Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Hej hej,
ostatnio rozmawiając z moją Babcią, która przez łzy zawsze wspomina swoje dzieciństwo - spotkało ją to co setki tysięcy rodzin Kresowych uzyskałem informację, że jej dziadek Bazyli Dżydżora (wyznania greckokatolickiego) wraz ze swoim bratem Grrzegorzem dotarł z Armią w czasie wojny do francji i tam osiadł. Zmarł ok. 1960 r. pozostawiając majętek podobno nawet ws. poszukiwania spadkobierców pisano w polskiej prasie. Więcej nie wiem nic. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać jakiegos znaku bylego życia Bazylego? Może ktoś się orjętuje w jaka gazetę archiwalną "uderzyć" celem odnalezienia ogłoszenia. Dziękuję!
ostatnio rozmawiając z moją Babcią, która przez łzy zawsze wspomina swoje dzieciństwo - spotkało ją to co setki tysięcy rodzin Kresowych uzyskałem informację, że jej dziadek Bazyli Dżydżora (wyznania greckokatolickiego) wraz ze swoim bratem Grrzegorzem dotarł z Armią w czasie wojny do francji i tam osiadł. Zmarł ok. 1960 r. pozostawiając majętek podobno nawet ws. poszukiwania spadkobierców pisano w polskiej prasie. Więcej nie wiem nic. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać jakiegos znaku bylego życia Bazylego? Może ktoś się orjętuje w jaka gazetę archiwalną "uderzyć" celem odnalezienia ogłoszenia. Dziękuję!
-
MonikaMaru

-
Węgrzyn_Ania

Znalazłam tutaj Dworzyńskich tylko są dwa problemy: nie znam francuskiego i nie mam abonamentu Premium. Może ktoś pomoże, szczególnie chodzi o Władysława, Ryszarda i Francoise, inni też mile widziani.
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Witam
chciałabym podzielić się pewnego rodzaju sukcesem.
Prawie 10 miesięcy temu na stronie Geneanet.org zamieściłam informacje kogo poszukuję i właśnie tydzień temu otrzymałam odpowiedź. Odpisał pra-prawnuk kuzyna, który wyjechał do Francji przed I wojną. Szczerze wątpiłam w odnalezienie potomków brata mojej prababci, a jednak udało się
Zyczę wszystkim poszukującym takich niespodzianek.
Pozdrawiam
Joanna
chciałabym podzielić się pewnego rodzaju sukcesem.
Prawie 10 miesięcy temu na stronie Geneanet.org zamieściłam informacje kogo poszukuję i właśnie tydzień temu otrzymałam odpowiedź. Odpisał pra-prawnuk kuzyna, który wyjechał do Francji przed I wojną. Szczerze wątpiłam w odnalezienie potomków brata mojej prababci, a jednak udało się
Zyczę wszystkim poszukującym takich niespodzianek.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Witam,
Mam pytanie natury technicznej. Niecały miesiąc temu przypadkiem włączyłam na stronie geneanet.org próbne konto premium. Akurat była taka promocja. Nie wiem, czy konto samo wygaśnie z dniem końca próby, czy przejdzie automatycznie na płatny tryb premium? Nie wiem czy mam gdzieś wcześniej kliknąć i zrezygnować? Wiem, że chyba próbna wersja premium myheritage kończy się tym, że gdy się nie zrezygnuje to się płaci. Bardzo chciałabym tego uniknąć, ty, bardziej, że właściwie z tej strony nie korzystam. Jeśli ktoś może mi pomóc to proszę o odpowiedź.
pozdrawiam Paulina
Mam pytanie natury technicznej. Niecały miesiąc temu przypadkiem włączyłam na stronie geneanet.org próbne konto premium. Akurat była taka promocja. Nie wiem, czy konto samo wygaśnie z dniem końca próby, czy przejdzie automatycznie na płatny tryb premium? Nie wiem czy mam gdzieś wcześniej kliknąć i zrezygnować? Wiem, że chyba próbna wersja premium myheritage kończy się tym, że gdy się nie zrezygnuje to się płaci. Bardzo chciałabym tego uniknąć, ty, bardziej, że właściwie z tej strony nie korzystam. Jeśli ktoś może mi pomóc to proszę o odpowiedź.
pozdrawiam Paulina
Witam,
czy mozliwe jest ustalenie jakichkolwiek informacji o Henryku Wincentym Rakowskim, ur. 1905 r. w Krakowie, synu Konrada i Olgi?
Mieszkał we Francji, prawdopodobnie w Paryżu, ale to nie jest pewne. Miał popełnić samobójstwo. Na pewno żył jeszcze w 1927 r. bo pobierał metrykę urodzenie (może do ślubu). To jest wszystko co o nim wiem. Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Dominik
czy mozliwe jest ustalenie jakichkolwiek informacji o Henryku Wincentym Rakowskim, ur. 1905 r. w Krakowie, synu Konrada i Olgi?
Mieszkał we Francji, prawdopodobnie w Paryżu, ale to nie jest pewne. Miał popełnić samobójstwo. Na pewno żył jeszcze w 1927 r. bo pobierał metrykę urodzenie (może do ślubu). To jest wszystko co o nim wiem. Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Dominik
Jako nowicjusz, dostałaś w ramach promocji geneanet, dostęp do wyszukiwania nazwisk z wariantami. Promocja skończy się automatycznie za miesiąc.Paulina_K pisze:Witam,
pozdrawiam Paulina
Geneanet jest jedną z najmniej komercyjnych stron .

