Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Ewo,
czy ten akt zgonu cos Ci mowi?
JOHN KASIOR, ur 10 stycznia 1893, zm sierpien 1969 , Brooklyn, NY
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Kościelecki_Jakub

jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Post autor: Kościelecki_Jakub »

Cześć Władysławie,
Dziękuje bardzo za informacje.
Do Polski wrócił tylko Józef, a zmarł w Gostyninie. Nie wiem jakie losy potoczyły się z Weroniką i Stanisławem. Prawdopodobnie zostali w USA. Mój pradziadek Jan Miaśkiewicz syn Józefa i Weroniki, próbował odnaleźć swojego brata Stanisława w USA. Niestety nie udało się. Napisałem kilka miesięcy temu listy do wszystkich Miaśkiewiczów którzy są w Stanie Pennsylvania. Nikt nie odpisał. (whitepages.com)
Pozdrawiam,
Kuba
Ostatnio zmieniony śr 10 gru 2008, 08:48 przez Kościelecki_Jakub, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewa73

Sympatyk

Re: jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Post autor: Ewa73 »

Wladyslaw_Moskal pisze:Ewo,
czy ten akt zgonu cos Ci mowi?
JOHN KASIOR, ur 10 stycznia 1893, zm sierpien 1969 , Brooklyn, NY
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Jest bardzo prawdopodobne, że to mój kuzyn, ale niestety nie mogę tego potwierdzić. Gdyby jeszcze udało się znaleźć coś o rodzicach Jana Kasiora, to byłabym pewna. Wiem, że w bardzo dalekiej rodzinie imię Jan było popularne. Znalazłam o Janie Kasiorze kilka wpisów (np. informacje o pasażerach statków), ale niestety nie mogłam ich przeczytać, bo strony są płatne i niedostępne.
Awatar użytkownika
Fenix

Sympatyk

Post autor: Fenix »

Witajcie

A ja mam inny problem z emigracja
Moj przodek wyjechal jak inni do USA.Mam adres gdzie mieszkal do lat 30 bodajrze.Pozniej niestety niemam juz danych a szukajac obecnie wedlug nazwiska to nic nie znajduej juz w tej miejscowosci.

Jak sprawdzic kto mieszka pod danym adresem w USA obecnie??Jak mam napisac list pod taki adres niewiedzac kto tam mieszka obecnie - bo jesli zaadresuje na nazwisko mojego przodka to mam wrazenie ze nie dojdzie taki list

Oto dane ktore mam :
Walenty Zawadzki
105 Michael Pl.
Lackawanna - Buffalo 14218-0010
Stan Nowy York

W latach 30 Walenty wystepuje juz samodzielnie (nieliczac dzieci) czyli zona Katarzyna umarla pomiedzy 1920-1930

Obecnie ta ulica Michael Street ze spisu z 1930 na mapce Lackawanny wystepuje jako Michael PL. (Boczna od Center Stret obok torów)

http://yellowpages.superpages.com/mapba ... onmap=true

Kod Pocztowy wzialem wlasnie z pobliskiej ulicy Center Street (8 od gory)
http://www.payphone-project.com/mailbox ... 14218.html

Przyjechal do USA w 1903 , zona bodajrze w 1905 - slub w 1896.
Urodzil sie 30.06.1872 w Przecieszynie koło Oswięcimia w Małopolsce.Syn Jana i Zofi Zawadzkich. W spisach ludnosci wystepuje w takiej pisowni:

1910 Valentine Zawatski ulica zamieszkania Michael Avenue
1920 Valentine Zawalzcki ulica zamieszkania Michael Place 105
1930 William Zawatzki ulica zamieszkania Michael Street 105

Zawadzkich w Lackawanie obecnie nie znalazlem.Mam cos okolo 42 adresow Zawadzkichale z Buffalo.Wyslalem na nie wszystkie listy z zapytaniami o przodkow ale do dzis dnia niemam odfpowiedzi (minelo cos kolo 2 miesiecy)

Jesli ktos potrafi to pomozcie bo ja obecnie stanalem w miejscu z tym problemem i szczerze mowiac niewiem co robic

Pozdrawiam Janusz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witam,

oto manifest Katarzyny Zawadzkiej;
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 2167050190
przyplynela w 1906 z synem Janem ur w 1897 i corka Marianna ur w 1902 do meza Walentego w Buffalo.

W spisie z 1920, Walenty nie podaje Jana i Marianny, bo mogli zalozyc juz wlasne rodziny.

Nie ma w spisie z 1930 Walentego i Katarzyny, bo mogli umrzec lub wrocic do Polski, ale jest ich syn Jan
z zona i dziecmi;
John Zawadzki, Buffalo, Erie, NY abt 1897
Stella Zawadzki abt 1902
Irene Zawadzki abt 1921
Arthur Zawadzki abt 1923
Florence Zawadzki abt 1924
John Zawadzki abt 1927

Powiazanie Walentego z Williamem Zawatzkim jest przypakiem i bledem. Jego chlopcy maja inne imiona, niz chlopcy Jana, syna Walentego.

