Indeksacja grobów na "starych" Powązkach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

polecam przejrzenie wątków nt cmentarza powązkowskiego (tj Starych Powązek)
serwis "cmentarium" Sowy
i kontakt z kancelarią
pozdrawiam
serwis "cmentarium" Sowy
i kontakt z kancelarią
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Kubiak_Urszula

Witam.Jeśli mogę coś dopowiedzieć.Mój pierwszy kontakt z administracją cmentarza powązkowskiego był bardzo miły,pan z którym rozmawiałam wytłumaczył w czym może mi pomóc,musiałam tylko znać rok śmierci no i nazwisko poszukiwanej osoby.Bez problemu dowiedziałam się nr kwatery i datę zgonu o nic więcej mi nie chodziło.Odnalazłam grób i okazało się,że jest to rodziiny grób.Mogiła jest utrzymana,a ostatni pochówek miał miejsce w 2004 roku.Bez wachania zadzwoniłam do adm.cmentarza.Telefon odebrała pani,długo prosiłam,(zastawiała się ochroną danych osobowych)żeby podała mi bliższe informacje o zmarłych,wreszcie uległa i podała mi datę zgonu,nr aktu i dzielnicę.Potwierdzam informację o dokumentach sprzed 1945 roku,też dostałam odpowiedź,że spłonęły.Gorzej jest w USC,kazano mi udokumentować pokrewieństwo,więc zrobiłam xero,aktów w naszym ulubionym języku i wysłałam,teraz czekam efektu.
Z pozdrowieniami Ula
Z pozdrowieniami Ula
Brak grobu na Powązkach
Witam,
przepraszam za następny wątek o "Starych" Powązkach. Chciałbym jednak poruszyć "starą" sprawę z innego punktu widzenia. Rok temu szukałem grobu Aleksandra Kasprzyckiego (1837-1896), patrz mój awatar. Wiedziałem że znajduje się on na starej części cmentarza Powązkowskiego w Warszawie ale nie wiedziałem dokładnie gdzie
W rezultacie spędziłem cały dzień na cmentarzu chodząc w tą i z powrotem. Przeglądnąłem mnóstwo nagrobków i wreszcie znalazłem ten grób.
Kilka dni temu, dzięki bezinteresownej pomocy życzliwych osób z tego forum odkryłem w Nekrologu Warszawskim że ojciec Aleksandra (Ignacy) i jego matka (Maryanna) i sporo młodszego rodzeństwa zostało pochowane na tym cmentarzu w latach 1820-1854. Bardzo mnie to zdziwiło, przecież znalazł bym ich grób szukając grobu Aleksandra
A jednak nic.
Pytanie jest oczywiste: jak to jest możliwe ? Czy ktoś z tego form spotkał się już z taka sytuacją ? Czyżby w dziewiętnastym wieku usuwano groby na Powązkach aby zrobić miejsce na następne ? A może ktoś ma jeszcze jakąś inną teorię ?
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam,
Kuba
przepraszam za następny wątek o "Starych" Powązkach. Chciałbym jednak poruszyć "starą" sprawę z innego punktu widzenia. Rok temu szukałem grobu Aleksandra Kasprzyckiego (1837-1896), patrz mój awatar. Wiedziałem że znajduje się on na starej części cmentarza Powązkowskiego w Warszawie ale nie wiedziałem dokładnie gdzie
Kilka dni temu, dzięki bezinteresownej pomocy życzliwych osób z tego forum odkryłem w Nekrologu Warszawskim że ojciec Aleksandra (Ignacy) i jego matka (Maryanna) i sporo młodszego rodzeństwa zostało pochowane na tym cmentarzu w latach 1820-1854. Bardzo mnie to zdziwiło, przecież znalazł bym ich grób szukając grobu Aleksandra
Pytanie jest oczywiste: jak to jest możliwe ? Czy ktoś z tego form spotkał się już z taka sytuacją ? Czyżby w dziewiętnastym wieku usuwano groby na Powązkach aby zrobić miejsce na następne ? A może ktoś ma jeszcze jakąś inną teorię ?
