Jestem już kolejnym pokoleniem, które szuka pradziadka, na tym forum też kilka razy o nim wspominałam. Odnalezienie aktu zgonu (w ostatnich dniach) uważam za swój sukces i ogromny krok naprzód . Teraz "do szczęścia" brakuje mi jeszcze potyczki i grobu mojego Leopolda Brzozowskiego. Jeśli zechciałabyś zerknąć na to nazwisko, to będę wdzięczna.
Pozdrawiam-
Joanna
Niestety, Joanno, nie znalazłam nazwiska Brzozowski w tej książce.
W innych publikacjach są osoby o tym nazwisku, ale nie Leopold. Miej nadzieję, że znajdziesz swojego przodka.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
Basia
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
- Antoni, szlachcic, oficer wojska polskiego w dobie powstania listopadowego. Służył w partii J. Oksińskiego i Fr. Parczewskiego. Następnie dowódca oddziału żandarmerii narodowej,
- Jan, lat ok. 25, zmarł po bitwie pod Dalikowem w szpitalu powstańczym w Sarnowie,
- Jan, lat ok. 24, podoficer powstańczy z Łodzi, brał udział w bitwie pod Dalikowem,
- Maciej, ur. W 1828 r., czeladnik tkacki, walczył pod dowództwem J. Oksińskiego,
- Michał, był strzelcem w partii ks. Czajkowskiego i J. Oksińskiego,
- Tomasz, lat ok. 44, pochodził z Księstwa Poznańskiego, zmarł po bitwie pod Dalikowem w dniu 10 X 1863 r. w szpitalu powstańczym w Sarnowie.
Jest jeszcze informacja, że ks. Franciszek Zieliński proboszcz parafii sieradzkiej, był członkiem Towarzystwa Rolniczego w Warszawie z okręgu sieradzkiego.
Pozdrawiam,
Basia.
Basia
[quote="basiaps"
Jest kilka osób o nazwisku [b]Zieliński[/b]:
- Antoni, szlachcic, oficer wojska polskiego w dobie powstania listopadowego. Służył w partii J. Oksińskiego i Fr. Parczewskiego. Następnie dowódca oddziału żandarmerii narodowej,
Basia.[/quote]
Aldono i Basiu
Ten Antoni może być mój Mam tam Antoniego Zielińskiego ktory potem był w Sądzie Pokoju Czy dobrze rozumiem ze to juz pełna informacja o nim.?
Żeby nie zasmiecać tematu jakos do ciebie Aldono napiszę,bo juz nie pamiętam czy pasowałoby na jego czy jego ojca pokolenie.
Witaj, Jurku.
Przy niektórych osobach informacje są kilkuzdaniowe, przy innych trochę bardziej rozbudowane. To, co podałam, to jest wszystko na temat Antoniego.
W tym roku sieradzka biblioteka wydała publikację tyczącą Powstania Styczniowego. Ja nie widziałam jej zawartości. Ciekawi mnie, czy będą tam choćby krótkie biogramy uczetników.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
Basia