Oto akty zgonu wnukow Walentego i Katarzyny;
ARTHUR A ZAWADZKI 21 Jun 1922 15 Dec 1991 (Buffalo, Erie, NY)
JOHN J ZAWADZKI 19 Jun 1927 29 May 1994 (Buffalo, Erie, NY)

Zatem w Buffalo powinienes szukac dzieci [ur w latach 1945-1965] i wnukow [ur w latach 1970-1990] Arthura i Johna, czyli 3 i 4 pokolenie, a to nie musi pamietac pradziadow.

Przy tym adresie znalazlem, ze Arthur urodzil sie w 1949, wiec moze jest synem tez Arthura;

ARTHUR A ZAWADZKI
216 LUDEL TER
BUFFALO, NY 14218
USA

Takze napisz do urodzonego w 1958;

ALAN M ZAWADZKI
53 COLONIAL AVE
BUFFALO, NY 14217
USA

Uff, zajelo mi to pare godzin [z przerwami]. Jak widzisz, wszystko sie zmienilo po odnalezieniu manifestu z 1906;
Zawadzka, Kataryna, Drzecieszyn, 26 1880 1906

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Kuba,
czy to Twoj wpis z 5 wrzesnia 2008 ?

Does anyone know anything about:
Stanislaw Miaskiewicz born about 1903.His parents are Joseph Miaskiewicz and Weronika (Wisniewska).
Weronika Miaskiewicz (Wisniewska)born 1865 in Gostynin, Poland. Her parents are Joseph Wisniewski and Marianna (Tychonska)
Joseph Miaskiewicz born 1868 in Legarda, Gostynin,Poland. His parents are Peter Miaskiewicz and Ma³gorzata (Gesiarz) They emigrated from Gostynin, Poland in 1911 to Devault,PA .I look for family.

Jesli to Twoj, popelniles blad ukrywajac swoj adres zwrotny. Wiele osob w USA nie chce publicznie
mowic o swoich przodkach. Zamknales sobie drzwi przed mozliwa korespondencja.
Dlaczego nie podales tych danych tutaj na Forum ?
Zobacz tutaj;
http://www.google.ca/search?hl=en&q=mia ... arch&meta=

Wladyslaw
Kościelecki_Jakub

Post autor: Kościelecki_Jakub »

Władysławie,
Zgadza się to jest mój wpis. Dziękuje za podpowiedź.

Kuba
Targaczewski_Błażej

Sympatyk

jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych ???

Post autor: Targaczewski_Błażej »

Witam Serdecznie!!!!

Zupełnie przypadkiem natrafiłem na Waszą stronę za pośrednictwem
strony Genpol.com
(na forum był link). Nie wiedziałem że tak fantastyczna inicjatywa
jest rozwijana. Może moja niewiedza wynika z tego że dopiero od
niedawna zajmuję się poszukiwanimi moich przodków.
Tym bardziej że do tej pory nie musiałem posługiwać się źródłami zagranicznymi.
Właśnie w tej kwestii mam pytanie - Wiem że moja ciocia Elżbieta
Targaczewska "(siostra mojego dziadka) wyjechała do Stanów
Zjednoczonych. Poszukuję o niej jakichś informacji. Wiem tylko tyle że
urodziła się najprawdopodobniej w 1903 lub w 1913 roku. Kiedy
wyjechała - nie wiem. Są w rodzinie przechowywane jej fotografie -
ostatnia z 1958 roku. Mieszkała wtedy najprawdopodobniej na Florydzie.
W jaki sposób uzyskać więcwej informacji o niej (data wyjazdu do
Ameryki, ewentualna data zgonu) ?
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Błażeju,

Ja Twojej pracioci Elżbiety Targaczewskiej na listach Ellis Island znaleźć nie mogę, to może być potrzebna pomoc Władysława z Kanady. Może to być inny port, mogła też emigrować pod innym nazwiskiem (jako mężatka, itp.).

Przeszukałem też inne wersje tego ciekawego nazwiska rodowego (Prof. Rymut w jego etymologii polskich nazwisk podaje, że pochodzi od nazwania TARG, TARGA - notowanego w Polsce od 1433 roku), równie ciekawym jest, że Rymut podaje też inną pisownię; Targaszewski/Targaszewska, i tu mam mały ślad w imigracji tych rzadkich nazwisk w amerykańskiej bazie EI:
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 2123040274
Wawrzyucio Tagaszewski - ale potem jako Targaszewski!
Czyli Wawrzyniec Targaszewski
imigrował w 1907 roku,
jako 24 letni młody człowiek,
w Polsce-Russia zostawił ojca Mikołaja Targaszewskiego, z....... - jego miejsca urodzenia też rozczytać nie mogę,
jego ostatnie miejsce pobytu podał w zaborze rosyjskim jako "Wermyki", Werszyki? .....
- ta nazwa coś Ci mówi?
=
Mam nadzieję, że ten ślad przyda się w Twoich poszukiwaniach,
Tadeusz, prosząc o podzielenie się skanami swoich rodzinnych "skarbów":
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Ewa73

