Czy Twój przodek był zarządcą majątku?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Jan Zych (ok. 1820-06.01.1874) ze wsi Sosnówka (majątek bodajże Kacice) koło Prandocina w akcie urodzenia syna Błażeja Jana (1868) występuje jako ekonom, podobnie w akcie zgonu.

Pozdrawiam Przemek

Przy okazji mam pytanie. Czy zarządcą majątku mógł być włościaninem ? Czy musiał umieć czytać i pisać. Wymienionego powyżej Zycha dzieci w żenili się dowodnie w rodzinę włościańską.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Witam,
bazę będę wspierał tym, co uda mi się znaleźć. Już dodałem co nieco, ale chciałbym jeszcze zapytać co mam rozumieć przez "wyższych oficjalistów"?
Czy łapią się tylko karbowi, włodarze, ekonomowie?
A co z leśniczymi, ratajami, fornalami, dziewkami i parobkami. Ci ostatni na pewno są niżsi rangą, ale borowi?

I jak wygląda kwestia pojemności bazy? Jak na razie widzę jest około 2000 wpisów. A ilość maksymalna?

Moją sugestią co do kierunku obranego przy tworzeniu bazy byłoby jej rozszerzenie do wszystkich pracowników folwarku. Na poparcie takiego wniosku mogę przytoczyć przykład z moich poszukiwań-wśród migrujących pracowników folwarcznych/dworskich byli nie tylko wyżsi pracownicy, ale zwykła służba też. I gdybym poszukiwania mógł przeprowadzać chronologicznie, zapewne miałbym problem w odszukaniem kolejnej lokacji.

Przy tym, jeśli sprawdzać po miejscowościach, to, przynajmniej na razie, wyniki są skromne. Wpisanie do bazy wszystkich dworskich pracowników byłoby miłym wzbogaceniem, jeśli oczywiście nie ma przeszkód w objętości bazy, która zapewne wzrosłaby przy rozszerzeniu kryteriów.

Kuba
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Czy Twój przodek był zarządcą majątku?

Post autor: jarymi »

okiem pisze: To najbardziej chyba nieuchwytna grupa, przodkowie wielu rodzin, znajomi wielu naszych przodków a jednocześnie ciągle w ruchu więc zasoby metrykalne stają się praktycznie nieużyteczne i rodziny giną w mroku dziejów. Brak też jest opracowań i monografii.
Całkowicie popieram - chciało by się powiedzieć "święte słaowa" - prowadząc poszukiwania mojegp przodka - Władysława Biedrzyckiego h.Rawicz - wręcz byłem zdumiony jego "mobilnością" - na podstawie odnalezionych ASC - wpisałem do bazy - cztery miejsca pobytu i pracy (stanowiska) w tych miejscowościach - ale było to możliwe ponieważ odnalazłem ASC. Podejrzewam, że tych miejsc było dużo więcej i dlatego moja propozycja do Wszystkich Genealogów:

Wprowadzajmy jeśli się na takowe natkniemy - dane dotyczące osób z poza naszego kręgu zainteresowań oczywiście w jakiś sposób udokumentowane. chyba jeszcze na razie nie zdajemy sobie sprawy jak wielką pomoc może w przyszłości taka baza przynieść wszystkim genealogom.

Gratulacje dla pomysłodawcy !!!
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam,
mój przodek Karol Bojanowicz był ekonomem we wsi Lechanice parafii Wrociszew (1784r. akt chrztu jego syna Jana Wincentego Bojanowicza). Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego Karol w róźnych innych aktach swoich pociech okreslany jest jako laboriosus, innym razem honestus a jeszcze innym nobilis i jestem przekonany ze chodzi o tego samego Karola. wszystkie szczeble stanowe:))) pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Lubryczyński_Ireneusz pisze:Witam,
mój przodek Karol Bojanowicz był ekonomem we wsi Lechanice parafii Wrociszew (1784r. akt chrztu jego syna Jana Wincentego Bojanowicza). Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego Karol w róźnych innych aktach swoich pociech okreslany jest jako laboriosus, innym razem honestus a jeszcze innym nobilis i jestem przekonany ze chodzi o tego samego Karola. wszystkie szczeble stanowe:))) pozdrawiam Irek
Byłbym wdzięczny za przetłymaczenie na polski tych szczebli stanowych.
w moich rodzinnych aktach spotykam się także ze skrótami przed nazwiskiem:

F Stanisław Wielbiński
hon Stanisław Wielbiński
HH Stanisław Wielbiński

więc
hon = honestus - uczciwy ??
F = famatus - sławetny ??
a HH = ??

