Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Panie Jerzy wchodzę na PW ale nie wyświetla mi Pana Maila. Kłopoty z mailem mogą być spowodowane również moją pocztą. Dlatego proszę o wysłanie mi maila na drugi adres michalinachmielewska1@wp.pl lub niech Pan poda mi na PW swojego maila a wtedy ja wyślę do pana wiadomość (Pustą ) i Panu wyświetli się mail. Ja nie potrafię znaleźć pana adresu mailowego.
-
jamiolkowski_jerzy

Dzień dobry,
czy byłaby szansa żeby ktoś będąc w archiwum w Łomży zerknął na akt ślubu moich prapradziadków - KRUSZEWSKI Adam, syn Wiktora i Wiktorii Cychol z Anastazją Borkowską, córką Wojciecha i Wiktorii Zaczek, 70/1905 - nieaktualne - znalazłem na szukajwarchiwum.pl
Nie ukrywam, że ozłociłbym tą/tego kto przy okazji zobaczyłby akt urodzenia Adama - 13 stycznia 1879 r. i Anastazji - 19 maja 1886 r. - obydwoje urodzeni w Jednaczewie koło Łomży. A nie wiem jakim kruszcem bym dzielił jakby ktoś znalazł jakieś akta związane z ich rodzicami
Oczywiście w miarę możliwości prosiłbym również o fotografie w.w. akt.
Z wyrazami szacunku,
Paweł
czy byłaby szansa żeby ktoś będąc w archiwum w Łomży zerknął na akt ślubu moich prapradziadków - KRUSZEWSKI Adam, syn Wiktora i Wiktorii Cychol z Anastazją Borkowską, córką Wojciecha i Wiktorii Zaczek, 70/1905 - nieaktualne - znalazłem na szukajwarchiwum.pl
Nie ukrywam, że ozłociłbym tą/tego kto przy okazji zobaczyłby akt urodzenia Adama - 13 stycznia 1879 r. i Anastazji - 19 maja 1886 r. - obydwoje urodzeni w Jednaczewie koło Łomży. A nie wiem jakim kruszcem bym dzielił jakby ktoś znalazł jakieś akta związane z ich rodzicami
Oczywiście w miarę możliwości prosiłbym również o fotografie w.w. akt.
Z wyrazami szacunku,
Paweł
Ostatnio zmieniony czw 03 lip 2014, 22:15 przez Pawel_O, łącznie zmieniany 1 raz.
www.przodek.blogspot.com Zapraszam
-
Sroczyński_Włodzimierz

Poszukuję kogoś, kto wybiera się w najbliższym czasie do Archiuwm i mógłby coś ściągnąć i oddać P. Kierownik na nośniku.
kontakt w stopce
kontakt w stopce
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Mam dwa pytania z gatunku niezbyt mądrych, ale jako całkiem początkujący poszukiwacz nigdy nie byłam w archiwum. Zatem do rzeczy - w zasobie jest coś takiego jak "Rejestry Ludności". Czy rzeczywiście jest możliwość zapoznania się z tymi dokumentami? Jeśli nie są zeskanowane, zmikrofilmowane? Nie bardzo to sobie wyobrażam. A drugie pytanie - czy wybierając się do tego archiwum, a dla mnie to wyjazd, muszę się jakoś zapowiedzieć, zamówić interesujący mnie materiał?
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna
-
Sroczyński_Włodzimierz

Kontakt telefonizny zawsze wskazany (choćby dla wyeliminowania sytuacji, że coś akurat poszło do konserwacji).
"Rejestry" - w zalezności od okresu , którego dotyczą, ale można przyjąć, że są udostępniane.
PS istotną informacją może być, że część z zasobu, które można określić jako rejestry ludności została zdigitalizowana, być może w październiku będzie w szwa
Przy oakzji - mój poprzedni wpis się zdezaktualizował, zapomniałem dopisać
"Rejestry" - w zalezności od okresu , którego dotyczą, ale można przyjąć, że są udostępniane.
PS istotną informacją może być, że część z zasobu, które można określić jako rejestry ludności została zdigitalizowana, być może w październiku będzie w szwa
Przy oakzji - mój poprzedni wpis się zdezaktualizował, zapomniałem dopisać
-
jamiolkowski_jerzy

