Przebić mur niewiedzy i pójść o krok dalej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Pani Aneto
Kalkulację sporządzam na podstawie 20 rodzin mających spore drzewa stowarzyszonych w Prywatnym Towarzystwie Genealogicznym oczywiście nie formalnym -bo po co?
Wszyscy mamy duże drzewa ale ja szacuję tylko przodków jak Pani pisze prostych .
Pon prostu jak jesteśmy w Archiwach to rozmawiamy jak wychodzimy na kawę do kawiarni .
I jak normalni ludzie wymieniamy wzajemnie informacje o postępach pracy .
Jedni oczywiscie poświecili 12 lat a my 3 lata .
Ale te rachunki kalkulacje ,które Pani napisałem to przecięne albo średnie.
Jak Pani będzie potrzebowała więcej danych
Służe '
Ale nadal muru nie widzę
Na pewno to nie moje zmartwienie ale może moich dzieci.............................
.......................jak oczywiscie kiedyś .............zechcą zając się tym tematem .
Oby
Kalkulację sporządzam na podstawie 20 rodzin mających spore drzewa stowarzyszonych w Prywatnym Towarzystwie Genealogicznym oczywiście nie formalnym -bo po co?
Wszyscy mamy duże drzewa ale ja szacuję tylko przodków jak Pani pisze prostych .
Pon prostu jak jesteśmy w Archiwach to rozmawiamy jak wychodzimy na kawę do kawiarni .
I jak normalni ludzie wymieniamy wzajemnie informacje o postępach pracy .
Jedni oczywiscie poświecili 12 lat a my 3 lata .
Ale te rachunki kalkulacje ,które Pani napisałem to przecięne albo średnie.
Jak Pani będzie potrzebowała więcej danych
Służe '
Ale nadal muru nie widzę
Na pewno to nie moje zmartwienie ale może moich dzieci.............................
.......................jak oczywiscie kiedyś .............zechcą zając się tym tematem .
Oby
- Kaczmarek_Aneta

Moje zdziwienie budzi natomiast fakt ,że na wielkim Forum właśnie powinna Pani znaleźć setki takich wypowiedzi jak inni sobie poradzili z tym wyzwaniem .
Właśnie po to jest Forum .
Po to są Towarzystwa .
Ludzie wymieniają sie poglądami i interesami genealogicznymi celem takim aby sobie wzajemnie pomóc i wiedziec jakie to problemy wynikają z tych ośmiu pokoleń .
Pomijam oczywiscie tych ,którzy mają 12 pokoleń i więcej bo to nie zadanie dla jednego życia .
Chwała Panu ,że takie prywatne Towarzystwa istnieją .
Ale mysle ,że w innych dokąłdnie takie same rozmowy sie prowadzi ......
....bo inaczej jaki sens ma Towarzystwo?
Właśnie po to jest Forum .
Po to są Towarzystwa .
Ludzie wymieniają sie poglądami i interesami genealogicznymi celem takim aby sobie wzajemnie pomóc i wiedziec jakie to problemy wynikają z tych ośmiu pokoleń .
Pomijam oczywiscie tych ,którzy mają 12 pokoleń i więcej bo to nie zadanie dla jednego życia .
Chwała Panu ,że takie prywatne Towarzystwa istnieją .
Ale mysle ,że w innych dokąłdnie takie same rozmowy sie prowadzi ......
....bo inaczej jaki sens ma Towarzystwo?
- Kaczmarek_Aneta

Pani Aneto
To wspaniały wątek i chyba nieliczny z sensownych wątków na tym Forum .
Ja powiem więcej .
Załóżmy przez chwilę ,że podjęlismy sie taki wywód zrobić dla swoich dzieci .
No to musimy wysiłem pomnożyć razy dwa .
Ale ja będe kontynuował wątek .
Przyjmijmy ,że mamy pojecie
MUR .
Dokładnie takie jak Pani wywiodła .
CO jest za MUREM ???
Ja mam pewne doświadczenie .
To wspaniały wątek i chyba nieliczny z sensownych wątków na tym Forum .
Ja powiem więcej .
Załóżmy przez chwilę ,że podjęlismy sie taki wywód zrobić dla swoich dzieci .
No to musimy wysiłem pomnożyć razy dwa .
Ale ja będe kontynuował wątek .
Przyjmijmy ,że mamy pojecie
MUR .
Dokładnie takie jak Pani wywiodła .
CO jest za MUREM ???
Ja mam pewne doświadczenie .
-
l.chybowski