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam,
Kuba
-
Sroczyński_Włodzimierz

Brak grobu na Powązkach
"przecież znalazł bym ich grób szukając grobu Aleksandra A jednak nic. "
oj chyba to za mocno powiedziane "gdyby szukał tobym znalazł" -niekoniecznie
możliwe, że:
a. szukałeś i nie znalazłeś, a grób jest
b. grobu nie ma, bo został zniszczony (jak byłeś w starej części to widziałeś naroznik przy Okopowej z tabliczką o losach tego fragmentu) w XX wieku
c. może w XXI
d. może w XIX
groby (tj "działki") były sprzedawane i o ile mi wiadomo do Wielkiej Wojny i dłużej - bez zgody właścicieli nic się nie działo z grobem, żaden akcje "likwidowania bo nie ma miejsca" nie miały miejsca
a od lat 40 XX wieku przez kolejne dekady...
jak chodziłeś to widziałeś...same groby z pochówkami z lat 60-70-80 XIX wieku a wśród nich grób "nowoczesny" z datą pierwszego pochówku 1965 1975 1985... i nic o "poprzednikach".. i dość znane nazwiska na tych grobach..wina pochowanych? raczej tych co ich grzebali...
czy wszystko za wiedzą potomków pochowanych...może, ale "myślę, że wątpię"
nie zwalałbym na wiek XIX
bardzo daleki jestem od podtrzymywania mitów, jakoby naszym pradziadów bardzo zależało na miejscu pochówków ich zmarłych (bo to nieprawda i własnie mit)
ale największe spustoszenia to jednak była "wojna", lata 40 (w tym działalność hien cmentarnych!) i późniejszy okres
brak publikacji (pomimo, że dane, choć szczątkowe to istnieją) także nie służy ochronie
pozdrawiam serdecznie
P.S. Aleksander Kasprzycki w inwentaryzacji Biernatów występuje...wiem, że już wiesz gdzie jest, to tak na marginesie tylko
PS2 no i pozostaje kwestia katakumb...
oj chyba to za mocno powiedziane "gdyby szukał tobym znalazł" -niekoniecznie
możliwe, że:
a. szukałeś i nie znalazłeś, a grób jest
b. grobu nie ma, bo został zniszczony (jak byłeś w starej części to widziałeś naroznik przy Okopowej z tabliczką o losach tego fragmentu) w XX wieku
c. może w XXI
d. może w XIX
groby (tj "działki") były sprzedawane i o ile mi wiadomo do Wielkiej Wojny i dłużej - bez zgody właścicieli nic się nie działo z grobem, żaden akcje "likwidowania bo nie ma miejsca" nie miały miejsca
a od lat 40 XX wieku przez kolejne dekady...
jak chodziłeś to widziałeś...same groby z pochówkami z lat 60-70-80 XIX wieku a wśród nich grób "nowoczesny" z datą pierwszego pochówku 1965 1975 1985... i nic o "poprzednikach".. i dość znane nazwiska na tych grobach..wina pochowanych? raczej tych co ich grzebali...
czy wszystko za wiedzą potomków pochowanych...może, ale "myślę, że wątpię"
nie zwalałbym na wiek XIX
bardzo daleki jestem od podtrzymywania mitów, jakoby naszym pradziadów bardzo zależało na miejscu pochówków ich zmarłych (bo to nieprawda i własnie mit)
ale największe spustoszenia to jednak była "wojna", lata 40 (w tym działalność hien cmentarnych!) i późniejszy okres
brak publikacji (pomimo, że dane, choć szczątkowe to istnieją) także nie służy ochronie
pozdrawiam serdecznie
P.S. Aleksander Kasprzycki w inwentaryzacji Biernatów występuje...wiem, że już wiesz gdzie jest, to tak na marginesie tylko
PS2 no i pozostaje kwestia katakumb...
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Brak grobu na Powązkach
Witam,
Pewnie to masz ale w razie co - podaję namiar na poszukiwany grób: kwatera 27 rząd 1 grób 23
/ Grób / rodziny /Aleksandra / KASPRZYCK1EGO
śp. / Aleksander / KASPRZYCKI / żył lat 59, + 17 wrześ. 1896 / Kochająca córka tą pamiątkę stawia
śp. / Józefa z Wierzbickich / KASPRZYCKA / żyła lat 34 / + 21 sierp. 1878,
śp. / Alfons / KASPRZYCKI / żył lat 21 / + 27 sierp 1890
Pokój ich duszom
< Poprzednio były jeszcze inskrypcje:
ś+p. / Józefa – Euzebia / KASPRZYCKA / 1873 – 1940
Aleksandra / KASPRZYCKA / 1876 –1942
Informacje pochodza z ksiązki Krystyny Witkowskiej - Powązki mówiące kamienie.
