Jaka to miejscowość? - prośba o odczytanie - j.polski cz.1

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam,

Może nie do końca pasuje ale czy nie będzie to Warszawa ul. Hoża?

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Ja też skojarzyłam po tej Hożej, że może to być Warszawa, tym bardziej, że nadawczyni mieszkała na pewno potem w Warszawie. I pracowała w Warszawie, ale jej adresem była Chmielna. A poza tym - tam w żaden sposób nie ma liter do nazwy Warszawa.
Wiarselow? Po niemiecku Warszawa to Warschau.

Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

A może to faktycznie Warschau z jakimś błędem?
Ostatnio zmieniony czw 10 gru 2009, 14:59 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Tak. To jest WARSCHAU, Hoża 54-8. Może ten adres zwrotny był celowo fałszywy, bo kartka zaadresowana na Kriegsgefangenenlager (tj. Obóz dla jeńców wojenych).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dzięki serdeczne. Taka mała kartka, a taki spory krok w poszukiwaniach.
Pozdrawiam przedświątecznie. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Czarniok

Sympatyk
Kontakt:

Niemiecki herb rodu Durau + miejscowość Szlaga-Młyn

Post autor: Czarniok »

Witam!

Poszukuję informacji o niejakim Niemcu, szlachcicu, prawdopodobnie z tytułem hrabiowskim, który w XIX posiadał majątek (wraz z tartakiem) we wsi, której obecna nazwa to Szlaga-Młyn koło Kasparusa, w gminie Osiek, w powiecie Starogardzkim.

Ów hrabia nosił nazwisko Durau. Niestety źródła w internecie nie pozwalają mi zdobyć wielu informacji, jedynie wzmiankują o jego istnieniu, o tartaku i wpisaniu się w historię Kasparusa.

Przypuszczam, że moja kuzynka po kądzieli może być jego potomkinią po mieczu, prawdopodobnie z nieprawego łoża. Niestety nie mam pojęcia, jak w takim wypadku rozpocząć poszukiwania.

Myślę jednak, że bardzo pomocne byłoby ustalenie nazwy miejscowości Szlaga-Młyn w czasach jego życia (pod zaborem pruskim).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Mateusz Czerniga

PS Czy są jakieś niemieckie herbarze, w których możnaby sprawdzić występowanie tego nazwiska? M.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

http://www.wappenbuch.de/

Siebmacher - podstawa niemieckiej heraldyki, osiemnaście podstron. Współczuję szukania...
/Co prawda tablic z herbami jest mniej, ale to i tak kupa roboty/

pozdrawiam - tomek

Jest skorowidz!! Ale nazwiska Durau brak.
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Szlaga -> .niem -> Schlaga

Pasik Krzysztof
jolakp

Sympatyk

Odczytanie nazwy miejscowości w Meksyku

Post autor: jolakp »

Witam
Mam problem z odczytaniem nazwy miejscowości w której w 1865 r. zmarł mój krewny Franciszek Kucharski. Miejscowość ta leży w Meksyku. Odręczne pismo jakim jest sporządzony akt zgonu w parafii jego urodzenia nie jest zbyt czytalne, natomaist nie znalazłam nic w alegatach z tego okresu ani w aktach Komisji Rządowej Sprawiedliwości, która przesłała akt zejścia do parafii. Próbowałam także przeszukiwać internetowe mapy państwa Meksyk, w tym Google-maps, ale bez rezultatu. Niewiele informacji o państwie Meksyk jest też w Wikipedii. Proszę zatem o pomoc, może jest dostępny w internecie portal typu zumi.pl dotyczący Meksyku? Ja takiego nie znalazłam.
Ewentualnie proszę o sugestie, gdzie mogę prowadzić dalsze poszukiwania?
Dziekuję za poświęcony mi czas.
Pozdrwaiam
Jola
Obrazek
poldecorwin

Sympatyk

Post autor: poldecorwin »

czesc mieszkam w Hiszpanii od lat znam tez Meksyk wiec moge pomoc . Niemoge wejsc na stronr moze przeslij mi link raz jeszcze to pomoge poldecorwin@wp.pl

pozd. Pol
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Może podkreśl nazwę
bo jak rozumiem tekst po polsku /trochę nieczytelny bo słaba jakość =jak wszystkie publikacje w necie/
tylko gdzie jest ten problem
janek
Fturas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Odczytałem coś jakby "Tecomavaca". Wyświetlił się jeden link z mapą.
http://www.inafed.gob.mx/work/templates ... 20431a.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
jolakp

Sympatyk

Odczytanie nazwy miejscowości

Witam
Wszystkim Panom bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Jola
jolakp

Sympatyk

Witam
Mam problem z odnalezieniem miejscowości znajdującej sie w dokumencie (skan w załączeniu). Nie mogę znależć ich w google, Zumi, wikipedii ani w dostępnych mapach z tego okresu, korzystalam również z pomocy w odszukaniu u pracownika archiwum lubelskiego oraz szukałam w "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich". Dokument, który posiadam, pochodzi z roku 1922 i został spisany w Buffalo w USA, dlatego przypuszczam, że powstały błędy przy przepisywaniu tekstu przez maszynistkę. Może ktoś z Państwa pomoże mi w ich odnalezieniu lub przekaże swoje sugestie, jak mogę je odnaleźć?
Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam
Jola
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”