Jaka to miejscowość? - prośba o odczytanie - j.polski cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ja też skojarzyłam po tej Hożej, że może to być Warszawa, tym bardziej, że nadawczyni mieszkała na pewno potem w Warszawie. I pracowała w Warszawie, ale jej adresem była Chmielna. A poza tym - tam w żaden sposób nie ma liter do nazwy Warszawa.
Wiarselow? Po niemiecku Warszawa to Warschau.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Wiarselow? Po niemiecku Warszawa to Warschau.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
A może to faktycznie Warschau z jakimś błędem?
Ostatnio zmieniony czw 10 gru 2009, 14:59 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aftanas_Jerzy

Dzięki serdeczne. Taka mała kartka, a taki spory krok w poszukiwaniach.
Pozdrawiam przedświątecznie. Jola Kozak
Pozdrawiam przedświątecznie. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Niemiecki herb rodu Durau + miejscowość Szlaga-Młyn
Witam!
Poszukuję informacji o niejakim Niemcu, szlachcicu, prawdopodobnie z tytułem hrabiowskim, który w XIX posiadał majątek (wraz z tartakiem) we wsi, której obecna nazwa to Szlaga-Młyn koło Kasparusa, w gminie Osiek, w powiecie Starogardzkim.
Ów hrabia nosił nazwisko Durau. Niestety źródła w internecie nie pozwalają mi zdobyć wielu informacji, jedynie wzmiankują o jego istnieniu, o tartaku i wpisaniu się w historię Kasparusa.
Przypuszczam, że moja kuzynka po kądzieli może być jego potomkinią po mieczu, prawdopodobnie z nieprawego łoża. Niestety nie mam pojęcia, jak w takim wypadku rozpocząć poszukiwania.
Myślę jednak, że bardzo pomocne byłoby ustalenie nazwy miejscowości Szlaga-Młyn w czasach jego życia (pod zaborem pruskim).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Mateusz Czerniga
PS Czy są jakieś niemieckie herbarze, w których możnaby sprawdzić występowanie tego nazwiska? M.
Poszukuję informacji o niejakim Niemcu, szlachcicu, prawdopodobnie z tytułem hrabiowskim, który w XIX posiadał majątek (wraz z tartakiem) we wsi, której obecna nazwa to Szlaga-Młyn koło Kasparusa, w gminie Osiek, w powiecie Starogardzkim.
Ów hrabia nosił nazwisko Durau. Niestety źródła w internecie nie pozwalają mi zdobyć wielu informacji, jedynie wzmiankują o jego istnieniu, o tartaku i wpisaniu się w historię Kasparusa.
Przypuszczam, że moja kuzynka po kądzieli może być jego potomkinią po mieczu, prawdopodobnie z nieprawego łoża. Niestety nie mam pojęcia, jak w takim wypadku rozpocząć poszukiwania.
Myślę jednak, że bardzo pomocne byłoby ustalenie nazwy miejscowości Szlaga-Młyn w czasach jego życia (pod zaborem pruskim).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Mateusz Czerniga
PS Czy są jakieś niemieckie herbarze, w których możnaby sprawdzić występowanie tego nazwiska? M.
http://www.wappenbuch.de/
Siebmacher - podstawa niemieckiej heraldyki, osiemnaście podstron. Współczuję szukania...
/Co prawda tablic z herbami jest mniej, ale to i tak kupa roboty/
pozdrawiam - tomek
Jest skorowidz!! Ale nazwiska Durau brak.
Siebmacher - podstawa niemieckiej heraldyki, osiemnaście podstron. Współczuję szukania...
/Co prawda tablic z herbami jest mniej, ale to i tak kupa roboty/
pozdrawiam - tomek
Jest skorowidz!! Ale nazwiska Durau brak.
Szlaga -> .niem -> Schlaga
Pasik Krzysztof
Pasik Krzysztof
Odczytanie nazwy miejscowości w Meksyku
Witam
Mam problem z odczytaniem nazwy miejscowości w której w 1865 r. zmarł mój krewny Franciszek Kucharski. Miejscowość ta leży w Meksyku. Odręczne pismo jakim jest sporządzony akt zgonu w parafii jego urodzenia nie jest zbyt czytalne, natomaist nie znalazłam nic w alegatach z tego okresu ani w aktach Komisji Rządowej Sprawiedliwości, która przesłała akt zejścia do parafii. Próbowałam także przeszukiwać internetowe mapy państwa Meksyk, w tym Google-maps, ale bez rezultatu. Niewiele informacji o państwie Meksyk jest też w Wikipedii. Proszę zatem o pomoc, może jest dostępny w internecie portal typu zumi.pl dotyczący Meksyku? Ja takiego nie znalazłam.
Ewentualnie proszę o sugestie, gdzie mogę prowadzić dalsze poszukiwania?
Dziekuję za poświęcony mi czas.
Pozdrwaiam
Jola
-
poldecorwin

czesc mieszkam w Hiszpanii od lat znam tez Meksyk wiec moge pomoc . Niemoge wejsc na stronr moze przeslij mi link raz jeszcze to pomoge poldecorwin@wp.pl
pozd. Pol
pozd. Pol
- Lipnik.F.Turas

Może podkreśl nazwę
bo jak rozumiem tekst po polsku /trochę nieczytelny bo słaba jakość =jak wszystkie publikacje w necie/
tylko gdzie jest ten problem
janek
Fturas
bo jak rozumiem tekst po polsku /trochę nieczytelny bo słaba jakość =jak wszystkie publikacje w necie/
tylko gdzie jest ten problem
janek
Fturas
- Aftanas_Jerzy

Odczytałem coś jakby "Tecomavaca". Wyświetlił się jeden link z mapą.
http://www.inafed.gob.mx/work/templates ... 20431a.htm
http://www.inafed.gob.mx/work/templates ... 20431a.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Odczytanie nazwy miejscowości
Witam
Wszystkim Panom bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Jola
Wszystkim Panom bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Jola
Witam
Mam problem z odnalezieniem miejscowości znajdującej sie w dokumencie (skan w załączeniu). Nie mogę znależć ich w google, Zumi, wikipedii ani w dostępnych mapach z tego okresu, korzystalam również z pomocy w odszukaniu u pracownika archiwum lubelskiego oraz szukałam w "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich". Dokument, który posiadam, pochodzi z roku 1922 i został spisany w Buffalo w USA, dlatego przypuszczam, że powstały błędy przy przepisywaniu tekstu przez maszynistkę. Może ktoś z Państwa pomoże mi w ich odnalezieniu lub przekaże swoje sugestie, jak mogę je odnaleźć?
Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam
Jola

Mam problem z odnalezieniem miejscowości znajdującej sie w dokumencie (skan w załączeniu). Nie mogę znależć ich w google, Zumi, wikipedii ani w dostępnych mapach z tego okresu, korzystalam również z pomocy w odszukaniu u pracownika archiwum lubelskiego oraz szukałam w "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich". Dokument, który posiadam, pochodzi z roku 1922 i został spisany w Buffalo w USA, dlatego przypuszczam, że powstały błędy przy przepisywaniu tekstu przez maszynistkę. Może ktoś z Państwa pomoże mi w ich odnalezieniu lub przekaże swoje sugestie, jak mogę je odnaleźć?
Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam
Jola