Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Post autor: donata »

Witam serdecznie!
Tomaszu.
Do tej pory wszystkie dane gromadziłam w PAF-ie. Chciałabym jednak przetestować zalecany przez Ciebie program: MyHeritage Family Tree Builder. Nie chciałabym na nowo wszystkiego wpisywać, bo to syzyfowa praca. Czy mogłabym uzyskać informacje, (łopatologicznie) jak z jednego programu wyeksportować dane do drugiego programu. W tym wypadku chodzi o konkretnie te programy. Wszystkie techniczne sprawy niestety nie są moją mocną stroną. Jestem laikiem komputerowym.
Będę niezmiernie zobowiązana.
Pozdrawiam.
Donata Pająk :oops:
mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

pierwszy krok to stworzenie pliku .ged w PAFie
1. naciskamy na górnym pasku File i wybieramy Export
2. zaznaczamy Other GEDCOM 5.5 i wybieramy Char Set: UTF-8
3. pojawi się tabelka do której trzeba wpisać dane tworzącego plik, obowiązkowo należy wypełnić pole NAME i pola ADRES, można wpisać dowolne rzeczy byle pola były wypełnione
4. następne okno to okno zapisu na dysku, wybieramy katalog docelowy i w okienku nazwa pliku wpisujemy "nazwa drzewa.ged"

Plik .ged mamy stworzony więc teraz otwieramy go w Family Tree Builder

1. otwieramy Family Tree Builder
2. naciskamy na górnym pasku Plik i wybieramy Importuj plik GEDCOM
3. pojawi się okno w którym naciskamy Przeglądaj i szukamy na dysku naszego pliku .ged
4. Dalej
5. Dalej
6. Wybieramy język podstawowy Polski i Dalej
7. w okienku Nazwa projektu pojawi się nazwa naszego drzewa, możemy ją zmienić i Dalej
8. program załaduje plik .ged i wtedy naciskamy Zakończ
9. ostatnie okienko Kreator Publikowania, naciskamy Nie chcę tym razem publikować i Dalej
10. operacja zakończona, można bawić się drzewem

w przypadku problemów proszę pisać gg:1609027, pracuje na tym programie od 3 miesięcy, 6000 profili, 2000 rodzin
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Tomku!
Bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpujące wskazówki.
Postaram się z nich skorzystać w najbliższym czasie.
Gdy sobie nie poradzę skontaktuję sie przez gg.
Pozdrawiam.
Donata Pająk :D
Janusz_Napiorkowski

Sympatyk

Post autor: Janusz_Napiorkowski »

Polecam pod rozwagę jeszcze jedną możliwość czyli serwis genealogiczny. Przewaga nad programem genealogicznym jest taka, że jeśli znajdziesz w rodzinie kogoś, kto podziela Twoje zainteresowania to wtedy ta osoba moze również drzewo rozwijać, dodawać informacje, osoby, zdjęcia itp. W przypadku programu komputerowego takiej możliwości nie ma, w dodatku jeśli wybierzesz się gdzieś do rodziny i chcesz pokazać efekt swojej pracy, to musisz mieć ze sobą program, plik ged i osobno dodane zdjęcia, w wypadku serwisu genealogicznego dostęp jest z każdego komputera podłączonego do sieci.
Polskojęzyczny umozliwiający wszystko powyższe serwis to moikrewni.pl ale mam z doświadczenia osobistego sporo zastrzeżeń do tego serwisu. Alternatywą jest angielskojęzyczny geni.com o bardzo zbliżonym wyglądzie i strukturze ale o niebo lepiej dopracowany technicznie i graficznie. Zbieram tam swoją rodzinkę niemal od roku i jak na razie bez zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Witam serdeczni!
Januszu.
Bardzo dziękuję za sugestie. Na razie jestem jedyną osobą w rodzinie, która połknęła tego genealogicznego bakcyla. Z tego "średniego pokolenia" tylko ja cokolwiek mam do czynienia z komputerem. Próbuję wciągnąć w to wnuczki, bo komu w końcu zostawię ten "spadek"? Na razie nie przejawiają zainteresowania ( etap przedszkola). A co do serwisów obcojęzycznych to całkowicie odpadają. W szkołach za moich czasów obowiązywał język rosyjski! Pomyślę jednak o jakimś serwisie polskim, może będzie wkrótce jakiś bardziej udoskonalony. Na razie się uczę i wypróbowuję programy genealogiczne, które mają polską wersję i nie są płatne! :D
Pozdrawiam
Donata Pająk
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Każdy z nas genealogów amatorów winien mieć taką swoją bazę danych i jednocześnie archiwum do tego sukcesywnie uzupełnianym o najnowsze wydarzenia rodzinne . Do tego doskonale nadaje się PAF. Wręcz jest niezastąpiony.
Jeżeli potrzebuję udostępnić dane rodzinie do ktorej jadę eksportuję dane z PAF- a na program, który ONI mają, lub nagrywam na CD.
Jeżeli chcę otrzymac wydruk drzewa, lub którejs z gałęzi, eksportuję dane z PAF-a, do niepłatnego (AGES), lub płatnego (Drzewo Genealogicze) czy innego programy (Great Family), którego wydruki najbardziej mi sie podobają.
Jeżeli chcę swoje dane wydrukować w formie tekstowej, eksportuję dane do płatnego Genea Book czyli "Generator stron rodziny".
Jezeli chcę udostepnić dane na forum Polski, eksportuję dane z PAF-a do np:v"MOI KREWNI".
Jezeli chce udostępnić dane na forum swiatowym, eksportuje dane z PAF-a do np: "GENI".
Wniosek: Program PAF, to niezbednik genealoga.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