i nie do końca jestem przekonany co to znaczy?
pozdrawiam
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Określenia przynależności stanowej - za K. Bąkałą:
" Najczęściej stosowane określenia dla przedstawicieli stanu szlacheckiego to:
Nobilis - (szlachetny, często dotyczyło właściciela częsci wsi lub dzierżawcy)
Generosus - (szlachetny, szlachetnie urodzony - określenie najczęściej dotyczyło właściciela jednej wsi)...
Mieszczan - określano najczęściej przymiotnikami honestus(uczciwy), honoratus (zacny), providus (opatrzony), famatus (sławetny) spectabilis (godny).
Chłop określany był jako Laboriosus (pracowity, robotny) badź honestus (uczciwy) - zwłaszcza w odniesieniu do wolnego człowieka stanu plebejskiego zajmujacego sie rzemiosłem, głownie na wsi np. kowal, kołodziej czy młynarz"
A co może oznaczać skrót DD? moze znajdzie sie ktoś bardziej obeznany w tej materii? pozdrawiam Irek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

I znów taka oto sytacja:
Karol Bojanowicz (seniorb- opisany w poście po wyżej) - miał syna Karola (ur. 1772r.), który w momencie własnego ślubu (w 1794r) okreslany był mianem honestus, gdy rok później urodził sie mu syn Antoni- Karol określany był jako laboriosus. w innym akcie z 1827r.Karol (junior) wystepuje jako rządca dworu, natomiast gdy zmarł w 1832r. zapisano,ze był ekonomem, synem ekonomów Karola i Agnieszki. Irek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Irku, według mnie to nic tu nie jest pokręcone, bo Honesti może być dawniej Nobilis, jak mieszkał w mieście i zajmował się jakąś profesją, pisali Honestus, przeniósł się na wieś, pisali Laborius, czyli pracowity na wsi, tak samo zarządca lub posesor, czy ekonom to prawie to samo zajęcie w czyimś majątku.
Tam powyżej pisze ktoś anonimowo bez podpisu, to strasznie brzydki nawyk dużych dzieci, w słowniku tu po lewo w tabelce na tej samej stronie co piszemy, pisze co znaczy Honesti, Famati - to także pochodzenie ze szlachty, a podwójny HH to dotyczy dwóch osób np. małżeństwo Honestusów, czyli coraz biedniejszej szlachty i status spadał, a ksiądz pisał bardzo dokładnie to co widział ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

jarymi pisze: Byłbym wdzięczny za przetłymaczenie na polski tych szczebli stanowych.
w moich rodzinnych aktach spotykam się także ze skrótami przed nazwiskiem:

F Stanisław Wielbiński
hon Stanisław Wielbiński
HH Stanisław Wielbiński
więc
hon = honestus - uczciwy ??
F = famatus - sławetny ??
a HH = ??
i nie do końca jestem przekonany co to znaczy?
Czy zapis HH Stanisław Wielbiński dotyczy tylko tego nazwiska czy jeszcze jedno jest zapisane? np. HH Stanisław Wielbiński i XY
Lubryczyński_Ireneusz pisze: ….A co może oznaczać skrót DD??....
A co zapisano za skrótem DD, nazwiska tam są?

___
Krystyna
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

kwroblewska pisze:
Czy zapis HH Stanisław Wielbiński dotyczy tylko tego nazwiska czy jeszcze jedno jest zapisane? np. HH Stanisław Wielbiński i XY
Niestety zapis pochodzi z Uwag osoby indeksującej
" rodzice HH Stanisław Wielbiński Katarzyna miejscowość Piątek"

nie mam jeszcze dostępu do aktów a korespondencja z osobą indeksującą niczego nie wyjaśniła - indeksowanie było dosyć dawno i nie pamięta szczegółów - i nie ma się co dziwić.
Mam nadzieję w niedługim czasie mieć dostęp do tych aktów - więc może będzie wiecej szczegółów

pozdrawiam
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Tu tez można się domyśleć że podwójne D D, czyli Dominus oznacza Pan, a podwójnie ; np Państwo ( para) Wielbińskich ; Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

jarymi pisze:
kwroblewska pisze:
jarymi pisze:Niestety zapis pochodzi z Uwag osoby indeksującej
" rodzice HH Stanisław Wielbiński Katarzyna miejscowość Piątek"
Wg http://genealodzy.pl/Latin-index-letter-H.phtm
Honestus –
uczciwy - rolnik, rzemieślnik wiejski

HH – uczciwy i uczciwa czyli rodzice uczciwi Stanisław Wielbiński i Katarzyna….

Jedno ze znaczeń skrótu DD. oznacza Domini. Jeśli po DD. występują nazwiska to wg mnie należy rozumieć jako – Państwo XY.

___
Krystyna
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

W metryce chrztu Jana Wincentego Bojanowicza zapisano: "(...)Joannem Vincentium DD Caroli et Agnetis Bojanowicz Ekonomi de Lichanice" tak więc określenie DD faktycznie oznaczało Państwa:))) Bardzo dziękuję Krysiu i Julianie. pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

No to chyba mam teraz pełną jasność.Dzięki wszystkim
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”