Archiwum w Mińsku (Białoruś)

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Czyżby te księgi są na Łotwie?? A lata 1870 do 1920.....Może masz jakieś namiary, ktoś mówił, że podobno sa w Petersburgu w Rosji ale nie wiadomo...
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Bobrujsk tak opisano jakby był z Łotwy. Tyle widzę. O Petersburgu nie wiem, spróbuj przez szukaj na forum
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Te księgi to księgi kościołów protestanckich – dlatego są w Rydze.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Pisałem wyraźnie, że chodzi o rzymskokatolickie Mińsk tzw ,,czerwony kościół'' i lata od 1870 do 1920
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Z opisu nie wynikało jakie wyznanie. Sprawdzenie należy do Ciebie. Ale oczywiście bardzo wyraźnie Cię przepraszam
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Ja się nie gniewam, nie wiedziałem,ze i tam mogą być księgi protestanckie. Może w ogóle nie ma tych ksiąg- wiadomo jak tam było i jest.
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Burdziński_Krzysztof pisze:Pisałem wyraźnie, że chodzi o rzymskokatolickie Mińsk tzw ,,czerwony kościół'' i lata od 1870 do 1920
Za 1870 jest, pozniejsze nie zachowali sie. "Czerwony" kosciol wybudowany w 1908.
Burdziński_Krzysztof pisze:Gdzie można odnaleźć księgi metrykalne od roku 1870 dotyczy miasta Mińsk, Bobrujsk i miejscowości Głusza? Głównie chodzi o księgi rzymskokatolickie.Także chodzi mi o jakieś informacje o hutnictwie szkła w tych miejscach.
Metryki kosciola Bobrujskiego w archiwum w Minsku.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
AgaDama

Sympatyk

Archiwum w Mińsku na Białorusi

Post autor: AgaDama »

Witam,
czy w najbliższym czasie wybiera się ktoś do Archiwum w Mińsku i mógłby dla mnie sprawdzić jedną informację?

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Raph_D »

Pomyślałem, że również podzielę się doświadczeniami z Archiwum w Mińsku.
Dzięki uprzejmości kolegi Władzisława, który podpowiedział, że NIAB ma w zasobach akta interesujących mnie parafii Udział i Konstantynów Dwór postanowiłem skontaktować się z archiwum.
Wypełniłem dostępny na stronie NIAB formularz po rosyjsku i po ok. 2 tygodniach otrzymałem odpowiedź, w której wyszczególniono dokładnie jaki przedział czasowy dla powyższych parafii jest dostępny.
Opłata za odnalezienie interesujących mnie osób i przygotowanie kopii wynosi 55 rubli białoruskich (od osoby). W przypadku, kiedy data aktu nie jest dokładnie znana - proszą o podanie w przybliżeniu przedziału 2-3 lat do przeszukania.
Odpisałem wczoraj, które akta chciałbym odszukać z prośbą o podanie danych do przelewu/opłaty kartą i czekam na odpowiedź.
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Dysponuje ktoś linkiem do Archiwum w Mińsku do strony z zawartością opisów. Chyba na wakacjach archiwum coś takiego opublikowało.
andres.godek

Sympatyk
Adept

Post autor: andres.godek »

Marcinie, czy może tego szukasz?
http://fk.archives.gov.by/catalogue/9/1/
Serdeczne pozdrowienia,
Andrzej
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Dziękuję, ale to był inny link. Bezpośrednio do zdjęć przedstawiających maszynopisy z zawartością konkretnych opisów. Tak to pamiętam. To była informacja, że archiwum publikowało dzień po dniu zawartość fondów wraz z opisami
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Dziękuję Panie Władzisławie. O to mi chodziło.
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Raph_D »

Wczoraj otrzymałem zamówione dokumenty - udało się zdobyć 3 z 4 odpisów.
Biorąc pod uwagę okoliczności (część zespołu archiwum na zwolnieniu) jestem pod wrażeniem dość szybkiego czasu realizacji. Po potwierdzeniu zamówienia 2 listopada - 10-go otrzymałem link do płatności kartą i 1-go grudnia na maila wpłynęły skany.
Bardzo istotne dokumenty, dzięki którym "wyprostowałem" dane pra-pradziadków znane z przekazów rodzinnych.
Zastanawiam się, jak w praktyce wygląda dostęp do czytelni - oczywiście po zniesieniu, miejmy nadzieję, ograniczeń covidowych.
Chętnie wybrałbym się do Mińska osobiście, przy okazji odwiedził miejsca skąd pochodzą przodkowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”