Pozdrawiam
Justyna
Pewnie to masz ale w razie co - podaję namiar na poszukiwany grób: kwatera 27 rząd 1 grób 23
/ Grób / rodziny /Aleksandra / KASPRZYCK1EGO
śp. / Aleksander / KASPRZYCKI / żył lat 59, + 17 wrześ. 1896 / Kochająca córka tą pamiątkę stawia
śp. / Józefa z Wierzbickich / KASPRZYCKA / żyła lat 34 / + 21 sierp. 1878,
śp. / Alfons / KASPRZYCKI / żył lat 21 / + 27 sierp 1890
Pokój ich duszom
< Poprzednio były jeszcze inskrypcje:
ś+p. / Józefa – Euzebia / KASPRZYCKA / 1873 – 1940
Aleksandra / KASPRZYCKA / 1876 –1942
Informacje pochodza z ksiązki Krystyny Witkowskiej - Powązki mówiące kamienie.
Pozdrawiam
Justyna
Brak grobu na Powązkach
Kuba,
Prawdopodobnie, pisze "prawdopodobnie", rodzice sa pochowani w tym samym grobie, w ktorym pozniej pochowano Aleksandra, jedynie plyta z napisami sie nie zachowala.
W archiwum rodzinnym moich krewnych odnalazla sie notatke biura cmentarnego na Powazkach z lat 1939-1945, a w tej notatce informacja, ze przodek zmarly w 1820 roku jest pochowany w tym samym grobie, w ktorym sa pochowane jego...wnuki zmarle pod koniec XIX wieku. Na grobie nie ma sladu po napisie z 1820-ego roku, natomiast sa wszystkie pozniejsze.
Pozdrowienia
Bozenna
Prawdopodobnie, pisze "prawdopodobnie", rodzice sa pochowani w tym samym grobie, w ktorym pozniej pochowano Aleksandra, jedynie plyta z napisami sie nie zachowala.
W archiwum rodzinnym moich krewnych odnalazla sie notatke biura cmentarnego na Powazkach z lat 1939-1945, a w tej notatce informacja, ze przodek zmarly w 1820 roku jest pochowany w tym samym grobie, w ktorym sa pochowane jego...wnuki zmarle pod koniec XIX wieku. Na grobie nie ma sladu po napisie z 1820-ego roku, natomiast sa wszystkie pozniejsze.
Pozdrowienia
Bozenna
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Brak grobu na Powązkach
Kubo, dodaję jeszcze link ze zdjęciem grobu i dokładym opisem z inwentaryzacji konserwatorskiej:
http://www.komitetpowazkowski.home.pl/pdf/614.pdf
Pozdrawiam
Justyna
http://www.komitetpowazkowski.home.pl/pdf/614.pdf
Pozdrawiam
Justyna
Dla Pani Justynko:
dziękuję za link, ostatnio na witrynie Komitatu Powązkowskiego ukazał się również opis grobu brata Aleksandra, Marcellego Kasprzyckiego:
http://www.komitetpowazkowski.home.pl/pdf/136.pdf
To mój pradziadek
Dla Pani Bożeny:
Jestem bardziej skłonny do teorii Włodzimierza: przeoczyłem grób rodziny Ignacego Kasprzyckiego. Niestety nie mieszkam w Polsce wiec będzie trudno go odnaleźć.
Jeśli przynajmniej bym wiedział jak są stare groby Aleksandra i Marcellego to przynajmniej mógł bym posądzać jednego z dwóch że to grób również ich ojca ...
Pozdrawiam,
Kuba
dziękuję za link, ostatnio na witrynie Komitatu Powązkowskiego ukazał się również opis grobu brata Aleksandra, Marcellego Kasprzyckiego:
http://www.komitetpowazkowski.home.pl/pdf/136.pdf
To mój pradziadek
Dla Pani Bożeny:
Jestem bardziej skłonny do teorii Włodzimierza: przeoczyłem grób rodziny Ignacego Kasprzyckiego. Niestety nie mieszkam w Polsce wiec będzie trudno go odnaleźć.
Jeśli przynajmniej bym wiedział jak są stare groby Aleksandra i Marcellego to przynajmniej mógł bym posądzać jednego z dwóch że to grób również ich ojca ...
Pozdrawiam,
Kuba
-
Sroczyński_Włodzimierz

a grób Aleksandra jest w części Powązek istniejącej i "zasiedlonej" w okresie śmierci jego przodków?