- Kontakt:
W odniesieniu do tematu, to nie ma co się załamywać po napotkaniu "ściany". Sam miałem taką sytuację, gdy dotarłem do
aktu urodzenia/chrztu Mikołaja Chybowskiego, syna Michała i Agaty zd. Rzewuska, ur. w miejscowości Biernaty Średnie /chrzest 6 grudnia 1809 r. w par. Łosice.
Nie miałem wówczas żadnych informacji dot. tego gdzie i kiedy urodził się ów Michał. Bardzo pomocna okazała się informacja od jednej z osób powiązanych z daleko zakrojonymi badaniami genealogicznymi. Dowiedziałem się wówczas, że
według tzw. Dobrowolnej Ofiary na Wojsko z ziemi mielnickiej z 1789 r., jedynym Chybowskim, który mieszkał na terenie parafii Łosice w Biernatach był Paweł Chybowski (źr.: Archiwum Państwowe w Lublinie, Archiwum
Woronieckich z Huszlewa, sygn. 323, s. 1-23).
Wobec czego wysoce prawdopodobnym było, iż ten Paweł był ojcem Michała i dziadkiem ochrzczonego Mikołaja.
Dalsze poszukiwania w Łosicach wykazały, że rzeczywiście wymieniony Paweł jest ojcem Michała - zdobyłem akt z czego jestem ogromnie dumny oraz przy okazji poznałem imiona i lata urodzenia jeszcze 5 innych z rodzeństwa Michała.
Aktualnie najstarszym znanym mi moim przodkiem w bezpośredniej linii jest Paweł Chybowski Skuza ur. ok. 1760, który miał za żonę Mariannę zd. Wyrzykowską.
Reasumując nie ma co się łamać i jak pokazuje załączony przykład brak ksiąg lub powiązań z miejscem i czasem nie oznacza jeszcze braku możliwości cofnięcia się o kolejne pokolenie wstecz.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
aktu urodzenia/chrztu Mikołaja Chybowskiego, syna Michała i Agaty zd. Rzewuska, ur. w miejscowości Biernaty Średnie /chrzest 6 grudnia 1809 r. w par. Łosice.
Nie miałem wówczas żadnych informacji dot. tego gdzie i kiedy urodził się ów Michał. Bardzo pomocna okazała się informacja od jednej z osób powiązanych z daleko zakrojonymi badaniami genealogicznymi. Dowiedziałem się wówczas, że
według tzw. Dobrowolnej Ofiary na Wojsko z ziemi mielnickiej z 1789 r., jedynym Chybowskim, który mieszkał na terenie parafii Łosice w Biernatach był Paweł Chybowski (źr.: Archiwum Państwowe w Lublinie, Archiwum
Woronieckich z Huszlewa, sygn. 323, s. 1-23).
Wobec czego wysoce prawdopodobnym było, iż ten Paweł był ojcem Michała i dziadkiem ochrzczonego Mikołaja.
Dalsze poszukiwania w Łosicach wykazały, że rzeczywiście wymieniony Paweł jest ojcem Michała - zdobyłem akt z czego jestem ogromnie dumny oraz przy okazji poznałem imiona i lata urodzenia jeszcze 5 innych z rodzeństwa Michała.
Aktualnie najstarszym znanym mi moim przodkiem w bezpośredniej linii jest Paweł Chybowski Skuza ur. ok. 1760, który miał za żonę Mariannę zd. Wyrzykowską.
Reasumując nie ma co się łamać i jak pokazuje załączony przykład brak ksiąg lub powiązań z miejscem i czasem nie oznacza jeszcze braku możliwości cofnięcia się o kolejne pokolenie wstecz.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
Ostatnio zmieniony pn 03 gru 2012, 15:29 przez l.chybowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczmarek_Aneta

No Pan Leszek mnie wyprzedził.
Za murem są :
Przypadek genealogiczny
łut genealogiczego szczęścia
Ale właściwie samo sedno jest w opisie powyższym .
A jeszcze bym zapomniał o marzeniu genealogicznym
I ono jest chyba najważniejsze .
Ja zajmę się tym marzeniem .
Więc po pierwsze
Może kiedyś -za parę lat ktoś z władz postara się aby do Polski wróciło z Archiwów zagranicznych setki ksiąg metrykalnych polskich od archiwów skandynawskich po brytyjskie i niemieckie .
Może kiedyś powrócą księgi metrykalne Mazur ,które Niemcy mają i nawet Mormonom nie udostępnili .
To by było coś .
Może jakiś polityk zainteresuje się genealogią i przywiezie jak Sikorski z Moskwy ( dokumenty katyńskie) kilka naszych ksiąg w teczce.
???
To pod choinkę 2012 roku
Za murem są :
Przypadek genealogiczny
łut genealogiczego szczęścia
Ale właściwie samo sedno jest w opisie powyższym .
A jeszcze bym zapomniał o marzeniu genealogicznym
I ono jest chyba najważniejsze .
Ja zajmę się tym marzeniem .
Więc po pierwsze
Może kiedyś -za parę lat ktoś z władz postara się aby do Polski wróciło z Archiwów zagranicznych setki ksiąg metrykalnych polskich od archiwów skandynawskich po brytyjskie i niemieckie .
Może kiedyś powrócą księgi metrykalne Mazur ,które Niemcy mają i nawet Mormonom nie udostępnili .
To by było coś .
Może jakiś polityk zainteresuje się genealogią i przywiezie jak Sikorski z Moskwy ( dokumenty katyńskie) kilka naszych ksiąg w teczce.
???
To pod choinkę 2012 roku
- Kaczmarek_Aneta

No ale marzeń mam więcej .
Może ktoś wzorem Pana Górnego czy też tutaj na Forum piszącego Pana Krupińskiego opracuje w Formie dostepnego wydania Inwentarze takie jak Inwentarze Guberni Szczeberskiej gdzie chałupa po chałupie cała moja rodzina przodków została opisana w szczegółach .??
To juz i marzenie i łyt szczęscia genealogicznego .
Ale dalej idźmy ..
Pozostaje najcięższa artyleria genealogiczna !!!
Księgi Status animarum .
No to dopiero chyba jak wymodlę się o rozum dla kleru ale to chyba nie takie proste .
Może ktoś wzorem Pana Górnego czy też tutaj na Forum piszącego Pana Krupińskiego opracuje w Formie dostepnego wydania Inwentarze takie jak Inwentarze Guberni Szczeberskiej gdzie chałupa po chałupie cała moja rodzina przodków została opisana w szczegółach .??
To juz i marzenie i łyt szczęscia genealogicznego .
Ale dalej idźmy ..
Pozostaje najcięższa artyleria genealogiczna !!!
Księgi Status animarum .
No to dopiero chyba jak wymodlę się o rozum dla kleru ale to chyba nie takie proste .
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
szczęściu trzeba pomóc, żeby marzenia mogły być celami nie tylko westchnień ale i propozycji
ot tak ogólnie, bez deklaracji żadnej:)
ot tak ogólnie, bez deklaracji żadnej:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz