Trudne do odczytania słowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 5 times
jeszcze do I aktu
*W miejsce przekreslonego Jmienia i Nazwiska Ludwik Czarnikiel nalezy wpisać Gotlieb Szulc okupnik z Holendrow Dembskich [.....?] Ludwika Czarnikiela pasierba swoiego tamze mieszkającego/: od ktorego dodatkowej akceptacyi aktu tego dostarczyć zapewniajac :/ działaiący*
Przekreslony wyraz Tomasz niema znaczenia
**w jmieniu własnem tudzież wjmieniu i .....[bratem swoiego?] Tomasza Miklas czyniacy, od ktorego akceptacyię aktu tego dostarczyć zapewniaiąc, działajacy**
Krystyna
*W miejsce przekreslonego Jmienia i Nazwiska Ludwik Czarnikiel nalezy wpisać Gotlieb Szulc okupnik z Holendrow Dembskich [.....?] Ludwika Czarnikiela pasierba swoiego tamze mieszkającego/: od ktorego dodatkowej akceptacyi aktu tego dostarczyć zapewniajac :/ działaiący*
Przekreslony wyraz Tomasz niema znaczenia
**w jmieniu własnem tudzież wjmieniu i .....[bratem swoiego?] Tomasza Miklas czyniacy, od ktorego akceptacyię aktu tego dostarczyć zapewniaiąc, działajacy**
Krystyna
- kwroblewska

jeszcze jedna prośba dot. umowy z 1843
Mam jeszcze dwa pytania dotyczące umowy z 1843 roku - jak odczytujecie nazwisko tego Otto Ma... w zaznaczonej części tej umowy oraz nieco niżej Paweł Łań....
http://www.abload.de/img/757y80m.jpg
oraz nie potrafię odczytać słowa na samej górze strony:
http://www.abload.de/img/754domj.jpg
umarzając .... prywatny, którego z powodu zagubienia nie zwraca
Dziękuję z góry za pomoc
Mokosza
http://www.abload.de/img/757y80m.jpg
oraz nie potrafię odczytać słowa na samej górze strony:
http://www.abload.de/img/754domj.jpg
umarzając .... prywatny, którego z powodu zagubienia nie zwraca
Dziękuję z góry za pomoc
Mokosza
- kwroblewska

jeszcze jedna prośba dot. umowy z 1843
--Otto Modl { l jak w nazwisku Wapler, Banzel}
--Paweł Łańduch
--pewnie * umarzaiąc kwit prywatny ktorego zpowodu zagubienia niezwraca*
Czy wspomniane Dobra Gać i Kolonia Brzezinska to okolice miasta Łodzi ?
Miły Mokosza a jak masz na imię?
Pozdrawiam
Krystyna
--Paweł Łańduch
--pewnie * umarzaiąc kwit prywatny ktorego zpowodu zagubienia niezwraca*
Czy wspomniane Dobra Gać i Kolonia Brzezinska to okolice miasta Łodzi ?
Miły Mokosza a jak masz na imię?
Pozdrawiam
Krystyna
Droga Pani Krystyno - bardzo dziękuję za pomoc. Ten kwit to kwit dłużny, znalazłam wzmiankę o nim w innym dokumencie.
Natomiast to nazwisko Łańduch trochę mnie dziwiło- myślałam, że to raczej Łańcuch, ale potwierdziła Pani to inne brzmienie. Jeśli chodzi o te wcześniejsze wpisy, to też mi się udało wszystko uzupełnić - tam brakowało jeszcze m.in.: działa w imieniu i na rzecz. W każdym razie mam wszystko.
Dla Pani
Pozdrawiam
Mokosza vel Wioletta
(ale bardzo lubię Mokoszę - tylko rodzice nie wiedzieli o istnieniu tego imienia, gdy wybierali imię dla mnie)
Natomiast to nazwisko Łańduch trochę mnie dziwiło- myślałam, że to raczej Łańcuch, ale potwierdziła Pani to inne brzmienie. Jeśli chodzi o te wcześniejsze wpisy, to też mi się udało wszystko uzupełnić - tam brakowało jeszcze m.in.: działa w imieniu i na rzecz. W każdym razie mam wszystko.
Dla Pani
Pozdrawiam
Mokosza vel Wioletta
(ale bardzo lubię Mokoszę - tylko rodzice nie wiedzieli o istnieniu tego imienia, gdy wybierali imię dla mnie)
- kwroblewska

konkretnie chodzi tu o Gać Pawęzową i Oszczeklin koło Kalisza - to wiem na 100%. Przypuszczam również, że ta kolonia Brzezińska - to Brzeziny koło Kalisza - ale nie mam pewności, ponieważ ta nazwa została wspomniana tylko raz w tym dokumencie, bez żadnego odniesienia do położenia. Nie znalazłam też nic na temat kolonizacji Brzezin. Jak będę wiedziała coś więcej, to dam znać.
Pozdrawiam - miła Krystyno
Mokosza
p.s przeoczyłam to pytanie w poprzednim poście - dobrze się Pani przypomniała
Pozdrawiam - miła Krystyno
Mokosza
p.s przeoczyłam to pytanie w poprzednim poście - dobrze się Pani przypomniała
Pozdrawiam Wioletta