Nazwisko: Sawicki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Pytlarczyk_Rafał

Julianie, czy "byłeś" w Pińsku, w kościele franciszkanów? Zdaj mi się, ze na co drugiej karcie jest Twoje nazwisko...
http://biblioteka-kresowa.w8w.pl/zbior/ ... ctory.djvu
Ot, skocz choćby na 51 stronę na zachętę.
http://biblioteka-kresowa.w8w.pl/zbior/ ... ctory.djvu
Ot, skocz choćby na 51 stronę na zachętę.
pozdrawiam,
Jurek
Szukam: Werle, Ratz, Brzeziecki,
-
Sawicki_Julian

Witam i bardzo dziękuje wszystkim za nowe dopisanie wiadomości , Jerzy poczekam na tych z 1902 r.w innym wątku , Sławek to też są nowe dla mnie wieści o ostatniej i wcześniejszej wojnie , Rafał to może być interesujące ten Magnuszew , jak coś będziesz miał metryk to jest tu powyżej mój adres na maila , jak pisałem powyżej o księdzu Janie z parafii Magnuszew i byli chyba z tych okolic z Jedlińska , ci potem mieszkali w Sandomierzu , nawet jest epitafium Marii z Żabickich Sawickiej zm. chyba w 1856 r. w kościele św Jakuba czyli ten co w 1262 r. zostało w nim pomordowanych przez Tatarów ( Scytów ) 49 zakonników , Jurek w Pińsku nie bylem , to chyba jest teraz na Litwie ale trochę metryk stamtąd mam i to mogą być bliscy moich pradziadków , może nawet stryjeczni bracia albo do tyłu jeszcze to stryjowie dla tych z Chęcin czyli od Jakuba Walentego ur. w około 1730 r ale jeszcze nie wiem gdzie ; pozdrawiam - Julian
- Tomek_Wojtaszek

Witam,
przeglądałem ostatnio Pamâtnye knižki Suvalkskoj gubernii i tam też nie brakuje Sawickich - urzędników różnej rangi i wyznania. A tamtejsi obywatele, jak zauważyłem, mieli tendencje do migracji nie tylko z/na Wileńszcyznę, Grodzieńszczyznę czy Białostoczcyznę, ale nawet z/do Kijowa czy na Żytomierszczyznę (i pewnie nie tylko).
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek
P.S. Co nowsze roczniki są opatrzone indeksami nazwisk (niestety, nie pozbawionymi pomyłek i nieścisłości).
przeglądałem ostatnio Pamâtnye knižki Suvalkskoj gubernii i tam też nie brakuje Sawickich - urzędników różnej rangi i wyznania. A tamtejsi obywatele, jak zauważyłem, mieli tendencje do migracji nie tylko z/na Wileńszcyznę, Grodzieńszczyznę czy Białostoczcyznę, ale nawet z/do Kijowa czy na Żytomierszczyznę (i pewnie nie tylko).
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek
P.S. Co nowsze roczniki są opatrzone indeksami nazwisk (niestety, nie pozbawionymi pomyłek i nieścisłości).
-
Sawicki_Julian

Witaj Tomek , wpisałem w okienko u góry swoje nazwisko po rosyjsku i nici i z poiskania , niczewo nie najdu , natomiast tez po rosyjsku to w innym wątku jest spis powstańców listopadowych i tam jest Filip Sawicki i kilku innych ,wypada że to brat mego młodszego pradziadka Onufrego . Tam pisze po rosyjsku ze w maju w 1831 roku internowany z Galicji i uwolniony . To trzeba przyznać jemu i innym , szlachcie i chłopom stawianie się w obronie ojczyzny wyżej niż rodzina , bo jak wiem z metryk i opisów z notatek w rodzinie to w maju 1814 r. Napoleon ich ( bo było dużo Polaków ) zwolnił z wojska pod Paryżem co razem się cofali od Moskwy . Filip wrócił do domu , ożenił się i miał trzech synów i córkę ( potem za H. Korczyńskim ) a w 1830 roku opuścił rodzinę nie na wezwanie króla tylko według własnego sumienia i poszedł do powstania , po powrocie w 1833 ur. im się syn Ignacy który znowu był w powstaniu w 1863 r. , nie udało się w kolejnym zrywie wywalczyć Polski wolnej , ale przynajmniej próbowali . Za to Car wprowadził obowiązkowy język rosyjski nawet w kościele od 1868 r. do 1918 roku czyli równo 50 lat są pisane metryki po rusku ; pozdrawiam - Julian
- Tomek_Wojtaszek

