Szukam Zesłańcy..Wykaz nazwisk w AGAD, Z. Strzyżewskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Trojanowska_Renata

-
Strzalkowska_Anna

Z Augustowskich są wymienieni: Hipolit, Lucjan, Maciej, Wiktor (na Syberię) oraz Ignacy, Maciej, Mikołaj (w głąb Rosji).Strzalkowska_Anna pisze:Witam
bardzo prosze o sprawdzenie informacji o Józefie Augustowskim i Teodorze Kulesza. Nie wiem gdzie ani dokladnie kiedy byli zeslani....
Bardzo dziekuje.
a
Kulesza są: Aleksander, Augustyn, Dominik, Franciszek, Jan, Karol, Kazimierz, Marceli (w głąb Rosji).
Z opracowania: "Zesłańcy Powstania Styczniowego z Królestwa Polskiego, Wykaz nazwisk z akt w zasobie AGAD", Zofia Strzyżewska, 2001 r.
Moim skromnym zdaniem ta książeczka powinna wisieć w sieci, za rok rocznica powstania, może by się jeszcze ktoś odnalazł, a może gdzieś wisi?
Łucja
-
Strzalkowska_Anna

-
Muraszko_Tamara

Witaj Łucjo
poproszę o Muraszko i Józwa(Juzwa) i unikatowe Giernardowicz
pozdrawiam Tamara
ps. tego co szukam to tayle mam że zaczynam iść od najmlodzszego pokolenia do prapra- po lini ciąglej(bo nie będę sprawdzała wszystkich, no i chyba będę musiała przetrzepać Wilno i okolice- wpierw wirtualnie a potem może turystycznie)
pozdrawiam Tamara
ps. tego co szukam to tayle mam że zaczynam iść od najmlodzszego pokolenia do prapra- po lini ciąglej(bo nie będę sprawdzała wszystkich, no i chyba będę musiała przetrzepać Wilno i okolice- wpierw wirtualnie a potem może turystycznie)
- Babcia_Ela

A Kwiatkowskich nie chcesz? Bo tych, o które pytasz nie ma.MuraszkoT pisze:Witaj Łucjo
pozdrawiam Tamara
Łucja
Kaliński - Stanisław (sygn. 4 - 668), 1865 r., na Syberię (w tym roku więcej zsyłano na Syberię niż w głąb Rosji).Babcia_Ela pisze:Witaj Łucjo !
Proszę o sprawdzenie :Kaliński i Śmigielski.
W głąb Rosji - Jan (sygn. 9-781), Jan (10 - 1203), Józef (9 - 959), Michał (9-937), Rudolf (7 - 137), Stanisław (9-988), Wincenty (10 - 1065), Wojciech (10 - 1297).
Śmigielski nie ma, ale są podobnie brzmiące.
Tak w ogóle to ten wykaz odnosi się do konkretnych sygnatur, są mikrofilmy w AGAD, co więcej można odczytać to zwłaszcza miejscowość, jak mi się wydaje, o ile pamiętam, bardzo niewyraźne są te mikrofilmy. Ale nasuwa się pytanie czy jakiś historyk coś dalej z tym robi. To znaczy próbuje odcyfrować te miejsca (miejscowość, albo bardziej ogólnie jak pamiętam), to dopiero razem z nazwiskiem byłoby materiałem. Bardziej zadanie dla forum genealogów, jakby to ktoś przekazał do indeksacji (?!).
Łucja
Ostatnio zmieniony ndz 25 mar 2012, 17:33 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
- Babcia_Ela

-
Muraszko_Tamara

Dzięki ŁucjaA Kwiatkowskich nie chcesz? Bo tych, o które pytasz nie ma.
Łucja
Oczywiście że chcę
ale zorientowałam się dzięki pomocy furmowiczów że nazwisko Józwa jest ściśle powiązne z Kwiakowskimi( kiedyś w dzieciństwie odwiedzal nas wujek o imieniu (myślalam że to imię( Józwa- bo chyba miał obok nazwiska też to imie i dziwiło mnie że powtarzał Józef , Józwa) ale jak o dziecko myślałam że tak się wymawia to imię raz tak raz siak a on mówił je razem, kojarzyłam je z rodziną ze strony ojca ale z tego wynika że ten gość, który na widok tamtej części rodziny wychodził domu - nie mial nic wspólnego z nimi.Prześlę tobie listę
uczniów szkół wileńskich z lat 1837-1903- opisują że to pierwszaki- duż polskich nazwisk - to jak ktoś bedzie chciał to jak zechcesz to podasz-pozdrawim Tamara
mogą byc pomocne furmowiczą- bo jak poszedl do szkoły to musiał ją kiedyś skończyć no nie- od razu bedzie wiadomo - popytam się na tym forum wileńskicjh o wejście do ich AP z tymi aktami to zobaczy się jak skończyli urwisiaki. Nawet znalazłam paru Kwiatkowskich i 1 Muraszko- idę ich śladem. To pa