Czy pytanie dotyczy licznych gminnych Rejestrów kudności z zasobow AP w Łomzy?
Nie sa zdigitalizowane i podejrzewam że szybko to nie nastąpi. Rejestry dotyczą XX wieku, większośc lat po II wojnie (lata pięćdziesiate.) A prznajmniej nie do umieszczenia w sieci. Chyba, że nastapi reinterpretacja ustawy o ochronie danych osobowych . Ale to tylko moje przypuszczenie ,Włodku może masz lepsze informacje?
Pozdrawiam
Nie sa zdigitalizowane i podejrzewam że szybko to nie nastąpi. Rejestry dotyczą XX wieku, większośc lat po II wojnie (lata pięćdziesiate.) A prznajmniej nie do umieszczenia w sieci. Chyba, że nastapi reinterpretacja ustawy o ochronie danych osobowych . Ale to tylko moje przypuszczenie ,Włodku może masz lepsze informacje?
Pozdrawiam
-
Sroczyński_Włodzimierz

jak wyżej: najistotniejszym jest zdefiniowanie o czym mówimy:)
- Komorowski_Longin

Witam
Poszukuję informacji o pradziadkach mojej żony; Leonie Zaniewskim ur. w Kołakach Kościelnych w 1813/81, i jego żony Franciszki z Mioduszewskich - ślub w Kołakach Kościelnych 1852/15. Znany nam tylko jest ich syn Antoni (dziadek) urodzony w/g jego aktu małżeństwa w Warszawie, poszukuję więcej dzieci Leona, które być może rodziły się w parafi Kołakowskiej.
Pozdrawiam Longin.
Poszukuję informacji o pradziadkach mojej żony; Leonie Zaniewskim ur. w Kołakach Kościelnych w 1813/81, i jego żony Franciszki z Mioduszewskich - ślub w Kołakach Kościelnych 1852/15. Znany nam tylko jest ich syn Antoni (dziadek) urodzony w/g jego aktu małżeństwa w Warszawie, poszukuję więcej dzieci Leona, które być może rodziły się w parafi Kołakowskiej.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
-
Sroczyński_Włodzimierz

pisząc o tym, że pewna część zasobów, którą można nazwać "rejestrami ludności" może pojawić się w szwa niemiałem na myśli tego.no i żadnego innego ...-1939. To raczej nie tym razem
-
Kazmierczak_Slawomir