Ha! Gdyby to było takie proste. Niestety, znajdujące się pod poszczególnymi linkami księgi są nieedytowalne i póki co raczej w żaden sposób nie są zindeksowane, więc przeglądanie tych ksiąg wiąże się z ich ściąganiem (w wersji darmowej dość uciążliwym - bo jeden rocznik na godzinę) i przeglądaniem na piechotę. Jedynym udogodnieniem (poza spisem treści) jest w nowszych rocznikach indeks nazwisk, o którym już wspominałem we wcześniejszym poście.Sawicki_Julian pisze:wpisałem w okienko u góry swoje nazwisko po rosyjsku i nici i z poiskania , niczewo nie najdu
Roczniki 1872, 1884, 1885, 1894-1904, 1907, 1910, 1912 i 1913 mam u siebie na dysku i mogę wysłać na e-mail, ale uprzedzam, że "ważą" od kilkunastu do 30+ MB.
Na zachętę moja indeksacja Sawickich (z autorskim przekładem) z rocznika 1896:
str. 68 (83)
Augustyn s. Augustyna - rz-kat - bez tytułu - urzędnik kancelarii w magistracie miasta Mariampol
str. 69 (84)
Osip [Józef?!] s. Augustyna - rz-kat - bez tytułu - sekretarz w magistracie miasta Preny
str. 72 (85)
Iwan [Jan?!] - rz-kat - wójt gminy Andrzejewo z siedzibą w Jeziorkach, powiat suwalski
str. 80 (91)
Aleksander - rz-kat - pisarz gminy Pojeziory, powiat wyłkowyski
str. 88 (98)
Aleksander s. Franciszka - rz-kat - radca tytularny - p.o. zastępcy naczelnika w urzędzie pocztowo-telegraficznym we Władysławowie
str. 104 (114)
Michał s. Michała - praw. - rotmistrz - p.o. dowódcy 1. Oddziału Wierzbołowskiej Brygady Straży Granicznej (Władysławów)
str. 118 (128)
Stanisław s. Aleksandra - rz-kat - radca stanu - nauczyciel języków starożytnych w gimnazjum męskim w Mariampolu
str. 140 (150)
Wincenty s. Szymona - rz-kat - urzędnik kancelarii w Prokuraturze (Nadzorze Prokuratorskim) przy Sądzie Okręgowym w Suwałkach
str. 143 (153)
Stanisław s. Osipa [Józefa?!] - rz-kat - pisarz w Sądzie Powiatowym I Okręgu w Suwałkach
Nie dam sobie uciąć głowy, ale chyba w którymś tomie mignęło mi nazwisko "Sawicki" całkiem dużym drukiem (im większy rozmiar czcionki, tym wyższy stołek).
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek
-
Sawicki_Julian

Dziękuje bardzo Tomku za spisy i poświęcony mi czas , nie wszyscy pasują mi z tej okolicy do moich , to wystarczy mi tylko spis , chyba że znalazł by się tam Sawicki Ignacy ur. w około 1870 - 1890 w okolicy lub w Staroświęcianach , żona jego Anna Fedorowicz , takiej osoby - dziadków poszukuje Agnieszka z Sawickich od lat i drugie moje zainteresowanie to Sawiccy z Lubelskiego ; Zaklików , Krasnystaw i okolice , a adres mojego maila jest w tym wątku powyżej ; pozdrawiam - Julian
-
tomkrzywanski

Piec Masłoński
"Działo się we wsi Przybynów 21 czerwca 1886 r. o godz. 10 rano. W przytomności świadków Franciszka Sawickiego 60 lat i Konstantego Suchanek 48 lat z Pieca Masłońskiego ... ślub między Janem Zamorowskim 50 lat wdowcem po Antoninie urodzonej Knapik zmarłej w Przybynowie w sierpniu zaszełgo roku, urodzonym we wsi Kuźnica okręgu Koziegłówki, mieszkającym w Przybynowie, synem nieżyjących Antona i Marianny urodzonej Sawicka i Marianną Szafrańską urodzoną Okoń? wdową po Wawrzyńcu Szafrańskim zmarłym we wsi Pogorii okręgu czeladzkiego 24 sierpnia 1878 roku, 40 lat, urodzoną we wsi Turów okręgu olsztyńskiego, mieszkającą we wsi Piec Masłoński, córką Jana i Teresy urodzonej Czerniecka nieżyjących. ..."
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... kiego#5106
"Działo się we wsi Przybynów 21 czerwca 1886 r. o godz. 10 rano. W przytomności świadków Franciszka Sawickiego 60 lat i Konstantego Suchanek 48 lat z Pieca Masłońskiego ... ślub między Janem Zamorowskim 50 lat wdowcem po Antoninie urodzonej Knapik zmarłej w Przybynowie w sierpniu zaszełgo roku, urodzonym we wsi Kuźnica okręgu Koziegłówki, mieszkającym w Przybynowie, synem nieżyjących Antona i Marianny urodzonej Sawicka i Marianną Szafrańską urodzoną Okoń? wdową po Wawrzyńcu Szafrańskim zmarłym we wsi Pogorii okręgu czeladzkiego 24 sierpnia 1878 roku, 40 lat, urodzoną we wsi Turów okręgu olsztyńskiego, mieszkającą we wsi Piec Masłoński, córką Jana i Teresy urodzonej Czerniecka nieżyjących. ..."
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... kiego#5106
-
Sawicki_Julian

-
tomkrzywanski

-
Sawicki_Julian

-
tomkrzywanski

pracowity Adalbertus Sawicki z Maslowic
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... c=14015842
Pozdrawiam
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... c=14015842
Pozdrawiam
-
Sawicki_Julian

Witam Tomku i bardzo dziękuje za kolejną metrykę która z łaciny przetłumaczyłem według słowników i dziwnie tam pisze ;
dn. 19 września 1747 r. - Tenże Bogu oddał życie zmienione w żebracze pracowity Wojciech Sawicki ze wsi Masłowice , pochowany na cmentarzu . Jeszcze żeby tak znalazły się metryki z parafii Łukowa , Chlewiska , Grzymałków , Brzegi i inne okolice Chęcin z lat 1700 to by coś skleił z moimi Sawickimi ; pozdrawiam - Julian
dn. 19 września 1747 r. - Tenże Bogu oddał życie zmienione w żebracze pracowity Wojciech Sawicki ze wsi Masłowice , pochowany na cmentarzu . Jeszcze żeby tak znalazły się metryki z parafii Łukowa , Chlewiska , Grzymałków , Brzegi i inne okolice Chęcin z lat 1700 to by coś skleił z moimi Sawickimi ; pozdrawiam - Julian
-
tomkrzywanski

-
Sawicki_Julian