Ewa_Szczodruch pisze:Witam :)
Panie Piotrze, muszę się końcówkom przyjrzeć. Nie jestem specjalistką i też muszę poszperać w literaturze.
Nie wiem, co tak ważnego znalazł Pan w pozycji "Nazwiska Pomorzan" Brezy - link wskazuje na okładkę książki.
Koncówka -yk jest wprawdzie rzadka w nazwiskach Polaków, ale charakterystycznymi dla pogranicza polsko-białoruskiego i polsko-ukraińskiego są raczej końcówki -uk, -czuk.
Zapoznam się z tematem i wrócę do niego po Nowym Roku :)
Witam!
Etymologia nazwiska
Juszczyk jest rzeczywiście zagadkowa. Nawet w opiniach ukraińskich i rosyjskich naukowców są zdania podzielone.
Przedstawię w skrócie podstawowe tezy:
Bez wątpienia ukraińskie nazwiska zalicza się do jednych z najstarszych w Europie. W każdym razie, w 17 wieku prawie wszyscy Ukraińcy (zwani wówczas Rusinami) nosili nazwiska. Niektórzy z nich nosili nazwiska, nadane ich przodkom jeszcze w czasach książęcych. Oprócz starożytności, ukraińskie nazwiska charakteryzuje najbardziej wśród indoeuropejczyków rozbudowana morfologia ich tworzenia (według mojej opinii, niewątpliwą rolę odegrały w tym procesie kontakty z językami sąsiadów).
Następnie W. Linniczenko wylicza
40 sufiksów, wsród których podaje też końcówki -uk i -yk.
Dla końcówki -yk podaje przykłady (w zapisie rosyjskim): Берднык, Ландык, Линдык, Пасичнык, Пендык, Петык, Петрык, Шупык, Шудрык,
Ющык (po ukraińsku :
Ющик, a po polsku:
Juszczyk )
Ukraińskie nazwiska: Ющенко, Ющук, Ющик pod względem etymologii zalicza do jednej grupy nazwisk, których pochodzenia Walentyn Łuczenko jeszcze nie opublikował w znanej mi części swojego "Słownika etymologicznego nazwisk ukraińskich" (ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК УКРАЇНСЬКИХ ПРІЗВИЩ).
Inni autorzy podają kilka wersji pochodzenia podstawy tych nazwisk:
1) Od form imienia
Juryj = Юрий (Юран, Юрман, Юреня, Юрик, Юхно, Юшко). Imię
Юрий było wprowadzono w tej zruszczonej skandynawskiej formie przez książąt - Waregów i długo było zastrzeżone jako "książęce imię". Lud ożywał akceptowaną przez cerkiew formę Georgij i Jegor.
2) Wersja druga to pochodne od ukraińskiej formy ludowej imienia
Józef (Juśko, Jusko, Joszko).
3) Są wyliczane jeszcze inne etymologie (nie od imion, a od cech fizycznych osoby).