Sympatyk

Post autor: Ewa73 »

Fenix pisze:

Przyjechal do USA w 1903 , zona bodajrze w 1905 - slub w 1896.
Urodzil sie 30.06.1872 w Przecieszynie koło Oswięcimia w Małopolsce.Syn Jana i Zofi Zawadzkich. W spisach ludnosci wystepuje w takiej pisowni:

1910 Valentine Zawatski ulica zamieszkania Michael Avenue
1920 Valentine Zawalzcki ulica zamieszkania Michael Place 105
1930 William Zawatzki ulica zamieszkania Michael Street 105

Pozdrawiam Janusz
Czy wśród przodków jest moja praprababcia Benigna Zawadzka? Benigna wyszła za mąż za Franciszka Elznerowicza, a jednym z ich synów był Stanisław Elznerowicz.
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Mam ksero wykazu, o brzmieniu "Ellis Island-FREE Port of New York Passenger Records Search " LIBERTY ELLISISLAND The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation.Inc. MATCHING PASSENGER RECORDS; są tam wyszczególnione nazwiska Cichockich-/być może jakichś spokrewnionych, wśród nich w pozycji 63. jest Josef CICHOCKI - Name of Passenger ,Sompolna Russia -Residence, 1913-Arrived Age, 28 -on Arrival,View-Passenger, View-Ship Manifest, View-Ship Image i to mi pasuje do mego dziadka jak pierwszy raz podróżował do Ameryki, czy jes jakaś możliwość wg. takiego wykazu dojść do dalszych losów, tej podróży, gdzie się zatrzymał, zamieszkał, pracował, z opowiadań wiem, że miał mieć wuja, który w Ameryce miał miewć dwie restauracje. To tyle,czy jest możliwość odszukania śladów ???, może ktoś coś odpowie.
Awatar użytkownika
Fenix

Sympatyk

Post autor: Fenix »

Ewo w moim drzewie genealogicznym Zawadzkich nie wystepuja taka osoba jak Benigna Zawadzka.Podaj wiecej szczegolow to moze cos wiecej bede w stanei powiedziec na temat powiazan z moja linia

Pozdrawiam Janusz
Ryszard-Król

Sympatyk

Post autor: Ryszard-Król »

Witajcie!
Trafiłem na tę stronę dość przypadkowo. Najpierw więc serdeczne podziękowania dla Tad-Tadeusza za pierwsze wskazówki "jak poszukiwać krewnych w Stanach Zjednoczonych", zwłaszcza wskazanie na bazę EI. Znalazłem tam wiele informacji o moich krewnych, którzy wyemigrowali na przełomie XIX i XX wieku.
Dowiedziałem się wreszcie (i cała moja rodzina) bliższych szczegółów o wyjeździe do Ameryki mojego dziadka:
Jan Król, s. Jakuba i Marii z domu Molik, ur. 25.05.1879 r. w Siedlcu (obecnie woj. małopolskie).
Dziadek przypłynął do portu w NJ w dniu 28(30) stycznia 1905 r. z Glasgow statkiem ss "Caledonia". Jak zapisano w manifescie przybył do "szwagra Adama Szeligi" zam. w Elisabethport (N.Jersey).
Niestety to wszystkie szczegóły, jakie znalazłem.
Ponieważ nie zachowały się żadne ślady (nawet przekazy ustne) o dalszych losach dziadka w USA (gdzie mieszkał, kiedy i gdzie zmarł) byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc (czy mogę mieć taką prośbę do Władysława?)
Pozdrawiam
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Czesc Ryszard,
mozesz podac link do manifestu dziadka?
Nie moge go znalezc w EI database.
Wladyslaw
PS.
Zrob wpis w tym dluzszym watku o tym samym tytule.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Czesc Cichocka-Karolak,

oto link do manifestu dziadka;
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0564020408
Przyplynal 21 lutego 1913 w wieku 28 lat, zonaty, z portu Hamburg.
Jesli klikniesz na Original Ship Manifest zobaczysz liste kapitana z takimi informacjami na lini 11;
- mial bilet na przejazd i 15 $, udawal sie do kuzyna Jozefa Cichockiego na ul Liberty w Wilmington
w stanie Delaware, mial 5 stop i 6 cali wzrosu, brazowe wlosy i oczy, urodzil sie w Sompolnie.
Jesli klikniesz na next z prawej strony, dostaniesz takie informacje z pierwszej stony listy;
Nazwisko i imie, wiek 28 lat, mezczyzna, zonaty, pracownik na farme, nie czyta i pisze, z zaboru ruskiego
ale Polak, zamieszkaly w Sompolnie, najblizsza osoba jest zona Jozefa Cichocka w Sompolnie,
udaje sie do stanu Delaware, Wilmington.
To wszystko co mozna znalezc w manifescie.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”