Niedawno przeglądałem "Rejestr ludności gminy Mały Płock 1899-1939", księgi dostępne są od ręki, tłumów w archiwum raczej nie ma, czasem dwie - trzy osoby.
Krótki opis, może się przyda:
Rejestry ludności gminy Mały Płock, powiat Kolno. Zespół archiwalny nr 158.
Sygnatury od 1 do 31.
Rejestry te trafiły z Małego Płocka, z Gromadzkiej Rady Narodowej, do Archiwum Państwowego w Łomży 22 czerwca 1954 i 21 września 1954.
Zawartość poszczególnych tomów:
1. Borkowo
2. Borkowo
3. Budy Kozłówka, Budziski
4. Cwaliny Małe, Cwaliny Duże
5. Janowo
6. Kąty
7. Kąty
8. Korzeniste
9. Krukówka i Korzeniste
10. Łosewo, Marwino
11. Mściwuje, Rakowo Nowe
12. Mały Płock, Budy Żelazne
13. Rakowo Stare, Rakowo Chmielewo
14. Wścieklice, Wygrane, Zalesie
15. Skorowidz alfabetyczny do rejestru ludności gminy Mały Płock. 1899-1935 r.
16. Aleksiejewo, Budy Żelazne
17. Borkowo
18. Borkowo
19. Budy Kozłówka, Cwaliny Małe i Cwaliny Duże
20. Janowo
21. Janowo
22. Korzeniste
23. Korzeniste
24. Ruda Skroda
25. Poświętne
26. Marwino, Krukówka
27. Rakowo, Wygrane
28. Rakowo Nowe i Łosewo
29. Zalesie i Mściwuje
30. Kąty
31. Skorowidz do rejestru mieszkańców gminy Mały Płock, powiat Łomżyński
Wsie Marwino, Poświątne (Poświętne) i Aleksiejewo obecnie wchodzą w skład Małego Płocka. Z Małego Płocka zachowała się część jednej księgi (brakuje początku). Księgi od 1 do 15 są w języku rosyjskim z nielicznymi polskimi dopiskami, pozostałe po polsku. Te, które przeglądałem były w dobrym stanie.
Jakby kogoś interesował Mały Płock, to w archiwum w Łomży znajduje się zespół nr 407: "Mapy i plany gruntowe miejscowości powiatu kolneńskiego-zbiór", jednostka o sygnaturze 451 to "Rejestr gruntów 1956-1958 Mały Płock", spisani są tam wszyscy gospodarze oraz ile mieli hektarów.
Pozdrawiam
Sławek Kaźmierczak
Krótki opis, może się przyda:
Rejestry ludności gminy Mały Płock, powiat Kolno. Zespół archiwalny nr 158.
Sygnatury od 1 do 31.
Rejestry te trafiły z Małego Płocka, z Gromadzkiej Rady Narodowej, do Archiwum Państwowego w Łomży 22 czerwca 1954 i 21 września 1954.
Zawartość poszczególnych tomów:
1. Borkowo
2. Borkowo
3. Budy Kozłówka, Budziski
4. Cwaliny Małe, Cwaliny Duże
5. Janowo
6. Kąty
7. Kąty
8. Korzeniste
9. Krukówka i Korzeniste
10. Łosewo, Marwino
11. Mściwuje, Rakowo Nowe
12. Mały Płock, Budy Żelazne
13. Rakowo Stare, Rakowo Chmielewo
14. Wścieklice, Wygrane, Zalesie
15. Skorowidz alfabetyczny do rejestru ludności gminy Mały Płock. 1899-1935 r.
16. Aleksiejewo, Budy Żelazne
17. Borkowo
18. Borkowo
19. Budy Kozłówka, Cwaliny Małe i Cwaliny Duże
20. Janowo
21. Janowo
22. Korzeniste
23. Korzeniste
24. Ruda Skroda
25. Poświętne
26. Marwino, Krukówka
27. Rakowo, Wygrane
28. Rakowo Nowe i Łosewo
29. Zalesie i Mściwuje
30. Kąty
31. Skorowidz do rejestru mieszkańców gminy Mały Płock, powiat Łomżyński
Wsie Marwino, Poświątne (Poświętne) i Aleksiejewo obecnie wchodzą w skład Małego Płocka. Z Małego Płocka zachowała się część jednej księgi (brakuje początku). Księgi od 1 do 15 są w języku rosyjskim z nielicznymi polskimi dopiskami, pozostałe po polsku. Te, które przeglądałem były w dobrym stanie.
Jakby kogoś interesował Mały Płock, to w archiwum w Łomży znajduje się zespół nr 407: "Mapy i plany gruntowe miejscowości powiatu kolneńskiego-zbiór", jednostka o sygnaturze 451 to "Rejestr gruntów 1956-1958 Mały Płock", spisani są tam wszyscy gospodarze oraz ile mieli hektarów.
Pozdrawiam
Sławek Kaźmierczak
Ostatnio zmieniony pt 02 gru 2016, 16:48 przez Kazmierczak_Slawomir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jamiolkowski_jerzy

- Komorowski_Longin