Saga rodziny Blewązków

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Pani Moniko, serio, zapisała to Pani? O rany...
Autorka raz pozwoliła na publikację, więc słowa nie cofa.☺️
Proszę udostępnić. I bardzo dziękuję.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Jakieś 9 lat temu zapisałam jako inspirację, bo bardzo spodobała mi się forma, choć z Blewązkami powiązana nie jestem ;) Przydało się, że jestem typowym chomikiem i na moim komputerze rzadko kiedy coś ginie 😅

Wrzucam link do dysku Google i mam nadzieję, że działa ;)

https://drive.google.com/file/d/1MrTelp ... sp=sharing
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
margolab

Sympatyk

Działa!
Aż się boję czytać. Po tylu latach...😉
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Saga urokliwa, tylko ciężko z lokalizacją, co jest dla poszukiwaczy historii bardzo ciekawe (choć ciekawość podobno prowadzi do piekła:), ale mamy z Sagi takie zdanie: "l tak to około roku 1828 urodził się Andrzej Blewązka"
- pytanie, czy to według naszej Geneteki to ten Andrzej Blewązka, ojciec Michała, Marianny, Anny, Agnieszki i Konstantego?: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1 - a więc RK Parafia Łęki Kościelne, miejsce Łęki?

Jeśli tak, to jest jeszcze pierworodny Piotr Paweł, ale pod nazwiskiem... Blewąska: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1

- no to świetny i kolejny przykład w jednym pokoleniu, a jednej parafii zapisanie (tu może zindeksowane) dzieci jednych rodziców pod różnymi nazwiskami, choć uwaga - ja nie jestem pewien, czy w metryce urodzenia tata był podany jako Blewąska? Oj, czy nie Blewązka? Ta litera s jest jako z?

A więc początek XIX wieku i Łęki, parafia Łęki Kościelne?

I z Genetką drążmy dalej - jeśli to ten Andrzej Blewązka, to może przybył z parafii Doruchów, notowane ur. Michał Blewąska (1792) i całe rodziny Blewąska - Blewązka: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
może parafia Czastary, gdzie jest notowana rodzina Blewązków od roku 1817 (Marianna Blewązka): https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Jest jeszcze nikły ślad: Augustyn Blewązka ur. 1797 parafia Chotel Czerwony: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable= - tak więc mamy koniec wieku XVIII i w Genetece - i w tych parafiach pojawienie się tego odapelatywnego, bardzo rzadkiego nazwiska, od człowiek wąskiej budowy, gałązka...

A głębiej w czas? Już nic? A może czas na teorię o zmianie nazwisk w ich wędrówce po czasie i kraju, bo przecież członkowie rodziny Blewązków - Blewąsków mieli i swoich przodków. W tamtych czasach nazwisko podawano fonetycznie. Może pochodzi od... Blewińska - Blewiński, rok 1679 i parafia Chmielnik?: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
A może od Bledzewska - Bledzewski (not. pisemnie od 1624), od Gałązka, itd. A głębiej od innych nazwań? Czy coś wiadomo?
No ale chyba już zabrnąłem za daleko, wszystko przez tę ciekawość :)

Sympatyk

Tadeuszu, nie będę zdradzać, kto skąd przybył, bo co zostanie do odkrywania przy czytaniu?
Ja wiem, mam potwierdzenia z metryk. Zmyślam jedynie ewentualne przygody moich przodków, ich myśli i uczucia, bo tego w metrykach nie odczytam dokładnie. Miejsca i osoby o nazwisku Blewąska (w różnych formach), są rzeczywiste. A dotarłam wiek wcześniej z linią bezpośrednią, niż czasy, o których napisałam. . Trochę już się genealogią rodzinną zajmuję 😉
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Małgorzato, masz pełną rację, jak Alicja w Krainie Czarów odkrywasz nieznane, ale zawsze za kolejnym ogrodem wyobraźni jest kolejna furtka do kolejnego ogrodu. A ty to robisz z genealogicznymi ogrodami kapitalnie. Twoja Saga - dla mnie przykład, że trzeba nie tylko kompletować dane metrykalne, ale też zbierać informacje na temat życia przodków, ich codziennych obyczajów, wierzeń, lokalnych zdarzeń, ich pór roku i wokół nich natury - i za wszelką cenę uruchamiać pamięć i wyobraźnię - ty to robisz kapitalnie, bo to opisałaś dla innych, ale wiem ile wymagało to pracy, po prostu dziękuję!

