Wizyta w Parafii, w Archiwum Kościelnym

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

2ala030450

Sympatyk

Re: Wizyta w Archiwum

Post autor: 2ala030450 »

Witaj!
Jeśli to Płock - AD nieczynne od 15 lipca do 31sierpnia.
Ala
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Jesli AA w Łodzi nieczynne lipiec -sierpień

Krystyna
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

AD Włocławek oraz AD Toruń - przerwa wakacyjna lipiec-sierpień.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
skunk

Sympatyk

Post autor: skunk »

Dławichowski pisze: Przygotuj sie na dziwne wydatki. N.p. za godzinę siedzenia w tym archiwum - płacisz. W innym za wpisanie się do zeszytu korzystajacego z archiwum - placisz. I prawidłowo. Z czegoś muszą żyć! W jednych fotkę robisz za darmo - w innych płacisz. Mam takie globalne spostrzeżenie: Na południu kraju - placisz i masz. Na wschodzie kraju - traktują Ciebie jak zlodzieja danych osobowych. W centrym kraju - cywilizacja, mogą chcieć zapłatę a mogą i nie. Na północy kraju - za darmo.
Jak Będzie w Twoim?
Napisz po powrocie.
Krzycho z Koszalina

Witam,
No właśnie kwestie finansowe dotyczące AD i parafii zawsze mnie ciekawiły.

Czy może Pan w przybliżeniu określić "stawki" jakie się daje na ofiarę, aby uzyskać dostęp, zgodę na zdjęcia itp.?

Pozdrawiam
Kuba
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

skunk pisze:Witam,
No właśnie kwestie finansowe dotyczące AD i parafii zawsze mnie ciekawiły.

Czy może Pan w przybliżeniu określić "stawki" jakie się daje na ofiarę, aby uzyskać dostęp, zgodę na zdjęcia itp.?

Pozdrawiam
Kuba
Zanim Krzycho z Koszalina się wypowie, podam przykład z którym sam się zetknąłem. ;)

AD Łowicz - 50zł za wizytę (opłata za cały dzień poszukiwań, bez względu na to ile ksiąg przeglądasz i ile zdjęć robisz - przy czym fotografować można tylko pojedyncze akty).
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Skoro już podajemy takie przykłady, to tylko nadmienię, że w Niemczech archiwa kościelne też stosują taki system. Płaci się 5-10 euro ryczałtu za korzystanie danego dnia, potem już szukać można do woli. Kopie oczywiście osobno i też nie tanio...
Pozdrawiam,
Łukasz
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Agneto
Doszłaś do połowy XIX wieku,więc nie ma , narazie, potrzeby korzystania z zasobów archwum diecezjalnego.Jest jeszcze
do spenetrowania kiladziesiąt lat XIX wieku.Można to zrobić w archiwum panstwowym,które rządzi się jasnymi regułami
i jest bardziej przyjazne genealogom-z racji obowiązujących przepisów prawa.Doswiadczenie nabyte podczas pracy
w archiwum panstwowym będzie procentowac w trakcie odwiedzin archiwum dicezjalnego- za jakiś czas.
Przed wyjazdem do archiwum zastanów się ,czyje losy chciałabyś wyświetlić ,jakich dokumentów Ci brakuje.Określ przypuszczalny zakres czasowy,ponieważ w archiwum musisz poprosić o konkretne księgi -tzn chrzty ,sluby, lub zgony i ich zakres czasowy, z tej lub innej parafii.Kopie XIX- wiecznych ksiąg parafialnych znajdziesz w archiwum panstwowym (od 1808 r a nawet wcześniejsze nieco) ,więc wizytę w archiwum dicezjalnym możesz jeszcze odlożyć.Poza tym archiwa panstwowe zawierają także inne rodzaje dokumentów , bardzo ciekawych dla genealoga,np ksiegi hipoteczne folwarków ,księgi gmin ,
księgi cechowe i inne stanowiące wielce interesującą lekturę.
Pozdrawiam
ZB
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

w Warszawskim płaci się od ubiegłego roku za kopie 6,- PLN (jeśli się nie zmieniło), wcześniej były bezpłatne, a szukanie i oglądanie za darmo.

Pozdrawiam
Monika
Agnetta_

Post autor: Agnetta_ »

Dziękuję za wszystkie rady. Byłam przekonana, że więcej informacji znajdę w archiwum diecezjalnym. Jednak zacznę od AP, tym bardziej, że:
Dławichowski pisze: Na wschodzie kraju - traktują Ciebie jak zlodzieja danych osobowych.
A jeżeli już i tak będę w swoich rodzinnych stronach, z ciekawości zajrzę do AD- jeżeli mnie wpuszczą....po powrocie napiszę jak mi poszło :D

Pozdrawiam serdecznie
Agnetta
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwa Diecezjalne, pozwolenie na wgląd do metryk

Post autor: kola16 »

T:"pomocy-kuria"

Witam,

Mam pytanie. Chcę zdobyć pozwolenie z kurii na wgląd do metryk parafialnych, czy muszę specjalnie jechać do kurii, czy mogę to jakoś mailem lub telefonicznie zrobić?.

pozdrawiam
Mikołaj Korgol
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

pomocy-kuria

Post autor: Bozenna »

Ja wyslalam prosbe e-mail'em do archiwum Kurii i dostalam odpowiedz tez e-mail'em (zgode).
Serdecznosci,
Bozenna
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

pomocy-kuria

Post autor: kola16 »

Dziękuję. Jakoś napisałem, zobaczymy co wyjdzie.

pozdrawiam
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
mi-mi

pomocy-kuria

Post autor: mi-mi »

Nie sądzę. Prośba powinna zostać skierowana na piśmie. Odpowiedź wysyłana jest do Ciebie i do proboszcza parafii z zapytania. To na wypadek, gdybyś miał chęć spreparować odpowiedź oraz dla świadomości proboszcza.
Pozdro
Krzysieksaf

Sympatyk

List polecający

Post autor: Krzysieksaf »

Witam, tak jak w temacie zależy mi na uzyskanie listu polecającego od Księdza Proboszcza z mojej parafii. Nie wiem tylko jak go sformułować (ksiadz też nie wie ) Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Krzysztof
saturnin

Sympatyk

List polecający

Post autor: saturnin »

ZAŚWIADCZENIE

Niniejszym zaświadcza się, że przynależący do naszej parafii, Pan/Pani ….., syn/córka ….. zamieszkały w ….. , przy ul. ….., prowadzi badania genealogiczne dotyczące swoich przodków, celem opracowania rodzinnej monografii. Uprzejmie proszę o okazanie mu wszelkiej niezbędnej pomocy w tym zakresie, przede wszystkim zaś, o udostępnienie kościelnych ksiąg metrykalnych z miejscowości gdzie żyli jego przodkowie, a także umożliwienie wykonania z nich kserokopii lub zdjęć, zawartych tam istotnych dla owych badań wpisów dotyczących jego rodziny.

………………………………………………..
pieczęć i podpis Ks. Proboszcza

……………………….
Pieczęć okrągła Parafii

Wróć do „Pomoc w Archiwum”