Czemu się martwisz ? Podawałaś numer swojej karty kredytowej, numer swojego konta ?
Jeśli nie, to jak ktoś może ściągnąć opłatę ?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
[quote="Węgrzyn_Ania"]Znalazłam tutaj Dworzyńskich tylko są dwa problemy: nie znam francuskiego i nie mam abonamentu Premium. Może ktoś pomoże, szczególnie chodzi o Władysława, Ryszarda i Francoise, inni też mile widziani.
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false[/quote]
Witam ,
To znalazlem :
http://1180033.com/famille.php?id=107336
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false[/quote]
Witam ,
To znalazlem :
http://1180033.com/famille.php?id=107336
Pozdrawiam
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
Kolejny Henryk wśród Rakowskich.dominikk pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Dominik
W bazie naturalizacji go nie ma.
Dziękuję za informację. To bratanek tego poprzedniego. Wiem jeszcze, że był działaczem komunistycznym we Francji i to prawdopodobnie miało wpłynąc na popełnienie przez niego samobójstwa. Jeżeli w 1927 r. metrykę pobierał do ślubu, czy mozliwe jest sprawdzenie ślubów z tego roku w całej Francji? Czy była/jest we Francji jakaś centralna baza ślubów czy koniecznie trzeba znać miejsce ślubu? Proszę o informację.
Pozdrawiam,
Dominik
Pozdrawiam,
Dominik
witam
szukam śladów emigracji i życia WIKTORII KSIĄŻAK ur w PRZEWODOWIE w 1904r. Wyjechała do Francji jako panna. Jej siostrzenica ma prawie 90 lat i nic nie pamięta. Wie tylko , że miała syna PIOTRA. Niby podaje jej nazwisko FRICHE ale ciągle zmienia i znów wraca do tego. Może ktoś natrafii na jej ślad. Będę ogromnie wdzięczna za każdy ślad lub podpowiedź.
Danka
szukam śladów emigracji i życia WIKTORII KSIĄŻAK ur w PRZEWODOWIE w 1904r. Wyjechała do Francji jako panna. Jej siostrzenica ma prawie 90 lat i nic nie pamięta. Wie tylko , że miała syna PIOTRA. Niby podaje jej nazwisko FRICHE ale ciągle zmienia i znów wraca do tego. Może ktoś natrafii na jej ślad. Będę ogromnie wdzięczna za każdy ślad lub podpowiedź.
Danka
We Francji każda, nawet mala, miejscowość ma swój USC, w sumie 36 681dominikk pisze:Dziękuję za informację. To bratanek tego poprzedniego. Wiem jeszcze, że był działaczem komunistycznym we Francji i to prawdopodobnie miało wpłynąc na popełnienie przez niego samobójstwa. Jeżeli w 1927 r. metrykę pobierał do ślubu, czy mozliwe jest sprawdzenie ślubów z tego roku w całej Francji? Czy była/jest we Francji jakaś centralna baza ślubów czy koniecznie trzeba znać miejsce ślubu? Proszę o informację.
Pozdrawiam,
Dominik
Ani w Polsce, ani we Francji nie ma bazy za late 20te.
Nazwisko FRICHE brzmi poprawnie i jest dosyć popularne.mdanka pisze:witam
Danka
Miejscowość we Francji by się przydała.