Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim -skan
Dorota i Beata - skany juz polecialy do Was
Aniu,
Rudnickich i Skarzynskich jest bardzo duzo. Czy Ty wiesz kogo szukasz, gdyz wszystkiego nie moge kopiowac - kwestia praw autorskich.
Maciek,
Sobieszczanski herbu Rogala jest tylko jeden:
Jozef syn Jana wylegitymowany w 1842 roku.
Sobieszczanscy mnie interesuja osobiscie, gdyz wsrod nich jest linia Chadzynskich, uzurpatorow legitymacji szlacheckiej mojego 3 x pradziadka, Feliksa Chadzynskiego.
Bardzo ciekawa historia pod tytulem "jak nasi przodkowie oszukiwali, zeby sie ze szlachectwa wylegitymowac".
Serdecznosci,
Bozenna
Aniu,
Rudnickich i Skarzynskich jest bardzo duzo. Czy Ty wiesz kogo szukasz, gdyz wszystkiego nie moge kopiowac - kwestia praw autorskich.
Maciek,
Sobieszczanski herbu Rogala jest tylko jeden:
Jozef syn Jana wylegitymowany w 1842 roku.
Sobieszczanscy mnie interesuja osobiscie, gdyz wsrod nich jest linia Chadzynskich, uzurpatorow legitymacji szlacheckiej mojego 3 x pradziadka, Feliksa Chadzynskiego.
Bardzo ciekawa historia pod tytulem "jak nasi przodkowie oszukiwali, zeby sie ze szlachectwa wylegitymowac".
Serdecznosci,
Bozenna
-
Nowocin_Beata

Pięknie dziękuję. Doleciało.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
- dorocik133

Dzięki, dotarło!
Czy możesz też sprawdzić Jana Laskowskiego, który herb nie wiem, chyba Kresy, mam list pochodzący z 1793 roku pisany przez Jana Laskowskiego do jego córki Tekli, występuje tam też hrabia STRASZEWSKI, jako wujek Tekli. Straszewsko mieszka w Miłowicach za Kamieniem Podolskim
Pozdrawiam
Dorota
Czy możesz też sprawdzić Jana Laskowskiego, który herb nie wiem, chyba Kresy, mam list pochodzący z 1793 roku pisany przez Jana Laskowskiego do jego córki Tekli, występuje tam też hrabia STRASZEWSKI, jako wujek Tekli. Straszewsko mieszka w Miłowicach za Kamieniem Podolskim
Pozdrawiam
Dorota
- annastregiel

Bożenko,
chodzi mi o Wojciecha Rudnickiego, ur. w 1818 r. w Przygodzicach,par. Ostrów Wlk., syna Stefana Rudnickiego i Józefy ze Skarzyńskich.
Jest wprawdzie mało prawdopodobne, aby się legitymował, ale... może się mylę...
Skarzyńskich, skoro jest ich tak wielu, sobie darujmy - nic konkretnego bowiem o Józefie nie wiem.
Pozdrawiam.
Ania
chodzi mi o Wojciecha Rudnickiego, ur. w 1818 r. w Przygodzicach,par. Ostrów Wlk., syna Stefana Rudnickiego i Józefy ze Skarzyńskich.
Jest wprawdzie mało prawdopodobne, aby się legitymował, ale... może się mylę...
Skarzyńskich, skoro jest ich tak wielu, sobie darujmy - nic konkretnego bowiem o Józefie nie wiem.
Pozdrawiam.
Ania
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Aniu,
Sprawdzilam, nie ma Wojciecha Rudnickiego, syna Stefana i Jozefy ze Skarzynskich.
Serdecznosci,
Bozenna
Sprawdzilam, nie ma Wojciecha Rudnickiego, syna Stefana i Jozefy ze Skarzynskich.
Serdecznosci,
Bozenna
- annastregiel