-
aligatormp

Mam podobny problem. Poszukuję grobu Franciszka Paczkowskiego 4.10.1783-7.7.1827.
Czym dysponuję:
1. Polski Słownik Biograficzny PAN tom 24/4 Zeszyt 103 rok wyd.1979 podaje:
Czym dysponuję:
1. Polski Słownik Biograficzny PAN tom 24/4 Zeszyt 103 rok wyd.1979 podaje:
2. W Kurierze Warszawskim ukazał się nekrolog:... Zmarł 07.07.1827 w Warszawie, pochowany został na cmentarzu Powązkowskim.
3.Cmentarz Powązkowski pod Warszawą Wójcik Kazimierz t.3 str.186 czytamy:Franciszek Paczkowski ... zm. 7.07.1827 roku przepr. 9.07.1827 roku na cm. Powązkowski w Warszawie
Za namową Włodzimierza swe kroki skierowałem do "Komitetu Powązkowskiego" a następnie do Stołecznego Konserwatora Zabytków, który od jakiegoś czasu inwentaryzuje groby. Nikt nie potrafił mi wskazać właściwego grobu. Z inwentaryzacji wynika, iż w katakumbach jest płyta Józef Franciszk Paczkowski ale pochodzi z drugiej połowy XIXw.Spoczywają w tychże Katakumbach bez żadnych napisów: ... Paczkowski Franciszek...
-
Kubiak_Urszula

Witaj.Zależy w którym roku był pochówek.Przeczytaj poprzedni wpis.Spróbuj jeszcze na tej stronie http://www.nekrologi-baza.pl/może znajdziesz interesujące Cię nazwiska,później tylko kontakt z administratorem strony.Jeśli to nie zda egzaminu zostaje Ci długi,dardzo długi spacer po powązkowskim cmentarzu.
Z pozdrowieniami Ula
Z pozdrowieniami Ula
Problem z grobem
Witam serdecznie!
Mam pewien problem i wielka nadzieje, ze ktos mi bedzie mogl podpowiedziec, jak sie do tego zabrac...
Ale zaczne od poczatku: na Powazkach znajduje sie grob mojej prababci. Poza nia pochowane sa w tym grobie jeszcze 4 inne osoby: jej corka, jej brat z zona i ... no wlasnie - to moj problem. Jako pierwszy zostal w tym grobie pochowany w 1905 roku 14-letni mlodzieniec. Jest to niewatpliwie rodzina (nazwisko sie zgadza). Sek tylko w tym, ze w tym czasie rodzina mieszkala jeszcze na Wolyniu, nie w Warszawie. Wiekowo mlodzieniec ten moglby byc bratem mojej prababci, ale nikt nic o nim nigdy nie wspominal. Jak i gdzie i czy wogole moge jakos ustalic kim byl ten mlodzian? Czy mam szanse dowiedziec sie czegos na cmentarzu? Niestety nie ma mnie na miejscu - planuje przyjazd do Warszawy w lecie i chcialabym ten pobyt jak najlepiej wykorzystac, a nie szukac w ciemno... Poradzcie, od czego zaczac i gdzie szukac.
Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie.
Gosia
Mam pewien problem i wielka nadzieje, ze ktos mi bedzie mogl podpowiedziec, jak sie do tego zabrac...
Ale zaczne od poczatku: na Powazkach znajduje sie grob mojej prababci. Poza nia pochowane sa w tym grobie jeszcze 4 inne osoby: jej corka, jej brat z zona i ... no wlasnie - to moj problem. Jako pierwszy zostal w tym grobie pochowany w 1905 roku 14-letni mlodzieniec. Jest to niewatpliwie rodzina (nazwisko sie zgadza). Sek tylko w tym, ze w tym czasie rodzina mieszkala jeszcze na Wolyniu, nie w Warszawie. Wiekowo mlodzieniec ten moglby byc bratem mojej prababci, ale nikt nic o nim nigdy nie wspominal. Jak i gdzie i czy wogole moge jakos ustalic kim byl ten mlodzian? Czy mam szanse dowiedziec sie czegos na cmentarzu? Niestety nie ma mnie na miejscu - planuje przyjazd do Warszawy w lecie i chcialabym ten pobyt jak najlepiej wykorzystac, a nie szukac w ciemno... Poradzcie, od czego zaczac i gdzie szukac.
Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie.
Gosia