Czy Twój przodek był zarządcą majątku?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jan Zych (ok. 1820-06.01.1874) ze wsi Sosnówka (majątek bodajże Kacice) koło Prandocina w akcie urodzenia syna Błażeja Jana (1868) występuje jako ekonom, podobnie w akcie zgonu.
Pozdrawiam Przemek
Przy okazji mam pytanie. Czy zarządcą majątku mógł być włościaninem ? Czy musiał umieć czytać i pisać. Wymienionego powyżej Zycha dzieci w żenili się dowodnie w rodzinę włościańską.
Pozdrawiam Przemek
Przy okazji mam pytanie. Czy zarządcą majątku mógł być włościaninem ? Czy musiał umieć czytać i pisać. Wymienionego powyżej Zycha dzieci w żenili się dowodnie w rodzinę włościańską.
Witam,
bazę będę wspierał tym, co uda mi się znaleźć. Już dodałem co nieco, ale chciałbym jeszcze zapytać co mam rozumieć przez "wyższych oficjalistów"?
Czy łapią się tylko karbowi, włodarze, ekonomowie?
A co z leśniczymi, ratajami, fornalami, dziewkami i parobkami. Ci ostatni na pewno są niżsi rangą, ale borowi?
I jak wygląda kwestia pojemności bazy? Jak na razie widzę jest około 2000 wpisów. A ilość maksymalna?
Moją sugestią co do kierunku obranego przy tworzeniu bazy byłoby jej rozszerzenie do wszystkich pracowników folwarku. Na poparcie takiego wniosku mogę przytoczyć przykład z moich poszukiwań-wśród migrujących pracowników folwarcznych/dworskich byli nie tylko wyżsi pracownicy, ale zwykła służba też. I gdybym poszukiwania mógł przeprowadzać chronologicznie, zapewne miałbym problem w odszukaniem kolejnej lokacji.
Przy tym, jeśli sprawdzać po miejscowościach, to, przynajmniej na razie, wyniki są skromne. Wpisanie do bazy wszystkich dworskich pracowników byłoby miłym wzbogaceniem, jeśli oczywiście nie ma przeszkód w objętości bazy, która zapewne wzrosłaby przy rozszerzeniu kryteriów.
Kuba
bazę będę wspierał tym, co uda mi się znaleźć. Już dodałem co nieco, ale chciałbym jeszcze zapytać co mam rozumieć przez "wyższych oficjalistów"?
Czy łapią się tylko karbowi, włodarze, ekonomowie?
A co z leśniczymi, ratajami, fornalami, dziewkami i parobkami. Ci ostatni na pewno są niżsi rangą, ale borowi?
I jak wygląda kwestia pojemności bazy? Jak na razie widzę jest około 2000 wpisów. A ilość maksymalna?
Moją sugestią co do kierunku obranego przy tworzeniu bazy byłoby jej rozszerzenie do wszystkich pracowników folwarku. Na poparcie takiego wniosku mogę przytoczyć przykład z moich poszukiwań-wśród migrujących pracowników folwarcznych/dworskich byli nie tylko wyżsi pracownicy, ale zwykła służba też. I gdybym poszukiwania mógł przeprowadzać chronologicznie, zapewne miałbym problem w odszukaniem kolejnej lokacji.
Przy tym, jeśli sprawdzać po miejscowościach, to, przynajmniej na razie, wyniki są skromne. Wpisanie do bazy wszystkich dworskich pracowników byłoby miłym wzbogaceniem, jeśli oczywiście nie ma przeszkód w objętości bazy, która zapewne wzrosłaby przy rozszerzeniu kryteriów.
Kuba
- jarymi

Re: Czy Twój przodek był zarządcą majątku?
Całkowicie popieram - chciało by się powiedzieć "święte słaowa" - prowadząc poszukiwania mojegp przodka - Władysława Biedrzyckiego h.Rawicz - wręcz byłem zdumiony jego "mobilnością" - na podstawie odnalezionych ASC - wpisałem do bazy - cztery miejsca pobytu i pracy (stanowiska) w tych miejscowościach - ale było to możliwe ponieważ odnalazłem ASC. Podejrzewam, że tych miejsc było dużo więcej i dlatego moja propozycja do Wszystkich Genealogów:okiem pisze: To najbardziej chyba nieuchwytna grupa, przodkowie wielu rodzin, znajomi wielu naszych przodków a jednocześnie ciągle w ruchu więc zasoby metrykalne stają się praktycznie nieużyteczne i rodziny giną w mroku dziejów. Brak też jest opracowań i monografii.
Wprowadzajmy jeśli się na takowe natkniemy - dane dotyczące osób z poza naszego kręgu zainteresowań oczywiście w jakiś sposób udokumentowane. chyba jeszcze na razie nie zdajemy sobie sprawy jak wielką pomoc może w przyszłości taka baza przynieść wszystkim genealogom.
Gratulacje dla pomysłodawcy !!!
-
Lubryczyński_Ireneusz

