Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

pomoc w poszukiwaniach

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam!Poszukuje 2 aktów ślubów.Parafia Grodzisko 1862 Piotr Stanikowski i Michalina Niewiadomska oraz Andrzej Doniak i Marcjanna/Marianna Wolska 1866.
Za pomoc dziękuje i pozdrawiam,Wiktor
Awatar użytkownika
ZYBURA_MARIA

Sympatyk

Ąrchiwum w Łodzi.

Post autor: ZYBURA_MARIA »

Witam!

Proszę o podpowiedź i sugestię: gdzie znajdę metryki parafii Ewangelicko-

Augsburskiej z Aleksandrowa (Łódzkie) z lat 1865-1894.

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam-Maria
herka

Sympatyk

Prośba do odwiedzających AP Łódź

Post autor: herka »

Proszę osoby odwiedzające AP Łódź o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia Antoniego Szczepaniaka urodzonego w parafii Uniejów wieś Ostrosko najprawdopodobniej syna Pawła i Marianny Czyż. Chodzi o lata 1871-1875. Resztę lat sprawdziłem.
Niestety osobiście nie mogę w najbliższym czasie pojechać do Łodzi:(

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Krzysiek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Re: Prośba do odwiedzających AP Łódź

Post autor: eliza1952 »

herka pisze:Proszę osoby odwiedzające AP Łódź o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia Antoniego Szczepaniaka urodzonego w parafii Uniejów wieś Ostrosko najprawdopodobniej syna Pawła i Marianny Czyż. Chodzi o lata 1871-1875. Resztę lat sprawdziłem.
Niestety osobiście nie mogę w najbliższym czasie pojechać do Łodzi:(

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Krzysiek
Antoni Szczepaniak ur.1875 rok akt 102 dane ze skorowidza nie wysyłam aktów wszystko co fotografuję trafia do internetu
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
herka

Sympatyk

Re: Prośba do odwiedzających AP Łódź

Post autor: herka »

Elizo

Bardzo dziękuję,
Ma tylko jeszcze pytanie: czy sprawdzałaś wszystkie lata tj 1871-1875, czy trafiłaś na akt Antoniego Szczepaniaka w 1875r i reszty już nie sprawdzałaś? Chodzi o czy nie było innych Antonich Szczepaniaków w tych latach w parafii Uniejów. Zakładam, że nie zaglądałaś do samego aktu?

Pozdrawiam

Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Ąrchiwum w Łodzi.

Post autor: Krystyna_Domańska »

Witam
Zapytanie czy ktoś z Państwa wybiera się do AP w Łodzi szukam aktu ślubu Antoniego Miniak i Katarzyny Kulczyk (Kulczyńskiej ?)
Z 1836 r. z Parafii Sierzchowy tam spisana była Annexa do ślubu . 17/29.IX.1836r
z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Re: Ąrchiwum w Łodzi.

Post autor: eliza1952 »

ZYBURA_MARIA pisze:Witam!

Proszę o podpowiedź i sugestię: gdzie znajdę metryki parafii Ewangelicko-

Augsburskiej z Aleksandrowa (Łódzkie) z lat 1865-1894.

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam-Maria
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=40813
księgi są na mikrofilmach więc można sobie wypożyczyć do archiwum w pobliżu miejsca zamieszkania
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

AP Łódź

Post autor: pgozd200 »

Witam

mam serdeczną prośbę. Stanąłem w poszukiwaniach, a nie jestem z Łodzi. Może ktoś z Was wybiera się do archiwum i mógłby mi pomóc odszukać informacji na temat mojego pradziadka Macieja ( Marcina) Rojewskiego. Z tego co udało mi się ustalić z jednego aktu urodzenia jego dziecka to powinien się urodzić w roku 1874w parafii Bratoszewice. Sprawdziłem w AP Łódź dostępne są mikrofilmy akt w zespole 39/1420/0. Oczywiście jezeli ktoś chciałby pomóc to proszę szukać równierz w sąsiednich rocznikach bo ten 1874 wynika z odjęcia wieku podanego w metryce od daty spisania aktu. Serdecznie dziękuję za ewentualną pomoc.

Piotr
Awatar użytkownika
lojka35

Sympatyk
Nowicjusz

AP Łódź

Post autor: lojka35 »

Witam
jeśli mogę Ci poradzić, to zamów sobie mikrofilmy z archiwum w Łodzi do Warszawy i będziesz mógł przejrzeć sobie dowolne lata
Pozdrawiam. Jest to jedynie koszt wysyłki paczki. ;)
Jola
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

jak to , mozna zamówic i przysla mi je do domu ?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Nie, przyślą do Archiwum Państwowego w Warszawie (oczywiście po uprzedniej zgodzie dyrektora) i tam będzie można spokojnie przejrzeć dane mikrofilmy.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
ZYBURA_MARIA

Sympatyk

AP Łódź

Post autor: ZYBURA_MARIA »

Witam!
Przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam-bardzo dziekuję za sugestię.Jednym słowem muszę się udać do AP-Leszno z tą prośbą.

Bardzo dziękuję,pozdrawiam-Maria
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

AP Łódź

Post autor: jakozak »

Czy to oznacza, że ja mogę poprosić o przesłanie mi mikrofilmów do przejrzenia z Łodzi do AP w Katowicach Oddział w Gliwicach? To by było za piękne chyba.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

AP Łódź

Post autor: valdeq »

tak właśnie. Ja czekam na mikrofilmy z AP Łódź, musisz napisać prośbe do kierownika w Gliwicach o możliwość ściągnięcia mikrofilmów z jakiegoś AP. Oni wtedy go ściągną i dadzą Ci znać. Ty płacisz za przsyłkę w obie strony i tyle.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

AP Łódź

Post autor: jakozak »

Dzięki, Waldek. To wspaniała wiadomość!
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”