Dziękuję Bożenko i serdecznie pozdrawiam.
Ania.
Ania.
Poszukuję:
Dziękuję bardzo za informację
Maciek
Maciek
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim -skan
Wszędzie sprawdzam, więc i tutaj nie zaszkodzi.
Czy mogę prosić o spr. nazwiska GORDON?
Z góry dziękuję,
Kamil
Czy mogę prosić o spr. nazwiska GORDON?
Z góry dziękuję,
Kamil
Kamilu,
To nie jest loteria, ale poszukiwania genealogiczne. Albo wiesz kogo szukasz, albo nie wiesz ?
W internecie jest lista wszystkich rodzin spisanych w ksiedze wylegitymowanej szlachty.
Czy sprawdziles nazwisko Gordon przed zapytaniem ?
Gordon jest w tej ksiedze.
Podaj mi kogo szukasz w pierwszej polowie XIX wieku to Ci odpowiem.
Serdecznosci,
Bozenna
To nie jest loteria, ale poszukiwania genealogiczne. Albo wiesz kogo szukasz, albo nie wiesz ?
W internecie jest lista wszystkich rodzin spisanych w ksiedze wylegitymowanej szlachty.
Czy sprawdziles nazwisko Gordon przed zapytaniem ?
Gordon jest w tej ksiedze.
Podaj mi kogo szukasz w pierwszej polowie XIX wieku to Ci odpowiem.
Serdecznosci,
Bozenna
Łącznie z kilkoma osobami zbieram wszelkie informacje na temat tego nazwiska, po czym łączymy je w całośc.
Osobiście najbardziej zależy mi na Walentym, architekcie.
Czy masz może link do jakiejś konkretnej listy tak na szybko?
Osobiście najbardziej zależy mi na Walentym, architekcie.
Czy masz może link do jakiejś konkretnej listy tak na szybko?
Kamil,
Do wyszukiwarki "google" wpisujesz haslo "wylegitymowana szlachta" i otwierasz liste nazwisk rodzin, ktore sie ze szlachectwa wylegitymowaly w latach 1836-1861.
Nie ma Walentego Gordona w tej ksiedze.
Sa dwie rodziny:
Gordon herbu Bydant
- Piotr nobilitowany przez krola Stanislawa Augusta w 1768r, jego syn Franciszek Antoni, jego wnuki Karol i Urszula zamezna Lucinska.
Gordon herbu Gordon
- Antoni (zona Konstancja ze Sniezkow) i jego dzieci Alfons, Antoni, Jozef i Zenobia.
Serdecznosci,
Bozenna
Do wyszukiwarki "google" wpisujesz haslo "wylegitymowana szlachta" i otwierasz liste nazwisk rodzin, ktore sie ze szlachectwa wylegitymowaly w latach 1836-1861.
Nie ma Walentego Gordona w tej ksiedze.
Sa dwie rodziny:
Gordon herbu Bydant
- Piotr nobilitowany przez krola Stanislawa Augusta w 1768r, jego syn Franciszek Antoni, jego wnuki Karol i Urszula zamezna Lucinska.
Gordon herbu Gordon
- Antoni (zona Konstancja ze Sniezkow) i jego dzieci Alfons, Antoni, Jozef i Zenobia.
Serdecznosci,
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob 06 kwie 2013, 10:40 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam Bożenko, chciałem podpowiedzieć Kamilowi, czy dobrze przeczytałeś to nazwisko Gordon, a może po polsku ( ruskie d = g ) Gorgon, takie nazwisko znam ze słyszenia ; w Opatowie gdzieś po powstaniu styczniowym oficer Carski Gorgonow przejął ziemie odebrane w około Opatowa, były to tz. majoraty i ożenił się z Sawicką zamieszkałą przy rynku w Opatowie, ponoć pochowany też w Opatowie, widziałem, są tam groby i napisy pisane po rosyjsku, nawet jest ich kilka ; pozdrawiam - Julian
-
Wojciechowska_Ewka

Bożenko,
Mogłabyś sprawdzić Rudnickich(Józef, Maria z Kowalskich) i Monkiewiczów(Ignacy podejrzewamy, że pochodzący z aktualnej Litwy, żona Helena z Jaźwińskich, syn Rudolf i jego żona Leokadia Konstanacja z Rudnickich) w pow. Kowelskim, Wołyń?
Może jeszcze Wojciechowscy (Jan Edmund ur. w Inowroclawiu - wójt gminy Strzelece woj. łodzkie, jego żona Leopoldyna z domy Grabner, ich syn Stanisław Dionizy - zarządzca majątku Orssetich w Oporowie i drugi syn Jan Roman ur. w Strzelcach a lekarz w Warszawie).
Dziękuję ogromnie za pomoc!
Pozdr.
Ewa
Mogłabyś sprawdzić Rudnickich(Józef, Maria z Kowalskich) i Monkiewiczów(Ignacy podejrzewamy, że pochodzący z aktualnej Litwy, żona Helena z Jaźwińskich, syn Rudolf i jego żona Leokadia Konstanacja z Rudnickich) w pow. Kowelskim, Wołyń?
Może jeszcze Wojciechowscy (Jan Edmund ur. w Inowroclawiu - wójt gminy Strzelece woj. łodzkie, jego żona Leopoldyna z domy Grabner, ich syn Stanisław Dionizy - zarządzca majątku Orssetich w Oporowie i drugi syn Jan Roman ur. w Strzelcach a lekarz w Warszawie).
Dziękuję ogromnie za pomoc!
Pozdr.
Ewa