Witam,
mój przodek Karol Bojanowicz był ekonomem we wsi Lechanice parafii Wrociszew (1784r. akt chrztu jego syna Jana Wincentego Bojanowicza). Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego Karol w róźnych innych aktach swoich pociech okreslany jest jako laboriosus, innym razem honestus a jeszcze innym nobilis i jestem przekonany ze chodzi o tego samego Karola. wszystkie szczeble stanowe:))) pozdrawiam Irek
mój przodek Karol Bojanowicz był ekonomem we wsi Lechanice parafii Wrociszew (1784r. akt chrztu jego syna Jana Wincentego Bojanowicza). Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego Karol w róźnych innych aktach swoich pociech okreslany jest jako laboriosus, innym razem honestus a jeszcze innym nobilis i jestem przekonany ze chodzi o tego samego Karola. wszystkie szczeble stanowe:))) pozdrawiam Irek
- jarymi

Byłbym wdzięczny za przetłymaczenie na polski tych szczebli stanowych.Lubryczyński_Ireneusz pisze:Witam,
w moich rodzinnych aktach spotykam się także ze skrótami przed nazwiskiem:
F Stanisław Wielbiński
hon Stanisław Wielbiński
HH Stanisław Wielbiński
więc
hon = honestus - uczciwy ??
F = famatus - sławetny ??
a HH = ??
i nie do końca jestem przekonany co to znaczy?
pozdrawiam
-
Lubryczyński_Ireneusz

Określenia przynależności stanowej - za K. Bąkałą:
" Najczęściej stosowane określenia dla przedstawicieli stanu szlacheckiego to:
Nobilis - (szlachetny, często dotyczyło właściciela częsci wsi lub dzierżawcy)
Generosus - (szlachetny, szlachetnie urodzony - określenie najczęściej dotyczyło właściciela jednej wsi)...
Mieszczan - określano najczęściej przymiotnikami honestus(uczciwy), honoratus (zacny), providus (opatrzony), famatus (sławetny) spectabilis (godny).
Chłop określany był jako Laboriosus (pracowity, robotny) badź honestus (uczciwy) - zwłaszcza w odniesieniu do wolnego człowieka stanu plebejskiego zajmujacego sie rzemiosłem, głownie na wsi np. kowal, kołodziej czy młynarz"
A co może oznaczać skrót DD? moze znajdzie sie ktoś bardziej obeznany w tej materii? pozdrawiam Irek
" Najczęściej stosowane określenia dla przedstawicieli stanu szlacheckiego to:
Nobilis - (szlachetny, często dotyczyło właściciela częsci wsi lub dzierżawcy)
Generosus - (szlachetny, szlachetnie urodzony - określenie najczęściej dotyczyło właściciela jednej wsi)...
Mieszczan - określano najczęściej przymiotnikami honestus(uczciwy), honoratus (zacny), providus (opatrzony), famatus (sławetny) spectabilis (godny).
Chłop określany był jako Laboriosus (pracowity, robotny) badź honestus (uczciwy) - zwłaszcza w odniesieniu do wolnego człowieka stanu plebejskiego zajmujacego sie rzemiosłem, głownie na wsi np. kowal, kołodziej czy młynarz"
A co może oznaczać skrót DD? moze znajdzie sie ktoś bardziej obeznany w tej materii? pozdrawiam Irek
-
Lubryczyński_Ireneusz

I znów taka oto sytacja:
Karol Bojanowicz (seniorb- opisany w poście po wyżej) - miał syna Karola (ur. 1772r.), który w momencie własnego ślubu (w 1794r) okreslany był mianem honestus, gdy rok później urodził sie mu syn Antoni- Karol określany był jako laboriosus. w innym akcie z 1827r.Karol (junior) wystepuje jako rządca dworu, natomiast gdy zmarł w 1832r. zapisano,ze był ekonomem, synem ekonomów Karola i Agnieszki. Irek
Karol Bojanowicz (seniorb- opisany w poście po wyżej) - miał syna Karola (ur. 1772r.), który w momencie własnego ślubu (w 1794r) okreslany był mianem honestus, gdy rok później urodził sie mu syn Antoni- Karol określany był jako laboriosus. w innym akcie z 1827r.Karol (junior) wystepuje jako rządca dworu, natomiast gdy zmarł w 1832r. zapisano,ze był ekonomem, synem ekonomów Karola i Agnieszki. Irek
-
Sawicki_Julian