mika_tomasz pisze: tworzenie strony www
Czyżby ?

Jeszcze jedno pytanie - jak przenieść zawarte w PAF zdjęcia ?
I jeszcze jedno - jak przenieść zdjęcia z progranu MyHeritage Family Tree Builder wraz z gedcomem ( np mailem )

Pozdrawiam
Maria
Ostatnio zmieniony pn 07 lip 2008, 16:25 przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 3 razy.
Czaja_Władysław

Post autor: Czaja_Władysław »

W jaki sposob w geni wykasowac konto? Chcialbym zaimportowac tam plik GED z moikrewni.pl ?
mika_tomasz

Sympatyk

W programie MyHeritage Family Tree Builder istnieje funkcja Opublikuj w MyHaritage.com. Jest to ogólnodostępny serwis gdzie zamieścić możemy całe nasze drzewo lub dowolne jego gałęzie.
Przeglądanie serwisu dla innych osób ustalamy sami, może być pełny a możemy go też ograniczyć na różne sposoby. Możemy też zapraszać członków rodziny do edycji udostępnionego drzewa, nie korzystałem jeszcze z tej funkcji więc nie wiem jak działa.
Z PAF chyba nie da się przenieść zdjęć ponieważ najpierw trzeba go wyexportować do GED, a w GED nie ma zdjęć bo to jest plik tekstowy.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Program Genealogiczny

Post autor: Babcia_Ela »

Witam,
Bardzo prosze o,, łopatologiczna ,, instrukcję jak zamieścic zdjęcie w MyHeritage Family Tree Building. Chodzi o zdjęcie osoby,które bedzie na karcie tej konkretnej osoby,przy imieniu i nazwisku. Postepuję wg.instrukcji i nic z tego nie wychodzi.Zdjęcia się ladują ,ale nie tam gdzie trzeba.
Pozdrawiam.
Ela Pat.
mika_tomasz

Sympatyk

Program Genealogiczny

Podczas dodawania zdjęcia należy zaznaczyć opcję Ustaw jako zdjęcie osobiste.

Historia Wietrzychowic
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Program Genealogiczny

Post autor: Babcia_Ela »

Dziękuję Tomaszu,
Tak właśnie robię i nie wychodzi.Spróbuję jeszcze raz.
Pozdrawiam.
Ela Pat :)
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Witam serdecznie!
Tomku!
Jeszcze raz dziękuję za łopatologiczne wskazówki!
Wszystko z PAF- a udało mi się wyeksportować do nowego programu Family Tree Builder . Na razie jestem pod wrażeniem.

Pozdrawiam.
Donata Pająk
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Witam serdecznie?
Elu, czy udało Ci się zamieścić zdjęcie do profilu danej osoby?
Nie wiem co robię nie tak. Zdjęć brak, mimo wykonywania przeze mnie kolejno czynności według wskazówek.
Pozdrawiam.
Donata Pająk
mika_tomasz

Sympatyk

witam
ja dodaje zdjęcia w ten sposób
odnajduje w drzewie interesujący mnie profil i naciskam na nim prawym przyciskiem myszy
wybieram Zdjęcia i potem Dodaj osobiste zdjęcie
potem już jest z górki i zawsze mi się ukazuje zdjęcie przy profilu

Historia Wietrzychowic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”