Więźniowie obozów koncentracyjnych/pracy, Gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

terenatu

Sympatyk

Post autor: terenatu »

historyk1920 pisze:Witam !
W dalszym ciągu szukam informacji o miejscu zesłania osoby z okolic Sieradza do obozu koncentracyjnego w którym przeprowadzane były różne badania. Osoba , która tam trafiła mogła mieć 18-23 lata, chciałbym nadmienić iż Bad Arolsen nie ma w swoich archiwach żadnych wzmianek w tej kwestii , pisałem do Archiwum w Oświęcimiu i tam też nie mają informacji, tłumaczą iż wiele dokumentów zostało zniszczonych. Jestem pod tzw. ścianą :( nie wiem gdzie jeszcze mogę coś odnaleźć ? Dziękuję za informację i sugestie - tropy !
Pozdrawiam
Marek
Witam,

Moja sugestia to napisac tu na forum imie, nazwisko, kiedy i gdzie urodzony, mysle ze nazwisko musi byc znane, tak? Z biegiem lat dostalismy duzo informacji o rodzinie bo wszedzie gdzie mozn bylo rodzina pisala dokladne informacje o naszych. Czasem moze napisalismy cos pod zlym tematem, ale najwyzej ktos nas skarcil. Co z tego, grunt ze dane byly podane. Nie wiem jak daleko jest Sieradz od Parzęczew, bo nasz prapradiadek tam sie urodzil i historyk tej okolicy do nas napisal. Jestesmy stale w korespondencji. Ten pan ma malo czasu ale o ile t by pomoglo to sie go zapytamy czy by mogl pomoc.

My mamy dwa zdjecia z prapadziadka zsylki na Sybie: Pierwsze z poczatku zsylki pokazuje grupe Polakow otoczona kozakami z karabinami, drugie pokazuje jakk juz byli na wolnym zeslaniu krotko przed jego ucieczka. Moja Ciocia babcia poslala je tu na forum lata temu. Nie bylo zainteresowania, a moze poprawniej powiedziane to ze nie bylo duzo wiedzy o tym. Wiem ze takie zdjecia sa zadkie.

Pozdrawiam sedecnie is zycze powodzenia w poszukiwaniach.
Teresa czy Teri
roofi25

Sympatyk

Post autor: roofi25 »

historyk1920 pisze:Witam !
W dalszym ciągu szukam informacji o miejscu zesłania osoby z okolic Sieradza do obozu koncentracyjnego w którym przeprowadzane były różne badania. Osoba , która tam trafiła mogła mieć 18-23 lata, chciałbym nadmienić iż Bad Arolsen nie ma w swoich archiwach żadnych wzmianek w tej kwestii , pisałem do Archiwum w Oświęcimiu i tam też nie mają informacji, tłumaczą iż wiele dokumentów zostało zniszczonych. Jestem pod tzw. ścianą :( nie wiem gdzie jeszcze mogę coś odnaleźć ? Dziękuję za informację i sugestie - tropy !
Pozdrawiam
Marek
A przez Czerwony Krzyz??

Pozdrawiam Dori
wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

Dzień dobry. Gdzie szukać listy więźniów z obozu koncentracyjnego w Płaszowie. Pozdrawiam Piotr
Piotr Wilkowski
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam dodaje do tematu...

Księga Zgonów KL Auschwitz/wracaj do strony 1/

https://books.google.de/books?id=TnLiCN ... ce&f=false
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

wilku1967 pisze:Dzień dobry. Gdzie szukać listy więźniów z obozu koncentracyjnego w Płaszowie. Pozdrawiam Piotr
Witaj Piotrze,

warto przejrzeć:
https://szukajwarchiwach.pl/2/1333/0/4/ ... 1#tabSkany

https://szukajwarchiwach.pl/29/553/0/?q ... #tabZespol

Pozdrawiam
Aneta
wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

Witam. Zwracam się jeszcze raz z pytaniem o listę więźniów obozu w Płaszowie, ponieważ link który otrzymałem nie zawiera litry ( d) a takiej osoby szukam. Czy ktoś może mi pomóc? pozdrawiam i dziękuję Piotr
Piotr Wilkowski
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

W bibliotece cyfrowej można samemu przeglądać listy z Bad Arolsen, może nazwisko jest przekręcone https://collections.arolsen-archives.or ... -1-19/?p=1.

