Witaj Kasia,
juz chyba to kiedys wstawialas???
Jest tak :
Osnabrück 20.10.1915
Moja ostatnia wola
przed wyruszeniem na pole walki , ustalam co nastepuje:
moimi spadkobiercami maja zostac :
moj brat Wladislaus Kierejewski w Exina? Oraz moja siostra Stanislawa K z Gaj
Moj majatek sklada sie zasadniczo z :
1,Förderund/ zadluzenie??? subwencja??? na sume 1000 marek +oprocentowanie /odsetki na rzecz moich rodzicow, ktorych procz placen przejela moja siostra Konstancja. Na powyzsze Förderung istnieje swiadectwo/ certyfikat zadluzenia z dnia 24.11 .1911, oraz powiadomienie radcy prawnego Biernackiego dnia 13 lutego 1914 wyslane, jak rowniez dalsze dokumenty.
2 dalej posiadam obligacje/skarbowe, oszczednosciowe/bony skarbowe? (Schuldverschreibung) Provinzialverband na prownicje poznanska , na cele Provinzial´nej kasy zapomogowej (Hilfskasse-Found) edycja/emisja IV … na sume 1000 marek + oprocentowanie
Wszystkie te dokumenty (papiery) rowniez dotyczace moich rodzicow i siostry Konstancji znajduja sie na przechowaniu u panny et? Weiss Osnabrück , Großstrasse 27-28
https://www.google.de/maps/place/Gro%C3 ... 1de391d2f0
Panienka Weiss juz zapewne tam nie mieszka, ale adres nadal istnieje
Moj brat Wladyslaw jako spadkobierca otrzymac ma obligacje Prowincji poznanskiej + odsetki
moja siostra Stanislawa natomiast, jako spadkobierczyni, Förderung na rzecz mioch rodzicow i mojej siostry Konstancji.
Franz Kierejewski
nie wiem jak dokladnie przetlumaczyc te fachowe okreslenia, moze znajdzie sie jakis lepszy znawca
pozdrawiam Beata