Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Hej hej,

ostatnio rozmawiając z moją Babcią, która przez łzy zawsze wspomina swoje dzieciństwo - spotkało ją to co setki tysięcy rodzin Kresowych uzyskałem informację, że jej dziadek Bazyli Dżydżora (wyznania greckokatolickiego) wraz ze swoim bratem Grrzegorzem dotarł z Armią w czasie wojny do francji i tam osiadł. Zmarł ok. 1960 r. pozostawiając majętek podobno nawet ws. poszukiwania spadkobierców pisano w polskiej prasie. Więcej nie wiem nic. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać jakiegos znaku bylego życia Bazylego? Może ktoś się orjętuje w jaka gazetę archiwalną "uderzyć" celem odnalezienia ogłoszenia. Dziękuję!
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Może nie w gazecie tylko w ambasadzie we Francji? Nazwisko we Francji mogło ulec "lekkiej" zmianie.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Dziękuję napiszę ! Może się uda
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Znalazłam tutaj Dworzyńskich tylko są dwa problemy: nie znam francuskiego i nie mam abonamentu Premium. Może ktoś pomoże, szczególnie chodzi o Władysława, Ryszarda i Francoise, inni też mile widziani.
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Witam
chciałabym podzielić się pewnego rodzaju sukcesem.
Prawie 10 miesięcy temu na stronie Geneanet.org zamieściłam informacje kogo poszukuję i właśnie tydzień temu otrzymałam odpowiedź. Odpisał pra-prawnuk kuzyna, który wyjechał do Francji przed I wojną. Szczerze wątpiłam w odnalezienie potomków brata mojej prababci, a jednak udało się :D
Zyczę wszystkim poszukującym takich niespodzianek.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Paulina_K »

Witam,

Mam pytanie natury technicznej. Niecały miesiąc temu przypadkiem włączyłam na stronie geneanet.org próbne konto premium. Akurat była taka promocja. Nie wiem, czy konto samo wygaśnie z dniem końca próby, czy przejdzie automatycznie na płatny tryb premium? Nie wiem czy mam gdzieś wcześniej kliknąć i zrezygnować? Wiem, że chyba próbna wersja premium myheritage kończy się tym, że gdy się nie zrezygnuje to się płaci. Bardzo chciałabym tego uniknąć, ty, bardziej, że właściwie z tej strony nie korzystam. Jeśli ktoś może mi pomóc to proszę o odpowiedź.

pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Witam,
czy mozliwe jest ustalenie jakichkolwiek informacji o Henryku Wincentym Rakowskim, ur. 1905 r. w Krakowie, synu Konrada i Olgi?
Mieszkał we Francji, prawdopodobnie w Paryżu, ale to nie jest pewne. Miał popełnić samobójstwo. Na pewno żył jeszcze w 1927 r. bo pobierał metrykę urodzenie (może do ślubu). To jest wszystko co o nim wiem. Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Dominik
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Paulina_K pisze:Witam,

Mam pytanie natury technicznej. Niecały miesiąc temu przypadkiem włączyłam na stronie geneanet.org próbne konto premium. Akurat była taka promocja. Nie wiem, czy konto samo wygaśnie z dniem końca próby, czy przejdzie automatycznie na płatny tryb premium? Nie wiem czy mam gdzieś wcześniej kliknąć i zrezygnować? Wiem, że chyba próbna wersja premium myheritage kończy się tym, że gdy się nie zrezygnuje to się płaci. Bardzo chciałabym tego uniknąć, ty, bardziej, że właściwie z tej strony nie korzystam. Jeśli ktoś może mi pomóc to proszę o odpowiedź.

pozdrawiam Paulina
Jako nowicjusz, dostałaś w ramach promocji geneanet, dostęp do wyszukiwania nazwisk z wariantami. Promocja skończy się automatycznie za miesiąc.
Geneanet jest jedną z najmniej komercyjnych stron . Obrazek