Do osoby, która szuka krewnego z okolic Sieradza zesłanego do KL, w którym przeprowadzono badania - skąd pewność, że trafił do Auschwitz? W innych KL również przeprowadzano eksperymenty medyczne
Aneta
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam ponownie,

Obóz koncentracyjny Płaszów
https://memorial-archives.international ... 57654067e2

proponuje kontakt per email

https://memorial-archives.international ... s/register
Doniec_Henry
pozdrawiam
Nadia_L

Gdzie znaleźć

Post autor: Nadia_L »

"Szukam informacji o bracie mojej prababci, który zginął w obozie Gross Rossen w dniu 06.05.1942r mając 41lat. Urodził sie we wsi Lesisko par. Zelechlinek w dniu 05.12.1901 jako syn Jozefa Głowackiego i Antoniny z Zagajewskich".

Witam,
panie Mariuszu,
Jan Głowacki to moj pradziadek. Symboliczny grob znajduje sie na cmentarzu parafialnym w Czerniewicach miedzy Tomaszowem Mazowieckim a Rawa, mniej wiecej w srodku cmentarza, pod drewnianym krzyzem - latwo znalezc. W tym samym miejscu zostala pochowana jego zona - Helena (zm. 1991) i corka Henryka (zm. 1997).
Corka Jadwiga, a moja babcia, nadal zyje, mieszka w Lodzi.
Najmlodszy syn, Benedykt, brat mojej babci, nie zyje juz od dluzszego czasu, wczesniej zbieral informacje o ojcu Janie, mozliwe ze Jego dzieci nadal maja jakies dokumenty.
Prosze o kontakt prywatny przez maila/fb.

Pozdrawiam serdecznie,
Nadia Lengweiler
macrow

Sympatyk

lista więzniarek z Ravensbrück

Post autor: macrow »

Witam ,
proszę o podpowiedź gdzie szukać listu więźniów z obozu Ravensbrück. Z gory bardzo dziekuję

Maciej Rowiński
Nicpoń_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Nicpoń_Elzbieta »

Dzień dobry
W sprawie poszukiwań, najprościej zwrócić się do źródła, czyli do archiwum w Ravensbruck. Pisałam po polsku info[AT]ravensbrueck.de Otrzymałam bardzo obszerną odpowiedź, choć sprawa była skomplikowana. Życzę powodzenia - Elżbieta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Ravensbrück
autor Wanda Kiedrzynska
Ksiazka i Wiedza 1961 rok

Pozdrawiam,
Bozenna
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Witam
Ja odnalazłam ciocię, która była w obozie w Ravesbruck w
https://arolsen-archives.org/pl/

Była tam i karta obozowa i część listy na której figuruje ciocia.
Małgorzata
awodwanrazc

Sympatyk

Post autor: awodwanrazc »

Czy ktoś się orientuje, czy można gdzieś znaleźć listy więźniów w niemieckim obozie Hohenbruch koło Królewca?
Gabriela Nitkowska (Morawska)

Poszukuję wszelkich dostępnych informacji na temat nazwisk Buńczuk i Tejs (Teis). Proszę o kontakt, jeśli wiesz cokolwiek.
lukaszprzemyslaw

Szczepan Stańczyk 1944 r. Mauthausen

Post autor: lukaszprzemyslaw »

Poszukuję informacji o członku swojej rodziny straconym w obozie Mauthausen w 22.02.1945 r.

Szczepan Stańczyk
ur. 23.12.1910 r.
s. Andrzeja i Rozalii zd. Malinowska
Bobrek woj. Kieleckie
pow. Radomski gmina Stromiec

Ostatni zanany mi adres z 1944 r. to Warszawa ul. Olesieńska 13/2
Żona Józefa Stańczyk
Syn Jan Stańczyk

z mojej wiedzy wynika, że wraz z rodziną w 1943 lub 1944 roku przeprowadził się wraz z żoną i synem do Warszawy gdzie został złapany i przetransportowany do obozu Gross Rosen czerwiec 1944 r., a następnie do Mauthausen.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje dotyczące losów Szczepana, może pojawia się gdzieś we wspomnieniach Państwa bliskich.

Oczekuje na odpowiedź z: IPN, Mauthausen Memorial oraz Arolsen Archives.

Łukasz
Ostatnio zmieniony wt 07 cze 2022, 18:01 przez lukaszprzemyslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”