A teraz mały dodatek do tej gry wyobraźni, tym razem z imionami/nazwaniami, nasz przyjaciel Waldi Fronczak nazwał to celnie GENEO-FCITION;
Był taki moment w przeszłości, że członków rodziny zapisano jako Blewąska - Blewązka (proces nadawania nazwisk gł XVIII wiek) ponieważ w języku staropolskim być może mieli nazwanie jako Gałązka - tak, pani matka lub pan ojciec byli szczupli jak... gałązka lub nazwisko nadano z nazwy pobliskiej wody Blewązka - i wtedy w lokalnym urzędzie (no przecież głównym urzędem był sąd lub lokalna parafia), osoba decydująca zdecydowała - no nie nazwanie Gałązka, musi być pełne nazwisko i dajemy Blewązka? No cóż, spróbujmy ruszyć wyobraźnią aż do pierwszych wieków tysiąclecia. Otóż sięgamy, czy rodzinne nazwanie "Gałązka" występowało w średniowieczu - tak, jest np w Słowniku Najstarszych Nazwisk Polskich - Gałązka, notowane od 1392 roku, odpap. - str. 173 - a to kieruje do następnego opracowania, czyli do Historia Nazwisk Polskich na Tle Społecznym i Obyczajowym (XII-XV wiek): GAŁĄZKA: Maczei Gałązka 1435 Zakr II - co w Rozwiązaniu Skrótów - Księga Zakroczymska I. 1423-1427 Najdawniejsze Księgi Sądowe Mazowieckie ss. 258, oraz II. 1434-1437 Najdawniejsze Księgi Sądowe Mazowieckie ss. 270.
I tak zawędrowaliśmy z historią nazwiska do XIV wieku. A dalej w głąb czasu? To już zależy od odnalezienia tych zapisów.

A więc ta Geneo-Fiction wyprawa z rodzinnymi nazwaniami była ciekawa? :)

Ostatnio zmieniony ndz 28 maja 2023, 06:33 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek.bartek

Sympatyk

Post autor: bartek.bartek »

margolab pisze:W miejscu obecnego Zalewu Blewązka był dawniej młyn wodny o tej nazwie i niewielka osada. Była ona częścią wsi Ligota. Słownik geograficzny królestwa polskiego... wymienia to miejsce.
Blewązków w Ligocie nie znalazłam, raczej nazwa wzięła się od wyglądu miejsca, nie od nazwiska. W każdym razie nasi Blewązkowie tam nie mieszkali.
Jeszcze się nie dokopałem tak daleko, więc informacje bardzo ciekawe :)
Czas niestety ogranicza mnie poważnie przy każdym kolejnym kroku poszukiwań, ale mam nadzieję, że wkrótce uda mi się dotrzeć do dalszych metryk tej linii i historia odsłoni kolejne swoje tajemnice :)
MonikaMaria pisze:Wrzucam link do dysku Google i mam nadzieję, że działa
DZIĘKUJĘ! :)
TadeuszTadWysocki pisze:może parafia Czastary, gdzie jest notowana rodzina Blewązków od roku 1817 (Marianna Blewązka)
Wg moich poszukiwań byli tam już nawet wcześniej, a dostali się tam właśnie z okolic Kobylej Góry.
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja 2023, 22:35 przez bartek.bartek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
margolab

Sympatyk

Bartku, zajrzyj w prywatne wiadomości, napisałam kilka słów.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”