Spis mieszkańców Żytomierza
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- tonffillka

-
Marynicz_Marcin

Ja proszę o sprawdzenie nazwiska Dąbrowski. Imię Feliks.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Łaptaszynska_Iwona

-
Jago_Jacek
Prosze o sprawdzenie nazwiska Czermak i Danielewski: Maria Danielewska (ur 1903, corka Jozefa, ur. 1875 ) i Anny z domu Czermak (26.07.1880 w Owruczu) byla moja babcia w malzenstwie z Konstantym Jagodzinskim. Rodzicami Jozefa Danielewskiego byli Jan i nieznanego imienia corka Chodorowskich. Rodzicami Anny Czermak byli Franciszek i Katarzyna z domu Boczek.
- Stradowski_Jacek

Witajcie,
Może ktoś z Forumowiczów mógłby mi pomóc w następujących tematach:
1. Rodzina PAPROCKICH: Wincenty (II. poł. XIX w.) jego synowie: Bronisław ur. 1887 w Czerniachowie k. Żytomierza i Włodzimierz ur. 1891 - szukam wszelkich informacji na temat tej rodziny.
2. W roku 1925 żytomierski urząd „Filia Zapisu Aktiv Gromadianskogo Stanu” wydał „Metricznij Vipis” z księgi parafii rzymskokatolickiej w Żytomierzu aktu urodzenia z 1916 roku na nazwisko Папроцкий Генрих – Тит. Zwracam się do Was z zapytaniem – co oznacza to słówko Тит? Chciałbym upewnić się, czy moje domysły są zbieżne z Waszymi.
2. Jak długo obecnie urzędy stanu cywilnego na Ukrainie przechowują akty stanu cywilnego? Który rok jest teraz granicznym, sprzed którego księgi są odsyłane do archiwum historycznego (państwowego)? Orientujecie się, czy jest jakaś możliwość „dogadania się” z pracownikiem urzędu stanu cywilnego w małym miasteczku w kijowskim obwodzie na temat wyszukania konkretnego nazwiska w księdze a.s.c. i zrobienia kserokopii (skanu) metryki? Czy komuś z Was to się udało?
Byłbym Wam wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Stradowski
(z Mazowsza)
Może ktoś z Forumowiczów mógłby mi pomóc w następujących tematach:
1. Rodzina PAPROCKICH: Wincenty (II. poł. XIX w.) jego synowie: Bronisław ur. 1887 w Czerniachowie k. Żytomierza i Włodzimierz ur. 1891 - szukam wszelkich informacji na temat tej rodziny.
2. W roku 1925 żytomierski urząd „Filia Zapisu Aktiv Gromadianskogo Stanu” wydał „Metricznij Vipis” z księgi parafii rzymskokatolickiej w Żytomierzu aktu urodzenia z 1916 roku na nazwisko Папроцкий Генрих – Тит. Zwracam się do Was z zapytaniem – co oznacza to słówko Тит? Chciałbym upewnić się, czy moje domysły są zbieżne z Waszymi.
2. Jak długo obecnie urzędy stanu cywilnego na Ukrainie przechowują akty stanu cywilnego? Który rok jest teraz granicznym, sprzed którego księgi są odsyłane do archiwum historycznego (państwowego)? Orientujecie się, czy jest jakaś możliwość „dogadania się” z pracownikiem urzędu stanu cywilnego w małym miasteczku w kijowskim obwodzie na temat wyszukania konkretnego nazwiska w księdze a.s.c. i zrobienia kserokopii (skanu) metryki? Czy komuś z Was to się udało?
Byłbym Wam wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Stradowski
(z Mazowsza)
- Tomek_Wojtaszek

Również poszukuję Paprockich z okolic Żytomierza, tyle że z okolic Dołbysza (od Czerniachowa kilka dobrych rzutów beretem). Pod koniec XIX wieku Teofila z Paprockich wychodzi za mąż za Karola Bagińskiego. Mieszkają w Hucie Osiczna - ukr. Осичне, rejon Baranówka (względnie w najbliższej okolicy). Mam trochę informacji o potomkach Karola i Teofili, ale eksploracja Ukrainy w poszukiwaniu przodków wciąż przede mną.stradów pisze:1. Rodzina PAPROCKICH: Wincenty (II. poł. XIX w.) jego synowie: Bronisław ur. 1887 w Czerniachowie k. Żytomierza i Włodzimierz ur. 1891 - szukam wszelkich informacji na temat tej rodziny.
Słówko to najprawdopodobniej oznacza patronimik czyli imię ojca. Тит = Tytus. A więc Henryk syn Tytusa.stradów pisze:2. W roku 1925 żytomierski urząd „Filia Zapisu Aktiv Gromadianskogo Stanu” wydał „Metricznij Vipis” z księgi parafii rzymskokatolickiej w Żytomierzu aktu urodzenia z 1916 roku na nazwisko Папроцкий Генрих – Тит. Zwracam się do Was z zapytaniem – co oznacza to słówko Тит? Chciałbym upewnić się, czy moje domysły są zbieżne z Waszymi.
HTH
(-) Tomek Wojtaszek