Nazwiska - G

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Meg :D

Grzanowski ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od grzany, grzać.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Sawkiewicz »

Droga Ewo ! W bazie PESEL jest 10 osób o nazwisku Graupner, a takie właśnie trafiło mi się w moich poszukiwaniacvh. Mogłabyś coś na ten temat znależć w Twojej skarbnicy ? Co na ten temat mówią mądre księgi ?
Pozdrawiam sedecznie
Stanisław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Graupner

Witaj Stanisławie :D

W moich źródłach to nazwisko nie występuje :cry: Z pewnością dlatego, że jest tak rzadkie. Nie znalazłam go w nazwach osobowych pochodzenia niemieckiego ani u Rymuta.
Nic sugerować też nie będę, bo za mała jest moja wiedza w tym temacie.
Gajos_artur

Post autor: Gajos_artur »

Dzień dobry Ewo. Interesuje mnie pochodzenie nazwiska GAJOS. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Arturze :D

Gajos ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od gaić 'zielenić', dawniej 'otwierać sądy', gaj 'zarośla'.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
witek88

Post autor: witek88 »

Witam :) A skad wzięło się nazwisko Gregorczyk?
czy ma coś wspólnego z imieniem Grzegorz?

Z tego co znalazłem w innych językach np. w języku greckim słowo "szybko" to γρήγορος w nowogreckim czyta się to jako grigoros, ale czasem literę "η" szczególnie w polsce nie czyta się jako ita tylko jako eta. Wtedy słowo γρήγορος przekształca się w gregoros. Czy może to mieć coś z rdzeniem nazwiska? Czy może rodowód jest Wschodni, z Rusi?
O swoich przodkach wiem, że prapradziadek mieszkał na Kresach Wschodnich, stamtąd dopiero jego dzieci rozjechały się po całej Polsce, w szczególności okolice Krakowa i Trzebnicy koło Wrocławia (już po wojnie)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Witku :?: :D

Gregorczyk ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowaniego w Polsce od średniowiecza (XII wiek ), pochodzenia greckiego, od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Witku :?: :D

Gregorczyk ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowaniego w Polsce od średniowiecza (XII wiek ), pochodzenia greckiego, od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Na Kresach wschodnich występowały formy Hrehory, Hryhory, Gryhory.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
edwin55

Post autor: edwin55 »

Gajos_artur pisze:Dzień dobry Ewo. Interesuje mnie pochodzenie nazwiska GAJOS. Pozdrawiam serdecznie.
Witam i Pozdrawiam, bardzo chciałbym dowiedzieć o nazwisku Matysiak, ale z terenów ziemi Michałowskiej jeśli byłoby to możliwe, a w szczególności Miasto Brodnica nad Drwęcą, jeszcze raz pozdrawiam, Edwin Matysiak...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Gregor
( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego, od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Godzisz 1204 - w grupie nazwisk pochodzących od godzić ‘jednać', godny ‘szanowany’ lub od imion na God-, typu Godzimir.

Godziszewski 1399- od nazwy miejscowej Godziszewo ( leszczyńskie, gmina Kościan).

Archi

Post autor: Archi »

Witam Pani Ewo, czy mogła by Pani rozszyfrowac pochodzenie nazwiska Garlej.
Z góry dziękuje Arek.
Ps. wcześniej pytałem Panią o pochodzenie nazwiska Jeznach, znalazłem pare miejscowości o nazwie jezna lub ze słowęńskiego jezna znaczy zły, wściekły czy to też może byc wyjaśnienie czy raczej trzymać się słownika z którego Pani korzysta?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Arku :D

Garlej 1634 - w grupie nazwisk pochodzących od gardło 'przednia część szyi'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

Arku,

moim zdaniem wszystko, co o nazwisku znajdziesz, jest ważne. Ale nie wszystko należy brać za pewnik, a wskazówkę jedynie. Czasami etymologia zwodzi, zastawia pułapki - każe nam szukać przodków zagranicą. Najważniejsze jest to, co zgodne z prawdą o Twojej rodzinie, historią, co potwierdzone badaniami genealogicznymi...
Natasza

Post autor: Natasza »

Chciałabym również dowiedzieć się czegoś o pochodzeniu nazwiska Gauze
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Nataszo :D

Gauze ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Gaus, ta od imion na Gaut-, Got- ‘członek plemienia Gotów’.

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”