Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
:"..Witam serdecznie czy mozna sprzwdzix nazwisko Kluczński .pozdrawiam Ewa.."
Witam,
niestety to nazwisko nie wystepuje w opracowaniu; wystepuje natomiast Kluczewski. Pozdrawiam.
Wanda
Witam,
niestety to nazwisko nie wystepuje w opracowaniu; wystepuje natomiast Kluczewski. Pozdrawiam.
Wanda
- Dławichowski

- Kontakt:
Re: Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce
Dzień dobry!
Właśnie Sznajderowiej Sawiccy sprzedali majątek. O Niej sa wiadomości a o Sawickich szukam. Za link dziękuje:
Krzycho z Koszalina
Właśnie Sznajderowiej Sawiccy sprzedali majątek. O Niej sa wiadomości a o Sawickich szukam. Za link dziękuje:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
>:proszę o sprawdzenie nazwiska Łukomski.
Witam,
Piętrowy dwór Paruszewo, gmina Strzałkowo, powiat słupecki,w XVIII wieku właścicielami byli Lukomscy (nie znam kombinacji klawiszy na duże ł - sorry),
Piętrowy dwór Słomczyce, gmina Strzałkowo,pow. słupecki należał w XVIII wieku do Lukomskich.
Pozdrawiam.Wanda
Witam,
Piętrowy dwór Paruszewo, gmina Strzałkowo, powiat słupecki,w XVIII wieku właścicielami byli Lukomscy (nie znam kombinacji klawiszy na duże ł - sorry),
Piętrowy dwór Słomczyce, gmina Strzałkowo,pow. słupecki należał w XVIII wieku do Lukomskich.
Pozdrawiam.Wanda
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
Dzień dobry!
1. Szukam informacji o zespole pałacowym(?) ZAJĄCZKOWO k. miejscowości Psarskie. W latach 1921-1924 właścicielami byli Sawiccy lub Czarneccy. Jest coś o tym?
2. Szukam informacji o majątku JARYŃ. Czraneccy i Sawiccy byli wlaścicielami w latach 1924-1939. Jest coś o tym.
O pomoc prosi:
Krzycho z Koszalina
Witam,
w opisie rezydencji Zajączkowo nie ma wymienionych nazwisk.W 1926 roku majątek należał do Petroneli z Grąbczewskich Sznajdrowej i liczył 162 hektary.
Jaryń nie występuje w opracowaniu.
Pozdrawiam.Wanda
1. Szukam informacji o zespole pałacowym(?) ZAJĄCZKOWO k. miejscowości Psarskie. W latach 1921-1924 właścicielami byli Sawiccy lub Czarneccy. Jest coś o tym?
2. Szukam informacji o majątku JARYŃ. Czraneccy i Sawiccy byli wlaścicielami w latach 1924-1939. Jest coś o tym.
O pomoc prosi:
Krzycho z Koszalina
Witam,
w opisie rezydencji Zajączkowo nie ma wymienionych nazwisk.W 1926 roku majątek należał do Petroneli z Grąbczewskich Sznajdrowej i liczył 162 hektary.
Jaryń nie występuje w opracowaniu.
Pozdrawiam.Wanda
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
Witaj Wando !
Proszę o sprawdzenie nazwiska:Wesołowski i Slozynski /Słożyński/
Pozdrawiam
Romualda Tomczak
Witam, niestety tych nazwisk nie ma w w.w. opracowaniu.
Pozdrawiam.
Wanda
Proszę o sprawdzenie nazwiska:Wesołowski i Slozynski /Słożyński/
Pozdrawiam
Romualda Tomczak
Witam, niestety tych nazwisk nie ma w w.w. opracowaniu.
Pozdrawiam.
Wanda
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
również jestem zainteresowana nazwiskiem Wesołowski Smile
proszę również o sprawdzenie Duszyński.
serdecznie pozdrawiam i dziękuję
Witam, te nazwiska również nie występują w książce.
Pozdrawiam.
Wanda
proszę również o sprawdzenie Duszyński.
serdecznie pozdrawiam i dziękuję
Witam, te nazwiska również nie występują w książce.
Pozdrawiam.
Wanda
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
Witam. Szukam informacji o dworku w Kowalewie koło Pleszewa, chodzi mi o uciekiniera z Kowalewa do Kalisza - uciekał przed władzami pruskimi, chyba za udział w powstaniu. Nazywał się Kowalewski lub Andrzejak (zmiana nazwiska)
O Kowalewie,gmina Pleszew,pow.pleszewski:Piętrowy dwór Kowalew występuje w źródłach co najmniej od 1414 roku.W XV i XVI wieku własność Kowalewskich herbu Nowina, w XVII wieku Parczewskich, w XVIII i XIX wieku Kurcewskich, w tym Józefa Kurcewskiego, po którego śmierci spadkobiercy sprzedali Kowalew Leonowi Mukułowskiemu, posłowi na Sejm Pruski. W 1891 roku Kowalew znalazł się we władaniu antypolskiej Komisji Kolonizacyjnej. Po rozparcelowaniu dwór z resztówką Kupił Niemiec Bruggemann, który z kolei sprzedał go w 1927 roku Polakowi wygnanemu z Ukrainy przez rewolucję bolszewicką Karolowi Konstantemu Belina-Brzozowskiemu. Do dziś pozostaje w rękach jego spadkobierców.
Pozdrawiam.Wanda
O Kowalewie,gmina Pleszew,pow.pleszewski:Piętrowy dwór Kowalew występuje w źródłach co najmniej od 1414 roku.W XV i XVI wieku własność Kowalewskich herbu Nowina, w XVII wieku Parczewskich, w XVIII i XIX wieku Kurcewskich, w tym Józefa Kurcewskiego, po którego śmierci spadkobiercy sprzedali Kowalew Leonowi Mukułowskiemu, posłowi na Sejm Pruski. W 1891 roku Kowalew znalazł się we władaniu antypolskiej Komisji Kolonizacyjnej. Po rozparcelowaniu dwór z resztówką Kupił Niemiec Bruggemann, który z kolei sprzedał go w 1927 roku Polakowi wygnanemu z Ukrainy przez rewolucję bolszewicką Karolowi Konstantemu Belina-Brzozowskiemu. Do dziś pozostaje w rękach jego spadkobierców.
Pozdrawiam.Wanda
- Machowska_Wanda

