Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Rzeczywiście projekt Galicja jest realizowany obecnie przez Małopolskie TG, ciekawi mnie jednak czy jest możliwość, że księgi pojawią się jako ogólnodostępne zanim skończy się indeksacja? Cały katalog zawiera naprawdę sporo parafii i wykonanie pełnej indeksacji to sporo czasu i roboty (mimo, że sporo osób poświęca na nią swój cenny czas i idzie to naprawdę w niezłym tempie :) ).
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Możliwość jest, a jakże, w końcu publikacja nie jest uzależniona od indeksacji.
Taki projekt Lublin trwający już 2 lata doczekał się publikacji akt, mimo że nie zostało jeszcze zindeksowane nawet to,
co opublikowano, a to ledwie materiały sięgające połowy XIX wieku.
Bardziej zastanawiałbym się czy jest zgoda na publikację ze strony kościelnej.
Jeśli jest, będą opublikowane niezależnie od stanu indeksacji.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Te zdjęcia z terenu Ukrainy nie pochodzą z archiwów kościelnych tylko z Archiwum Państwowego we Lwowie i dotyczą wyznania greko katolickiego. Tamtejsze archiwum ustaliło dość restrykcyjne uprawnienia dostępu. Z tego co widzę zdjęcia można przeglądać w Centrach Historii Rodziny (czy dostępne we Wrocławiu sprawdzę w weekend). Wyłączona jest opcja pobierania i drukowania zdjęć.

Pozdrawiam,
Radosław Zań
CHR we Wrocławiu
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

chciałabym dopytać, czy planowane będzie w przyszłości zamieszczanie ksiąg do 100 lat wstecz włącznie, a przynajmniej końcówki uciętych roczników.
Taką sytuację mamy np. w roczniku urodzeń z 1908 r. - parafia Kłomnice - księga kończy się na akcie 36/1908:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1299508901
Kontynuacji brak.

Pozdrawiam
Aneta
radicalman

Sympatyk

Musiałbym zasięgnąć języka co zostało zdigitalizowane z Częstochowy. Wydaje mi się, że tam było stuletnie ograniczenie, więc najprawdopodobniej późniejsze księgi nie były digitalizowane.

Radosław Zań
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Będę wdzięczna za sprawdzenie - rozumiem, że w okresie kiedy digitalizowano księgi obowiązywało stuletnie ograniczenie, ale czy jest to proces zamknięty? Czy nie planuje się fotografowania kolejnych lat (także z ograniczeniem do 100 lat wstecz)?

Pozdrawiam
AK
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Kaczmarek_Aneta pisze:Witam

chciałabym dopytać, czy planowane będzie w przyszłości zamieszczanie ksiąg do 100 lat wstecz włącznie, a przynajmniej końcówki uciętych roczników.
Taką sytuację mamy np. w roczniku urodzeń z 1908 r. - parafia Kłomnice - księga kończy się na akcie 36/1908:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1299508901
Kontynuacji brak.

Pozdrawiam
Aneta
W przypadku Kłomnic akt 36/1908 jest ostatnim w konkretnej księdze.
Następny tj. 37/1908 jest w już w kolejnej "nowej" księdze obejmującej okres 15.02.1908 - 06.10.1911.
Nie sądzę aby w najbliższym okresie był udostępniony.
A jeśli to już na stronach Archiwum.

pozdrawiam

Jacek Tomczyk
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję Jacku za podpowiedź. Miałam nadzieję, że roczniki powyżej 1908 zostaną zdigitalizowane w AP Częstochowa (trwający projekt), ale jak wynika z Twojego postu sprzed roku - fotografowaniem objęto księgi tylko do 1901 roku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Pozdrawiam
Aneta
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Jeśli chodzi o Ukrainę to przynajmniej jeśli chodzi o parafię, która mnie interesuje (Dobrotwór) to lata w folderze pokrywają się z mikrofilmami wykonanymi na podstawie materiałów z archiwów ukraińskich dla ksiąg wyznania rzymskokatolickiego, więc myślę że nie tylko greckokatolickie znajdują się w tym zbierze. Mam pytanie odnośnie dostępności - skoro nie można pobierać i kopiować bezpośrednio materiałów dostępnych przez sieć to jedyną możliwością na zdobycie kopii jakiegoś aktu będzie zamówienie mikrofilmów i zrobienie z nich zdjęcia "na własną rękę"? Bardzo bym prosił też o potwierdzenie informacji o możliwości przeglądania tych zdjęć bezpośrednio w CHR.
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
radicalman

Sympatyk

Faktycznie są tam księgi zarówno rzymsko jak i greko katolickie.
W niedzielę postaram się sprawdzić ich możliwość przeglądania w CHR Wrocław.

Według warunków użytkowania tego zespołu
"Neither this image nor any part of it may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted in any form, electronic or otherwise, without written permission of the Central State Historical Archives of Ukraine."

To zdjęcie ani żadna jego część nie może być powielana, przechowywana w systemie ... czy przesyłana w żadnej formie, elektronicznej czy jakiejkolwiek innej, bez pisemnej zgody Centralnego Archiwum Państwowego Ukrainy.

Radosław Zań
Ostatnio zmieniony pt 08 lut 2013, 20:14 przez radicalman, łącznie zmieniany 1 raz.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Kaczmarek_Aneta pisze:Dziękuję Jacku za podpowiedź. Miałam nadzieję, że roczniki powyżej 1908 zostaną zdigitalizowane w AP Częstochowa (trwający projekt), ale jak wynika z Twojego postu sprzed roku - fotografowaniem objęto księgi tylko do 1901 roku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Pozdrawiam
Aneta
Księga urodzeń z Kłomnic 1908-1911 na familysearch jest, tylko jeszcze nie została dopisana do katalogu. A kiedy będzie? Teoretycznie powinna już rok temu (skończył się okres karencji).
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

A czy jest szansa na cztery kolejne roczniki urodzeń z parafii Zakrzew, archiwum Kielce? 1909 do 1912?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Sławku,
właśnie o to mi chodziło - wynika z tego, co piszesz, że księgi zostały zdigitalizowane, natomiast z uwagi na 100-letni okres nie wszystkie zostały opublikowane?
Mam nadzieję, że za jakiś czas najmłodsze roczniki zostaną.

Pozdrawiam
Aneta
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Dokładnie tak. Patrz Łódź->Kruszyna - dostępne są księgi do 1912 roku. Pewnie nie miał kto tego zrobić. Familysearch, jak by nie bylo, to sa olbrzymie zbiory (i trzeba masę ludzi do samego administrowania zasobami. Fizycznie na serwerze księga jest dostępna, tylko trzeba ją podlinkować.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Rafal_Poneta06

Sympatyk

Post autor: Rafal_Poneta06 »

Witam mam pytanie .Chodzi mi o parafie Wolanow ,Wierzbica . Mniszek ,okolice Radomia
Pozdrawiam Rafal
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”