* podział (moderacja, m.j.n)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Gosiu
Rajchemba, Rajchemach (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Reichenbach, ta od nazwy miejscowej Reichenbach.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Rajchemba, Rajchemach (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Reichenbach, ta od nazwy miejscowej Reichenbach.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

-
Głowacki_Bartosz

Pochodzenie nazwiska
Proszę o wyjaśnienie nazwiska Stecko.
Z góry dziękuję!
Bartek
Z góry dziękuję!
Bartek
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Waszczenko (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od waski ‘jeden z was’ lub od waska ‘szaflik’, od nazw osobowych na Wasz-, od niemieckiej nazwy osobowej Waske.
Waszczenko (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od waski ‘jeden z was’ lub od waska ‘szaflik’, od nazw osobowych na Wasz-, od niemieckiej nazwy osobowej Waske.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Bartku
Stecko bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Stefan; też może od staropolskiego steczka, stedzka ‘ścieżka’.
Stecko bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Stefan; też może od staropolskiego steczka, stedzka ‘ścieżka’.
Pochodzenie nazwiska
dziękuję bardzo za odpowiedź. w poszukiwaniach również domyślałam się, że pierwotnie to nazwisko tak brzmi, a jak mogę się dowiedzić dlaczego nazwisko zostało spolszczone do takiej formy i skąd pochodzili moi przodkowie? wiem, że te nazwisko występuje w Niemczech, Austrii i Szwajcarii. z góry bardzo dziękuję i pozdr.
-
Wladyslaw_Moskal

Re: Pochodzenie nazwiska
Prof. K. Rymuta podaje wystepowanie nazwiska w Polsce w 1990;Gosia1423 pisze:dziękuję bardzo za odpowiedź. w poszukiwaniach również domyślałam się, że pierwotnie to nazwisko tak brzmi, a jak mogę się dowiedzić dlaczego nazwisko zostało spolszczone do takiej formy i skąd pochodzili moi przodkowie? wiem, że te nazwisko występuje w Niemczech, Austrii i Szwajcarii. z góry bardzo dziękuję i pozdr.
Rajchemba 26 Wa:4, Bs:2, Ło:2, Os:9, Sk:3, Su:2, Wr:4
Rajchembach 29 Wa:7, Ło:11, Łd:2, Ol:1, Os:7, Sd:1
Sadze, ze sama mozesz przesledzic "przeszlosc" nazwiska w Polsce.
Chyba wszyscy o tych nazwiskach w Polsce sa krewnymi.
Wladyslaw
-
Aleksy_Marus