Czemu się martwisz ? Podawałaś numer swojej karty kredytowej, numer swojego konta ?
Jeśli nie, to jak ktoś może ściągnąć opłatę ?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Witam,
ponawiam swojąprośbę. Czy da się coś zrobić z taką ilością danych?
Pozdrawiam,
Dominik
Awatar użytkownika
Zerkowski_Michel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Zerkowski_Michel »

[quote="Węgrzyn_Ania"]Znalazłam tutaj Dworzyńskich tylko są dwa problemy: nie znam francuskiego i nie mam abonamentu Premium. Może ktoś pomoże, szczególnie chodzi o Władysława, Ryszarda i Francoise, inni też mile widziani.
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false[/quote]

Witam ,

To znalazlem :

http://1180033.com/famille.php?id=107336
Pozdrawiam
Michel

Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

dominikk pisze:Witam,
czy mozliwe jest ustalenie jakichkolwiek informacji o Henryku Wincentym Rakowskim, ur. 1905 r. w Krakowie, synu Konrada i Olgi?
Mieszkał we Francji, prawdopodobnie w Paryżu, ale to nie jest pewne. Miał popełnić samobójstwo. Na pewno żył jeszcze w 1927 r. bo pobierał metrykę urodzenie (może do ślubu). To jest wszystko co o nim wiem. Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Dominik
Kolejny Henryk wśród Rakowskich. :D

W bazie naturalizacji go nie ma.
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję za informację. To bratanek tego poprzedniego. Wiem jeszcze, że był działaczem komunistycznym we Francji i to prawdopodobnie miało wpłynąc na popełnienie przez niego samobójstwa. Jeżeli w 1927 r. metrykę pobierał do ślubu, czy mozliwe jest sprawdzenie ślubów z tego roku w całej Francji? Czy była/jest we Francji jakaś centralna baza ślubów czy koniecznie trzeba znać miejsce ślubu? Proszę o informację.
Pozdrawiam,
Dominik
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

witam
szukam śladów emigracji i życia WIKTORII KSIĄŻAK ur w PRZEWODOWIE w 1904r. Wyjechała do Francji jako panna. Jej siostrzenica ma prawie 90 lat i nic nie pamięta. Wie tylko , że miała syna PIOTRA. Niby podaje jej nazwisko FRICHE ale ciągle zmienia i znów wraca do tego. Może ktoś natrafii na jej ślad. Będę ogromnie wdzięczna za każdy ślad lub podpowiedź.
Danka
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

dominikk pisze:Dziękuję za informację. To bratanek tego poprzedniego. Wiem jeszcze, że był działaczem komunistycznym we Francji i to prawdopodobnie miało wpłynąc na popełnienie przez niego samobójstwa. Jeżeli w 1927 r. metrykę pobierał do ślubu, czy mozliwe jest sprawdzenie ślubów z tego roku w całej Francji? Czy była/jest we Francji jakaś centralna baza ślubów czy koniecznie trzeba znać miejsce ślubu? Proszę o informację.
Pozdrawiam,
Dominik
We Francji każda, nawet mala, miejscowość ma swój USC, w sumie 36 681 :!:

Ani w Polsce, ani we Francji nie ma bazy za late 20te.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

mdanka pisze:witam
szukam śladów emigracji i życia WIKTORII KSIĄŻAK ur w PRZEWODOWIE w 1904r. Wyjechała do Francji jako panna. Jej siostrzenica ma prawie 90 lat i nic nie pamięta. Wie tylko , że miała syna PIOTRA. Niby podaje jej nazwisko FRICHE ale ciągle zmienia i znów wraca do tego. Może ktoś natrafii na jej ślad. Będę ogromnie wdzięczna za każdy ślad lub podpowiedź.
Danka
Nazwisko FRICHE brzmi poprawnie i jest dosyć popularne.
Miejscowość we Francji by się przydała.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”