Szanowni Panstwo,
poniewaz i ja rozpoczalem swoja 'przygode' z indeksowaniem, a przygode z Excelem no... juz duzo-bardzo-znacznie dawniej

to prosze pozwolic, ze podziele sie swoimi sposobami na przyspieszenie pracy:
1) przy wprowadzaniu skorowidza do excela lece najpierw numerami aktow, a potem dopisuje imiona, a nastepnie nazwiska - w zadnym wypadku imie+nazwisko+numer, imie+nazwisko+numer... - to bardzo przyspiesza, naprawde;
2) wprowadzajac poszczególne imiona warto sobie sporzadzic podreczna liste kodow, tzn. na karteczce zapisac, ze np. '1' oznacza Jana a 'my' - Marianne. Ja mam ok. 30 imion zakodowanych w ten sposob - znakomicie przyspiesza robote. Oczywiscie najpierw warto chwile pomyslec, aby byly to litery unikalne, np. jesli zakodujemy sobie Bronislawe jako 'ba' a Barbare jako 'bar' to pomylki gwarantowane

Odpowiadajace nam zakodowanie mozna przemyslec np. w wannie

Pozniej - tak jak juz bylo tutaj wspomniane - korzystam z funkcji znajdz-zamien [CTRL+H], dodatkowo zaptaszajac w Opcjach komorke 'Dopasuj do calej zawartosci komorki', dzieki temu unikniemy przypadkowych zastapien.
Moje podpowiedzi, ktore sa najbardziej uzyteczne:
1 = Jan
2 = Anna
j1 = Julian
j2 = Julianna
my = Marianna
fk = Franciszek
fa = Franciszka
sw = Stanislaw
ww = Wladyslaw
nu = nieżywo urodzone
mnm = niezamężna [Matka NiezaMezna]
itd, itp...
4) Dla wlasnej kontroli stosuje 'xxx' w przypadku, kiedy w akcie nie ma podanej danej [np. nazwiska matki osoby zmarlej]. Dzieki temu pozniej nie musze sie zastanawiac, czy to ja zapomnialem - czy tez w akcie nie bylo.
Jak mi sie cos przypomni istotnego to dopisze. Nie wspominam tutaj o polu 'Uwagi', bo to kazdy sam decyduje, co tam wpisac - moje Uwagi sa intensywnie wypelnione trescia.
Oczywiscie w razie pytan sluze pomoca
Pozdrawiam,
Wojtek