- Kontakt:
proszę o sprawdzenie nazwiska Pluntke i Nowaccy
Ania
Witaj Ania,
te nazwiska nie występują w opracowaniu.
Pozdrawiam.
Wanda
Ania
Witaj Ania,
te nazwiska nie występują w opracowaniu.
Pozdrawiam.
Wanda
Dziękuję ale ten tekst jest mi znany z internetu. Myślałem, że będzie coś więcej. Kto był ostatnim właścicielem przed przejęciem przez tą Komisję Kolonizacyjną? Podobno hrabia, który uciekł z Kowalewa przed prusakami do Kalisza.
Pozdrawiam Artur Raczko
- Dławichowski

- Kontakt:
Wandziu!
A czy możesz mi przesłać na: dlawich@wp.pl skan opisu rezydencji Zajączkowo, lub opis w formie jaką uznasz za stosowne? Prosi:
Krzycho z Koszalina
A czy możesz mi przesłać na: dlawich@wp.pl skan opisu rezydencji Zajączkowo, lub opis w formie jaką uznasz za stosowne? Prosi:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
Dzień Dobry!
proszę o sprawdzenie nazwiska Sokolnicki, Umiński, Leski, Gostomski.
Jestem również zainteresowana skanem opisu dotyczącego dworu w Parusewie w poscie wczesniej "Piętrowy dwór Paruszewo, gmina Strzałkowo, powiat słupecki,w XVIII wieku właścicielami byli Lukomscy" oraz "Piętrowy dwór Słomczyce, gmina Strzałkowo,pow. słupecki należał w XVIII wieku do Łukomskich"
Zofia
proszę o sprawdzenie nazwiska Sokolnicki, Umiński, Leski, Gostomski.
Jestem również zainteresowana skanem opisu dotyczącego dworu w Parusewie w poscie wczesniej "Piętrowy dwór Paruszewo, gmina Strzałkowo, powiat słupecki,w XVIII wieku właścicielami byli Lukomscy" oraz "Piętrowy dwór Słomczyce, gmina Strzałkowo,pow. słupecki należał w XVIII wieku do Łukomskich"
Zofia
- Dławichowski

- Kontakt:
O Zajączkowie już wszystko wiem. pojechałem tam i zobaczylem.Polecam książeczkę autorstwa Tadeusza Winiaszewskiego p.t. "Zajączkowo" ISBN 83-918841-4-7.
JARYŃ - pojechalem do Jarynia 5 km, od Wielenia, ale tam zadnego pałacu, zameczku czy dworu nie napotkalem.
O wskazówki prosi:
Krzycho z Koszalina
JARYŃ - pojechalem do Jarynia 5 km, od Wielenia, ale tam zadnego pałacu, zameczku czy dworu nie napotkalem.
O wskazówki prosi:
Krzycho z Koszalina
O mnie: