Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
serczer

Sympatyk

Post autor: serczer »

Witam bardzo serdecznie Panie Tomku.
Poszukuję aktu małżeństwa moich prapradziadków oraz ich aktów urodzenia: Wojciech Zieliński (ur.około 1845 r)ze wsi Topolice oraz Apolonia Burakowska (ur. ok. 1862r.)
Ślub odbył się około roku 1885 - w parafii Żarnów (zespoły 323/0, 590/0 wg bazy pradziad) . Za jakiekolwiek informacje będę wdzięczna.
Pozdrawiam: Dorota Deja :)
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@serczer
Pani Doroto,
ślub to i owszem, da się znaleźć, ale aktów tych urodzenia trzeba będzie szukać w kieleckim AP. Przynajmniej tako rzecze Wernyhora pod postacią bazy pradziad.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
serczer

Sympatyk

:oops: Fakt! Poproszę w takim razie tylko o sprawdzenie aktu małżeństwa.
Pozdrawiam: Dorota
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Tomku!
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę, choć najpierw powinnam Ci podziękować za informacje o istnieniu
KLS z Wierzbowca. Ksera z KLS były dość drogie ale opłacało się bo informacji z nich wycisłam sporo.
Moja prośba, chciałabym abyś sprawdził w ASC Bąkowa Góra z 1907 roku czy są tam śluby Adama Kuderskiego i Jana Kuderskiego. Ja już to pewnie sprawdzałam ale Ty masz bystrzejsze oko i znasz dobrze j.rosyjski. Obydwum braciom Kuderskim dzieci urodziły się w 1908 roku, Adamowi w Warszawie a Janowi w parafii Pszczonów. Jan najprawdopodobniej wystąpił z Zakonu i na jego akcie ślubu mi szczególnie zależy a śluby zawarte były najprawdopodobniej w roku poprzedzającym urodzenie dziecka .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Post autor: yupiter »

Panie Tomku
1. Konstanty TWARDOWSKI syn Walentego i Anieli urodzony we wsi ŁAWY mieszkaniec wsi GRABIOSTOW zmarł 10 maja 1927 roku we wsi GRABOSTOW mający lat 78 jako wdowiec.
2.Waleria TWARDOWSKA, rodowe KRUMISZEWSKA , córka Wojciecha i Heleny zd. Paradocka zmarła 05 marca 1919r we wsi Grabostów
3. Konstanty Twardowski i jego żona Waleria byli moimi pradziadkami natomiast ich rodzice prapradziadkami. Do Konstantego i Walerii jakoś doszedłem ale mam tylko ich daty śmierci . Natomiast bardziej interesują mnie prapradziadowie. To wszystkie dane jakie posiadam. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Piotr
Tomek1973

Sympatyk

@yupiter
Panie Piotrze, jesli tylko będę mógł jakoś pomóc, to pomogę. Sugerowałbym jednak usilnie, aby rozpoczął pan poszukiwania od łódzkiego AP.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Witam Panie Tomku
Ponieważ mieszkam dość daleko od Łodzi więc nie wiem kiedy będę mógł rozpocząć poszukiwania w tamtejszym AP.Dziękuję za oferowaną pomoc. Pozdrawiam
Piotr
Ps
Jak dziwnie splatają się ludzkie losy. Dość dawno temu przez 6 lat mieszkałem w Piotrkowie a później przez 20 lat w Bełchatowie i nie wiedziałem , że tak blisko mam do moich korzeni ze strony Mamy
:D
Tomek1973

Sympatyk

Panie Piotrze,
wysłałem panu prywatną wiadomość /PW/ , prosze ją przeczytać. Wskazałem panu na możliwość ściągnięcia mikrofilmów z Łodzi do archiwum, do którego ma pan najbliżej. Jest równiez mozliwość skorzystania z mikrofilmów u mormonów w Warszawie lub Wrocławiu.

pozdrawiam - Tomek
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Dziękuję za wiadomość. Postaram się znaleźć jakies rozwiązanie. Dziękuje za podpowiedź w sprawie mikrofilmów
Pozdrawiam
Piotr
Tomek1973

Sympatyk

@Jan Rydzyński

Nie ma do 1893

@serczer

Nie ma /+-2 lata/

@Alicja Surmacka

Jest!!
Żartowałem - też nie ma :mrgreen:

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
serczer

Sympatyk

Dziękuję za sprawdzenie
Z poważaniem
Dorota
Awatar użytkownika
Rydzyński_Jan
Nowicjusz

Post autor: Rydzyński_Jan »

Panie Tomku, dziękuję serdecznie za poszukiwania
Janek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dzięki za sprawdzenie moich Kuderskich. Tak też sią spodziewałam ale na wszelki wypadek chciałam się upewnić nim zacznę szukać po innych archiwach.
Alicja
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Witaj Prowokatorze,
Czy bylbys tak mily sprawdzic dla mnie:
Radomsko: akt zgonu 27.02.1888 - Anna Chadzynska z domu Bucholtz
W jezyku rosyjskim mozesz znalesc to nazwisko w formie "Chonczynska"
Informacje zostaly spisane z nagrobka, wiec nie mozna na nich na 100% polegac.
Jesli rzeczywicie ten akt da sie odnalesc, bardzo prosze o wszystkie nazwiska (swiadkow tez), oraz informacje dotyczace Anny (wdowa ? mezatka ? kogo po sobie zostawila ? etc...)
Jednym slowem, wszystko i za to wszystko bede Ci zobowiazana.
Usmiechy
Bozenna
Tomek1973

Sympatyk

Sprawdzę z rozkoszą, ale - jak pisałem juz powyżej - Radomsko jest obecnie mikrofilmowane, co potrwa jeszcze kilka tygodni.
Jak tylko akta wrócą - na pewno sprawdzę.

pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”