Co do danych z Turośni to zespół w archiwum diecezjalnym jest opisany w tym dokumencie:jamiolkowski_jerzy pisze:Radziłbym przejrzeć spisy parafialne parafii Turośń Kościelna z lat na lat powiedzmy 1830 1850. Nie wiem jakie spisy się zachowały,ale mam nadzieję, że ,ze jakieś są . I mieć nadzieję ,ze Bartłomiej mieszkał w parafii turośniańskiej (Buzuny?) i jest zapisany w spisach . To pozwoliłoby go i jego rodzinne powiązania doprecyzować. Może nawet rodzice Bartłomieja jeszcze żyli?
Ja nie przeglądałem Turosni ale wzorem choćby pobliskiego Juchnowca spisy powinny być zdigitalizowane i można je przeglądać w komputerach czytelni
https://www.academia.edu/53098580/%C5%B ... %82ymstoku
podsumowanie jest na str 418. Z tego opisu wygląda, że spisy są z lat późniejszych niż 1850, ale są za to protokoły przedślubne z wielu lat;)
Ogólnie z moich doświadczeń co do umawiania się i zawartości archiwum:
Trzeba zadzwonić z pewnym wyprzedzeniem i zarezerwować miejsce, bo są 4 komputery w czytelni i czasem są wszystkie zajęte.
Czytelnia zawiera tzw. dział metryczny. Zdygitalizowane są metryki między 1865 i ostatnio chyba już 1889 (było dodanych kilka roczników w stosunku do poprzedniego roku). Te metryki są w plikach pdf i przegląda się jak z normalnego folderu. Reszta nowszych ksiąg metrykalnych jest papierowa i stoi na półkach w czytelni, gdzie można je samemu wziąć do przeglądania na stolik (do granic wyznaczonych przez RODO). Nie można robić żadnych zdjęć.
Natomiast zdygitalizowane spisy parafian są dostępne z innego interfejsu, takiego jak dla biblioteki cyfrowej gdzie trzeba je wyszukać (np po nazwie parafii). Kiedy ja byłem, nie na wszystkich komputerach ten dostęp byl aktywny, w razie potrzeby trzeba zapytać księdza, który tam zarządza. Wydawało mi się, że elektroniczne spisy również były od roku 1865 wzwyż, przynajmniej dla parafii jakie ja przeglądałem.
Starsze dokumenty są w archiwum historycznym i trzeba o nie poprosić na miejscu. Dużo zależy od stanu zachowania księgi. Chyba też nie zawsze tamta część jest aktywna, najlepiej się upewnić przy zapisywaniu, jeżeli planuje się próbę zobaczenia jakiegoś starszego dokumentu.