Witam bardzo serdecznie Panie Tomku.
Poszukuję aktu małżeństwa moich prapradziadków oraz ich aktów urodzenia: Wojciech Zieliński (ur.około 1845 r)ze wsi Topolice oraz Apolonia Burakowska (ur. ok. 1862r.)
Ślub odbył się około roku 1885 - w parafii Żarnów (zespoły 323/0, 590/0 wg bazy pradziad) . Za jakiekolwiek informacje będę wdzięczna.
Pozdrawiam: Dorota Deja
@serczer
Pani Doroto,
ślub to i owszem, da się znaleźć, ale aktów tych urodzenia trzeba będzie szukać w kieleckim AP. Przynajmniej tako rzecze Wernyhora pod postacią bazy pradziad.
Witaj Tomku!
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę, choć najpierw powinnam Ci podziękować za informacje o istnieniu
KLS z Wierzbowca. Ksera z KLS były dość drogie ale opłacało się bo informacji z nich wycisłam sporo.
Moja prośba, chciałabym abyś sprawdził w ASC Bąkowa Góra z 1907 roku czy są tam śluby Adama Kuderskiego i Jana Kuderskiego. Ja już to pewnie sprawdzałam ale Ty masz bystrzejsze oko i znasz dobrze j.rosyjski. Obydwum braciom Kuderskim dzieci urodziły się w 1908 roku, Adamowi w Warszawie a Janowi w parafii Pszczonów. Jan najprawdopodobniej wystąpił z Zakonu i na jego akcie ślubu mi szczególnie zależy a śluby zawarte były najprawdopodobniej w roku poprzedzającym urodzenie dziecka .
Pozdrawiam Alicja
Panie Tomku
1. Konstanty TWARDOWSKI syn Walentego i Anieli urodzony we wsi ŁAWY mieszkaniec wsi GRABIOSTOW zmarł 10 maja 1927 roku we wsi GRABOSTOW mający lat 78 jako wdowiec.
2.Waleria TWARDOWSKA, rodowe KRUMISZEWSKA , córka Wojciecha i Heleny zd. Paradocka zmarła 05 marca 1919r we wsi Grabostów
3. Konstanty Twardowski i jego żona Waleria byli moimi pradziadkami natomiast ich rodzice prapradziadkami. Do Konstantego i Walerii jakoś doszedłem ale mam tylko ich daty śmierci . Natomiast bardziej interesują mnie prapradziadowie. To wszystkie dane jakie posiadam. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Piotr
Witam Panie Tomku
Ponieważ mieszkam dość daleko od Łodzi więc nie wiem kiedy będę mógł rozpocząć poszukiwania w tamtejszym AP.Dziękuję za oferowaną pomoc. Pozdrawiam
Piotr
Ps
Jak dziwnie splatają się ludzkie losy. Dość dawno temu przez 6 lat mieszkałem w Piotrkowie a później przez 20 lat w Bełchatowie i nie wiedziałem , że tak blisko mam do moich korzeni ze strony Mamy
Panie Piotrze,
wysłałem panu prywatną wiadomość /PW/ , prosze ją przeczytać. Wskazałem panu na możliwość ściągnięcia mikrofilmów z Łodzi do archiwum, do którego ma pan najbliżej. Jest równiez mozliwość skorzystania z mikrofilmów u mormonów w Warszawie lub Wrocławiu.
Dzięki za sprawdzenie moich Kuderskich. Tak też sią spodziewałam ale na wszelki wypadek chciałam się upewnić nim zacznę szukać po innych archiwach.
Alicja
Witaj Prowokatorze,
Czy bylbys tak mily sprawdzic dla mnie:
Radomsko: akt zgonu 27.02.1888 - Anna Chadzynska z domu Bucholtz
W jezyku rosyjskim mozesz znalesc to nazwisko w formie "Chonczynska"
Informacje zostaly spisane z nagrobka, wiec nie mozna na nich na 100% polegac.
Jesli rzeczywicie ten akt da sie odnalesc, bardzo prosze o wszystkie nazwiska (swiadkow tez), oraz informacje dotyczace Anny (wdowa ? mezatka ? kogo po sobie zostawila ? etc...)
Jednym slowem, wszystko i za to wszystko bede Ci zobowiazana.
Usmiechy
Bozenna
Sprawdzę z rozkoszą, ale - jak pisałem juz powyżej - Radomsko jest obecnie mikrofilmowane, co potrwa jeszcze kilka tygodni.
Jak tylko akta wrócą - na pewno sprawdzę.