Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Napisze Pani do nich i poda ten link, mysle ze pokieruja co zrobic.

Tomasz
Daga_B

Post autor: Daga_B »

Witam,

podepnę się pod temat.
poszukuję osoby, która bywa w CAW do odszukania informacji o moim pradziadku Żołnierzu Legionów. Dla mnie to trochę daleka podróż i pewno na jednym dniu by się nie skończyło.
2 teczki osobowe już pozyskałam z WBH. Interesują mnie wszystkie pozostałe informacje z CAW ( mam 2 numery CAW, które nie są udostępnione on-line), chciałabym ustalić ewentualny przebieg służby mojego pradziadka.

pozdrawiam
Daga
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Na 6 czerwca mam zamówione miejsce w Pracowni Naukowej. Mogę zrobić zdjęcia max. czterech teczek personalnych. Muszę jednak do najbliższego czwartku otrzymać informacje niezbędne do wypełnienia rewersu tj.: dział, nazwę zespołu i sygnaturę akt.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

@ Heropolitanska_Izabela

Wysłałem widomość na pryw.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Lukaszdziurkiewicz

Sympatyk

Post autor: Lukaszdziurkiewicz »

Witam, mam takie pytanie do znawców CAW. Jak odnaleźć teczkę personalną dziadka? Wiem w jakim okresie dziadek służył i w jakim oddziale. Pisałem już dwa razy do CAW w odpowiedzi napisano, że trzeba samemu przyjechać. Dziadek służył w 2 Pomorskim Samodzielny Zmotoryzowanym Przeciwpancerny Batalionie Miotaczy Ognia. Po tym jak został ranny został przeniesiony do 2 Samodzielny batalion pracy. Nie ukrywam, iż nie jesten znawcą w archiwaliach. I tu jest moje pytanie. Czy jeżeli zamówię dokumenty do przejrzenia w pracowni to uda mi się coś odnaleźć? Boję się, że jako nowicjusz nic nie odszukam. Może ktoś przeglądał dokumenty tych jednostek? Może podpowie jak to wygląda w rzeczywistości?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Warto dopytać o "techniczne" kwestie. Z
https://wbh.wp.mil.pl/pl/pages/2-batali ... 8-19-i8i5/
wynikałoby, że jest to zespół opracowany z inwentarzem. Nie jestem pewny czy całkowicie opracowany, ale skoro zapraszają...
relatywnie nieduży i z inwentarzem (książkowym)
Do ogarnięcia - dla tych celów - podczas jednej wizyty. Moim zdaniem:)
Można liczyć na pomoc na miejscu. Fachowa i naprawdę pomocna obsługa.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lukaszdziurkiewicz

Sympatyk

Muszę jeszcze ich dopytać o szczegóły odnośnie tego czy nowicjusz to ogarnie. Czy kazdy żołnierz posiadał teczke personalną? Jeżeli tak to dlaczego CAW nie udostępnia tego?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie każdy.
I dlaczego uważasz, że CAW nie udostępnia?
Lukaszdziurkiewicz

Sympatyk

Może to tylko moje odczucie tajemniczego urzędu 😉
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Szukasz informacji o dziadku, ale nie podajesz w jakich latach służył w (Ludowym) Wojsku Polskim. Odnośnie tej jednostki jest opracowany zespół z lat wojny i z jego opisu widać czego się spodziewać. Teczki personalne wojskowych przed wojną niewątpliwie dotyczyły oficerów i podoficerów zawodowych. Trzeba by się rozeznać, jak było z teczkami żołnierzy zawodowych po wojnie. A więc najpierw poznać nieco historii i archiwistyki wojskowej z lat powojennych, a później dopiero formułować wnioski. Jeśli dziadek służył później zawodowo w wojsku to może być zasadne. Archiwum jest niezwykle pomocne. Oczywiście po wprowadzeniu RODO jest trudniej nawet z uzyskaniem danych o sprawach powojennych, ale to nie dotyczy rodzin żołnierzy, więc tym bardziej.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

No mogliby więcej inwentarzy opublikować:) Jeśli nie przepisać to więcej pdfów ze skanami na stronę wstawić.
Ale i użytkownicy się do takiej pracy nie kwapią, wiec może potrzeba zajrzenia przed wizytą nie jest duża, powszechna, odczuwalna.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Kiedyś było dostępne w formie szufladek Tajne Archiwum Personalne. Obecnie w dobie RODO zniknęło, choć przecież cześć roczników oficerów ludowych dawno juź nie żyje. Pamiętam nawet, jak w prosty sposób 20 kilka lat temu zamawiałem interesujące mnie teczki z tego archiwum. Dzisiaj trzeba spełnić określone warunki. Zdecydowanie wizyta w archiwum przed zamówieniem i skorzystanie z internetowego zasobu katalogowego na miejscu daje więcej moźliwości w postaci uzyskania więcej akt. Oczywiście to trudne do objaśnienia, ale lepiej sie szuka w katalogu pełnym u nich i porównując go ze szanowanym. Inna sprawa, źe w przypadku nazwisk typu podwójnego np. Witołd Alexandrowicz można pominąć jedna z teczek (Witołd nie jest tu imieniem, bo osobnik ma własne). Ale to kwesti, co kto drąży i w jakim celu.
Lukaszdziurkiewicz

Sympatyk

Dziadek służył w latach 1944-1945. Nie był zawodowym żołnierzem. Zmobilizowany w okolicach Sum. Ranny w walkach pod Jabłonna( 24.12. 1944) Później przydzielony do 2 Samodzielnego batalionu pracy.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Ma Pan zatem odpowiedź z grubsza, co może znajdować się w zespole o dziadku
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Lukaszdziurkiewicz pisze:Dziadek służył w latach 1944-1945. Nie był zawodowym żołnierzem. Zmobilizowany w okolicach Sum. Ranny w walkach pod Jabłonna( 24.12. 1944) Później przydzielony do 2 Samodzielnego batalionu pracy.
A w ogóle użyłeś wyszukiwarki WBH? czy jest karta ewidencyjna poborowego? Bo są tam m.in. żołnierze mobilizowani przy formowaniu 1 Armii WP.
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”