzie to jest. Dla niego to było jednak dość daleko (był z Łódzkiego). Na urlop (14-dniowy) do domu jechał koleją 2 dni w jedną stronę.
Nie jest wykluczone, iż mógł odbywać służbę kolejno w obydwu garnizonach. Służba trwała chyba 2 i pół roku; w wojsku był w latach 1925 do 1927.
Co do pułku szwoleżerów rokitniańskich, to wg Wikipedii jednostka ta stacjonowała w Starogardzie Gdańskim, więc czy to mogą być te mundury. Jeśli w Słonimiu (wg tych samych źródeł) był tylko Pułk Strzelców Słonimskich, to już w Baranowiczach będących dużo większym garnizonem stacjonowało wiele Jednostek różnych formacji. Więc może to jednak jakaś inna formacja. We wcześniejszym wpisie sugerowałem artylerię z uwagi na przydział mobilizacyjny w 1939 roku. Może za artylerią dodatkowo przemawiałby rodzaj broni, którą widać na zdjęciu, mianowicie bodajże pistolet ? Tylko tak podpowiadam.
Jestem wielce ciekaw czy uda się coś pewnego ustalić.

Z poważaniem
Z. Stawski
mkurow

Sympatyk

Post autor: mkurow »

mogą to być mundury szwoleżerów jeśli chodzi o 3 pułk szwoleżerów mazowieckich.
lampasy na spodniach też się zgadzają. kolory proporczyków, rozkład barw na czapce i proporczyku.
__________________________________________Mariusz K.
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Marika pisze:Znalazłam jeszcze 3 zdjęcia - chyba tym razem z wojny :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/784 ... 2d566.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b8 ... 295f4.html

Te 2 są z II wojny światowej. Brat prababci był całą wojnę w wojsku, ale nie wiem, jakim. Pochodził z okolic Siedlec/Łukowa.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/024 ... f1958.html

To natomiast chyba jest z okresu międzywojennego i uwzględniając, skąd pochodziła babcia (Suwalszczyzna), to chyba gdzieś nad Niemnem?

Jeśli ktoś "wyciśnie" jeszcze coś z tych zdjęć, będę b. wdzięczna i z góry dziękuję za pomoc.

Kasia
Podbijam.
Może ktoś jednak potrafi coś na tych zdjęciach rozpoznać?

Dzięki.
Kasia
mkurow

Sympatyk

trzecie zdjęcie przedstawia żołnierza KOP (Korpus Ochrony Pogranicza), to ten w środku.
mkurow

Sympatyk

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
różnica między nami jest zasadnicza: ja piszę o tym co widzę na fotografi, a pan o historii rodzinnej. Gdzieś tkwi jakaś tajemnica. Moim zdaniem "piłka" jest po Pańskiej stronie. Powodzenia, WZ
Stawski

Sympatyk

Zamieszczając fotografię i pytanie o formację w jakiej służyli żołnierze na niej przedstawieni przyznam, iż nie sądziłem że spotka się to z dość rozbieżnymi, jednak- opiniami.
Przypisanie ich do 2 pułku Szwoleżerów Rokitniańskich czy 3. Mazowieckich trochę nie pasowało gdyż jednostki te stacjonowały, pierwszy w Starogardzie Gdańskim, drugi w Wołkowysku. Żołnierze natomiast z całą pewnością służyli w rejonie Słonimia lub Baranowicz. Ja wiem, że są barwy pułkowe i po nich się rozpoznaje, lecz na zdjęciu niekolorowym trudno jednoznacznie stwierdzić jakie one są. Dlatego przyjąłem do ustalenia formacji raczej miejsca stacjonowania. Co do 27.Pułku Ułanów też wątpiłem gdyż nie znalazłem go w Słonimiu i Baranowiczach. Później jednak znalazłem informację iż pułk ten został w roku 1921 przeniesiony bodaj z Włocławka - do Nieświeża. To miasteczko leżało na krańcach województwa Nowogródzkiego, 50 km za Baranowiczami – przy granicy z Rosją.
I wydaje mi się, że tu chodzi o 27 Pułk Ułanów jak słusznie zauważył kolega Roman, oni mieli żółte otoki i na fotografii na takie one wyglądają, bryczesy na zdjęciu są ciemniejsze niż kurtka – pewnie granatowe.
Moja sugestia dotycząca artylerii była oczywiście nietrafna.
A swoją drogą, czy to nie dziwne, że ułanowi dali przydział w 1939 roku do artylerii?
Co sądzicie o tym?
Dla potwierdzenia przypuszczeń, że to właśnie 27 Pułk Ułanów, myślę, że celowym będzie sprawdzenie wykazu personalnego żołnierzy w Archiwum Wojskowym.

Z pozdrowieniami

Z. Stawski
karolinat

Sympatyk

Prosze o pomoc w identificacji

Post autor: karolinat »

Witam!

Mam nadzieje ze ktos moze mi pomoc z identificacja munduru w zdjeciu. Zdjecie bylo zrobione prawdopodobnie przed lub w 1920.

Obrazek
garpat

Sympatyk

Prosze o pomoc w identificacji

Post autor: garpat »

Polecam porownac zdjecia mundurow Jozefa Pilsudskiego z roznych lat. To zdjecie moze byc z lat 1914-1920. Juz 1919 roku wprowadzono nowe mundury dla calego wojska polskiego, ktore nie mogly przypominac 3 zaborczych. Jakkolwiek byly male wyjatki. Pat
Maj_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Maj_Paweł »

Przypomina kurtkę munduru polskiego wz. 17. Warto byłoby zrobić skan w najwyższej rozdzielczości i zrobić zbliżenia na szczegóły np guziki, naramienniki.
karolinat

Sympatyk

Post autor: karolinat »

Dziekuje bardzo za Wasza pomoc! Sprobuje zrobic zblizenie na guzikach i naramiennikach :)
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”