Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Re: Familysearch- dostep do ksiag 1600-1950
Dzień dobry, czy na familysearch można znaleźć gdzie księgi parafialne z Lipsko (nad Wisła) sprzed 1800 roku? Pozdrawiam krzysztof
- Roman_Szynka

- Kontakt:
A nie możesz samemu to sprawdzić?Dzień dobry, czy na familysearch można znaleźć gdzie księgi parafialne z Lipsko (nad Wisła) sprzed 1800 roku?
https://www.familysearch.org/catalog/search
W rubrykę place wpisz nazwę parafii i kliknij search.
Pozdrawiam,
Roman
- Roman_Szynka

- Kontakt:
-
Albin_Kożuchowski

Luki na filmach FS
Witam
Indeksuję jedną z parafii korzystając z filmów ze strony FS. I jest problem, bo już kilkakrotnie na filmach tych odnalazłem luki, tzn. brak jest pojedynczych stron z ksiąg metrykalnych. Kolejność klatek jest zachowana, więc digitalizujący księgi musiał po prostu pominąć niektóre kartki /np. mogły się skleić/. Myślę, że inni to też mogli zauważyć.
Indeksuję jedną z parafii korzystając z filmów ze strony FS. I jest problem, bo już kilkakrotnie na filmach tych odnalazłem luki, tzn. brak jest pojedynczych stron z ksiąg metrykalnych. Kolejność klatek jest zachowana, więc digitalizujący księgi musiał po prostu pominąć niektóre kartki /np. mogły się skleić/. Myślę, że inni to też mogli zauważyć.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
kasiakozłowska

Luki na filmach FS
Często przeglądam FS. Na początku każdego mikrofilmu na stronie z metryczką filmu jest podane jakich stron brakuje na mikrofilmie. Czyli skanujący księgę jest świadomy że brakuje stron. Sprawdź czy mikrofilmy o których mówisz mają taką informacje na metryczce filmu
Pozdrawiam Kasia
Re: Luki na filmach FS
Albin nie o tym pisze. Kilkukrotnie spotkałem się z tym, że osoba skanująca księgę przeoczyła kilka stron w księdze. Dużo tego nie jest, ale warto uważać indeksując.kasiakozłowska pisze:Często przeglądam FS. Na początku każdego mikrofilmu na stronie z metryczką filmu jest podane jakich stron brakuje na mikrofilmie. Czyli skanujący księgę jest świadomy że brakuje stron. Sprawdź czy mikrofilmy o których mówisz mają taką informacje na metryczce filmu
-
kasiakozłowska

Re: Luki na filmach FS
A ja napisałam o tym bo mógł nie zauważyć. Osobiście nie spotkałam się z brakiem strony nie ujętej w metryczce, ale z podwójnie zeskanowaną stroną już tak. Zależy kto na co trafi. Ten się nie myli co nic nie robi.Krzysiek_ pisze:Albin nie o tym pisze. Kilkukrotnie spotkałem się z tym, że osoba skanująca księgę przeoczyła kilka stron w księdze. Dużo tego nie jest, ale warto uważać indeksując.kasiakozłowska pisze:Często przeglądam FS. Na początku każdego mikrofilmu na stronie z metryczką filmu jest podane jakich stron brakuje na mikrofilmie. Czyli skanujący księgę jest świadomy że brakuje stron. Sprawdź czy mikrofilmy o których mówisz mają taką informacje na metryczce filmu
Pozdrawiam Kasia
-
Albin_Kożuchowski

W sprawie tych braków stron sprawa jest oczywista, raczej jest to wynik przeoczenia skanującego. Te strony są w księgach. Dowodem na to jest zawartość mikrofilmów znajdujących się w moim przypadku w AP Białystok, tzw. Metryki Wileńskie /w genealodzy.pl w poczekalni/. Sprawdziłem zawartość tych mikrofilmów i tu brakujące strony są. Tak więc jest to dodatkowe zajęcie dla indeksującego.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
ReginaKozubska
nie można oglądać skanów
Nie mogę oglądać skanów na Family Search
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
proszę o pomoc.
Regina
proszę o pomoc.
Regina
nie można oglądać skanów
U mnie nie ma problemów!
Update:
Filmy widzę, ale przeglądać można tylko w CHR
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
Update:
Filmy widzę, ale przeglądać można tylko w CHR
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
Ostatnio zmieniony pt 19 sty 2018, 07:44 przez Xenia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KarwalskaJustyna

Re: nie można oglądać skanów
Nie możesz, bo skany dotyczące tej parafii nie zostały udostępnione do oglądania on-line. Możesz je przejrzeć tylko w najbliższym Centrum Historii Rodziny.ReginaKozubska pisze:Nie mogę oglądać skanów na Family Search
proszę o pomoc.
Regina
Krzysiek
- jurek.solecki

Nowa wieś Królewska na FamilySearch
Witam.
Mam pytanie.
Jeżeli wejdę do katalogu FS i wyszukam Nowa Wieś Królewska w kujawsko- pomorskim otrzymuję wynik 2 filmy z kluczykiem.
Natomiast jak wejdę przez
http://www.westpreussen.de/cms/ct/kirch ... .php?ID=36
to otrzymuję 9 filmów w tym 4 dostępne.
Skąd taka rozbieżność.
Pozdrawiam
Jurek solecki
Mam pytanie.
Jeżeli wejdę do katalogu FS i wyszukam Nowa Wieś Królewska w kujawsko- pomorskim otrzymuję wynik 2 filmy z kluczykiem.
Natomiast jak wejdę przez
http://www.westpreussen.de/cms/ct/kirch ... .php?ID=36
to otrzymuję 9 filmów w tym 4 dostępne.
Skąd taka rozbieżność.
Pozdrawiam
Jurek solecki