102 nazwiska w moim wywodzie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
KarwalskaJustyna

Walenciak
Walenciaki żyły w miejscowości Gajęcicie koło Makowisk pow. Pajęczanski.
-
Szczepaniak_Tomasz

-
Piotrulinek

Błaszczyk - parafie Sadkowice i Lubania powiat rawskisstudzinska pisze:a nazwisko Błaszczyk jest z jakich okolic?
Walenciak – parafia Łęgonice, pow. grójecki
Szczepaniak – par. Brudzewice (Studzianna), do Lubani Tekla Żak zd. Szczepaniak przeniosła się po 1836 roku
Wasiak, Walczak – par. Żdżary
Kazimierczak – okolice Sochaczewa
Szymański – parafia Biała Rawska
pozdrawiam
Piotr
-
Szczepaniak_Tomasz

Co do Błaszczyków z Lubanii - jeśli to początek XIX wieku to jest to dośc duża rodzina, którą możesz też znależć po nazwiskami odimiennymi:
Banasiak (prawdopodobnie synowie Benedykta)
Frącak/Frączak (synowie Franciszka, który mógł być też Błażejem)
Kajtaniak (od Kajetana Frączaka).
Wiktorzak (od Wiktora Banasiaka)
Jest też Baranowski vel Błaszczyk, który wraca do Lubanii po służbie wojskowej.
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Banasiak (prawdopodobnie synowie Benedykta)
Frącak/Frączak (synowie Franciszka, który mógł być też Błażejem)
Kajtaniak (od Kajetana Frączaka).
Wiktorzak (od Wiktora Banasiaka)
Jest też Baranowski vel Błaszczyk, który wraca do Lubanii po służbie wojskowej.
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
- Diabołek81

Witam
Można coś więcej o Poradowskich. Szlachtę Stawskich też mam ale w XVI - XVII wieku.
Pozdrawiam
Piotrek
Można coś więcej o Poradowskich. Szlachtę Stawskich też mam ale w XVI - XVII wieku.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
KarwalskaJustyna

Woyniłłowicze - Nowogródek?Nieśwież/Baranowicze
Ave,
Mam akt zgonu swojej praprababki Anny Szczuki z domu Wojniłowicz (córka Rafała i Marianny), która zmarła w Pruszkowie w 1940 roku, a urodziła się najprawdopodobniej w Nowogródku (ok. 1850).
Zanim uzyskałem akt, według przekazów rodzinnych miała mieć nazwisko Kunicka.
Prababcia często bywała w majątku Ottona Ślizienia w Drućkowszczyźnie, na terenie którego jest zdewastowany cmentarz rodowy na którym leży Andrzej Szczuka (teoretycznie jej mąż).
Wiem, że Jadwiga Ślizień (wnuczka Ottona) wyszła za Erazma Woyniłłowicza (zamordowanego w Katyniu). Wiem też, że była córką Jana Tomasza Ślizienia h. Świat i... Eleonory Kunickiej.
Nazwiska te wciąż się przeplatają, a ja zbierąjąc - a w zasadzie składając wiele informacji o tej gałęzi - wciąż nie mam punktów stycznych. Za każdy trop zbliżający mnie do znalezienia przodków będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Szymon
Mam akt zgonu swojej praprababki Anny Szczuki z domu Wojniłowicz (córka Rafała i Marianny), która zmarła w Pruszkowie w 1940 roku, a urodziła się najprawdopodobniej w Nowogródku (ok. 1850).
Zanim uzyskałem akt, według przekazów rodzinnych miała mieć nazwisko Kunicka.
Prababcia często bywała w majątku Ottona Ślizienia w Drućkowszczyźnie, na terenie którego jest zdewastowany cmentarz rodowy na którym leży Andrzej Szczuka (teoretycznie jej mąż).
Wiem, że Jadwiga Ślizień (wnuczka Ottona) wyszła za Erazma Woyniłłowicza (zamordowanego w Katyniu). Wiem też, że była córką Jana Tomasza Ślizienia h. Świat i... Eleonory Kunickiej.
Nazwiska te wciąż się przeplatają, a ja zbierąjąc - a w zasadzie składając wiele informacji o tej gałęzi - wciąż nie mam punktów stycznych. Za każdy trop zbliżający mnie do znalezienia przodków będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Szymon
Szukam informacji o Rodzinach: Tofil, Szczuka, Heinsch