Witam Irku, według mnie to nic tu nie jest pokręcone, bo Honesti może być dawniej Nobilis, jak mieszkał w mieście i zajmował się jakąś profesją, pisali Honestus, przeniósł się na wieś, pisali Laborius, czyli pracowity na wsi, tak samo zarządca lub posesor, czy ekonom to prawie to samo zajęcie w czyimś majątku.
Tam powyżej pisze ktoś anonimowo bez podpisu, to strasznie brzydki nawyk dużych dzieci, w słowniku tu po lewo w tabelce na tej samej stronie co piszemy, pisze co znaczy Honesti, Famati - to także pochodzenie ze szlachty, a podwójny HH to dotyczy dwóch osób np. małżeństwo Honestusów, czyli coraz biedniejszej szlachty i status spadał, a ksiądz pisał bardzo dokładnie to co widział ; pozdrawiam - Julian
Tam powyżej pisze ktoś anonimowo bez podpisu, to strasznie brzydki nawyk dużych dzieci, w słowniku tu po lewo w tabelce na tej samej stronie co piszemy, pisze co znaczy Honesti, Famati - to także pochodzenie ze szlachty, a podwójny HH to dotyczy dwóch osób np. małżeństwo Honestusów, czyli coraz biedniejszej szlachty i status spadał, a ksiądz pisał bardzo dokładnie to co widział ; pozdrawiam - Julian
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Czy zapis HH Stanisław Wielbiński dotyczy tylko tego nazwiska czy jeszcze jedno jest zapisane? np. HH Stanisław Wielbiński i XYjarymi pisze: Byłbym wdzięczny za przetłymaczenie na polski tych szczebli stanowych.
w moich rodzinnych aktach spotykam się także ze skrótami przed nazwiskiem:
F Stanisław Wielbiński
hon Stanisław Wielbiński
HH Stanisław Wielbiński
więc
hon = honestus - uczciwy ??
F = famatus - sławetny ??
a HH = ??
i nie do końca jestem przekonany co to znaczy?
A co zapisano za skrótem DD, nazwiska tam są?Lubryczyński_Ireneusz pisze: ….A co może oznaczać skrót DD??....
___
Krystyna
- jarymi

Niestety zapis pochodzi z Uwag osoby indeksującejkwroblewska pisze:
Czy zapis HH Stanisław Wielbiński dotyczy tylko tego nazwiska czy jeszcze jedno jest zapisane? np. HH Stanisław Wielbiński i XY
" rodzice HH Stanisław Wielbiński Katarzyna miejscowość Piątek"
nie mam jeszcze dostępu do aktów a korespondencja z osobą indeksującą niczego nie wyjaśniła - indeksowanie było dosyć dawno i nie pamięta szczegółów - i nie ma się co dziwić.
Mam nadzieję w niedługim czasie mieć dostęp do tych aktów - więc może będzie wiecej szczegółów
pozdrawiam
-
Sawicki_Julian

Tu tez można się domyśleć że podwójne D D, czyli Dominus oznacza Pan, a podwójnie ; np Państwo ( para) Wielbińskich ; Julian
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
jarymi pisze:kwroblewska pisze:
Czy zapis HH Stanisław Wielbiński dotyczy tylko tego nazwiska czy jeszcze jedno jest zapisane? np. HH Stanisław Wielbiński i XYWg http://genealodzy.pl/Latin-index-letter-H.phtmjarymi pisze:Niestety zapis pochodzi z Uwag osoby indeksującej
" rodzice HH Stanisław Wielbiński Katarzyna miejscowość Piątek"
Honestus –
uczciwy - rolnik, rzemieślnik wiejski
HH – uczciwy i uczciwa czyli rodzice uczciwi Stanisław Wielbiński i Katarzyna….
Jedno ze znaczeń skrótu DD. oznacza Domini. Jeśli po DD. występują nazwiska to wg mnie należy rozumieć jako – Państwo XY.
___
Krystyna
-
Lubryczyński_Ireneusz

W metryce chrztu Jana Wincentego Bojanowicza zapisano: "(...)Joannem Vincentium DD Caroli et Agnetis Bojanowicz Ekonomi de Lichanice" tak więc określenie DD faktycznie oznaczało Państwa:))) Bardzo dziękuję Krysiu i Julianie. pozdrawiam Irek
- jarymi

No to chyba mam teraz pełną jasność.Dzięki wszystkim
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)