Chyba nie, za mało liter.GZZuk pisze:Wygląda raczej na Zydorowicz, a nie Żydowicz.
Dziękuję za poprawkę, zmieniłam.Sroczyński_Włodzimierz pisze:to jest aktu urodzenia nie akt chrztu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Chyba nie, za mało liter.GZZuk pisze:Wygląda raczej na Zydorowicz, a nie Żydowicz.
Dziękuję za poprawkę, zmieniłam.Sroczyński_Włodzimierz pisze:to jest aktu urodzenia nie akt chrztu

Akt urodzenia Adama brata Pawła rok wcześniej nr. 38 ma poprawne nazwisko Heleny, Guzanek. (Adam podaje nazwisko matki jako Guzanek w aktach małżeństwa.)GZZuk pisze:Gdyby był ochrzczonym Żydem, nosiłby raczej jakieś inne nazwisko, a nie Żydowicz. Jego żona raz występuje jako Helena Guzankówna, raz jako Adamówna. Może chodzi o Helenę Guzankównę, córkę Adama i Katarzyny, urodzoną w Ciachcinie w 1778 roku. Akt ślubu mógłby coś wyjaśnić.

Oooo, super, pięknie dziękuję! O tych aktach jeszcze nie wiedziałam!Feliks51 pisze:Porównałem wpis z aktu cywilnego z tym, co wpisano do metryk kościelnych. Proszę spojrzeć pod linkiem (po zalogowaniu): https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=378323. Jest to wpis o chrzcie Adama z 24 X 1816. Nazwisko rodziców: Żydowicz alias Zygmuntowicz ("Żydowicz" przekreślono).
Mamy też akt ślubu rodziców: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=378323. Ślub pomiędzy Jakubem Żydowów (kawalerem, urodzonym w Psurze 23 VII 1772, ochrzczonym w Kaszewie [pewnie Kaszewo Kościelne]) a Heleną Jadamówną (zapis z prejotacją j-), wdową po Bartku Dąbrowskim.
Podobnie jak inni uważam, że nazwisko "Żydowicz" nie świadczy jeszcze o takim a takim pochodzeniu - pewnie to zwykłe przezwisko, które później zostało odmienione na nowe.
Pozdrawiam
Feliks Brzezicki

To złudzenieAugustynowicz_Karolina pisze:Akt urodzenia Adama brata Pawła rok wcześniej nr. 38 ma poprawne nazwisko Heleny, Guzanek. (Adam podaje nazwisko matki jako Guzanek w aktach małżeństwa.)

Tu właśnie jest inaczej.Krzysztof_Wasyluk pisze: Oczywiście czasem mogło być inaczej, ale z reguły wszystkie rozbieżności w aktach małżeństw rodzeństwa wywodzą się z aktów urodzenia.

Zgadza się.Arek_Bereza pisze: Ale to ta sama osoba-Guzanek a Adamówna jest przydomkiem, przezwiskiem, może po ojcu.