Zabezpieczenie danych było oficjalnie wyartykułowaną troską VIII i IX Walnego Zgromadzenia Członków PTG. Zarząd tę troskę podziela i chce zabezpieczyć to co mamy najcenniejszego. Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd. 57% środków na zakup macierzy zebraliśmy w dotacji celowej w 11 dni a nie w osiem miesięcy! Tak właśnie środowisko ocenia celowość zakupu!Batory_Marcin pisze:... Obawa przed utratą "cennych" skanów skłania Zarząd do zakupu macierzy za 2/3 rocznego budżetu Towarzystwa...
Nie widzę najmniejszego powodu żeby porzucić projekt metryki oddając go komuś kto nie będzie go rozwijał. Skorzystać z hostingu owszem, na takie propozycje jestem otwarty, ale taka propozycja do mnie nie dotarła.
Poza tym w mojej opinii szukajwarchiwach.pl jest tak robiony, że jego przydatność popularność jest mniejsza niż należałoby się spodziewać. Jest tak robiony żeby był a jakby go nie było. Nie ma nigdzie całościowego przeglądu co jest dostępne. Trzeba mozolnie identyfikować zespoły i wklikiwać się, żeby zobaczyć czy są dostępne skany. Gdyby szukajwarchiwach miały swoje zasoby i interfejs podobny do naszego byłyby dużo popularniejsze, a tak są propozycją tylko dla wytrwałych. Nie wiem czy to celowe działanie czy spowodowane tylko priorytetami i rozbieżnością postrzegania archiwistów i zwykłych ludzi. Tak było zawsze. Pradziad pod tym względem też mógł być lepszy. U nas wchodzimy w województwo i widzimy ile zespołów mamy w poszczególnych powiatach a potem same zespoły. Wyszukując możemy zawężać pole poszukiwać i nie przeoczyć sąsiedniej parafii. W pradziadzie Radom leżał koło Radomska a sąsiadująco geograficznie miejscowości, parafie, zespoły nie były wyświetlane. Żeby zbadać cały powiat trzeba było wypisać sobie miejscowości i wklepywać po kolei a potem się zastanawiać czy chodzi o te czy tamte dajmy na to Białobrzegi. Kiedyś próbowaliśmy zacieśnić współpracę. Chcieliśmy indeksować i linkować do ich skanów. Ale się nie dało, bo ścieżki dostępu i nazwy skanów były z nieznanych chociaż podobno uzasadnionych powodów zmienne. Efekt jest taki jak poniżej.

Obrazek sprzed paru miesięcy (nie sprawdzałem dziś - taki znalazłem). A teraz porównajmy nasze budżety, kadry, siłę przebicia! Jesteśmy dużo skuteczniejsi bo robimy serwis przyjazny dla ludzi a nie wydumany przez panów za biurkiem którzy kierują się nie przydatnością i efektywnością wydawanych środków, tylko innymi "bardzo ważnymi" kryteriami. Naprawdę nie widzę powodu by rezygnować z naszych projektów tylko dlatego że NAC może więcej. Może gdyby mógł lepiej... A może czegoś się od nas nauczą. Oby tak było. Poza tym posiadamy dużo zasobów spoza AP-ów i często są to rzeczy których poprzez Internet gdzie indziej nie znajdziemy ani teraz ani w najbliższej przyszłości.
Reasumując: Jestem chętny do współpracy która przyniesie korzyści środowisku. Migracja do NAC? Nie wiem co się pod tym może kryć. Gdyby wydzierżawili nam serwery chętnie byśmy skorzystali pozostając odrębnym i niezależnym od NACu serwisem. Może "wchłonęlibyśmy" część ich zasobów linkując je do naszych baz. Ale zrezygnować z naszych projektów czy też stracić nad nimi kontrolę nie zamierzamy.