Poszukuję grobu poległych żołnierzy... Wermacht, II woj św.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bina5

Sympatyk
Adept

Wehrmacht

Post autor: bina5 »

Szukam zdjęć, informacji o niemieckich oddziałach Wehrmachtu:
1. Kompanie Reserve Jager Bataillon 49 (Atlantikkuste)
2. Kompanie Reserve-Grenadier-Bataillon 472 (Atalntikkuste bei La Rochelle)
3. Kompanie Grenadier-Regiment 932 (Antwerpen, Marseille)

Takie dane znalazłam w dokumentach dziadka. Niestety przodek od dawna nie żyje, a nikt z członków rodziny nie jest w stanie udzielić mi żadnych informacji. Może ktoś ma jakąś wiedzę kto w nich służył lub zdjęcia żołnierzy tych jednostek, informacje gdzie można znależć nazwiska, stopnie itp Każda wskazówka będzie cenna.
mad4

Sympatyk

Wehrmacht

Post autor: mad4 »

Ja również poszukuję Landesschützen-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon nr 14, 6 kompania.
Milovice koło Lysa nad Labem. Protektorat Czech i Moraw.
Mad4- Małgorzata
Mad4-Małgorzata
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Wehrmacht

Post autor: JarekK »

Pozdrawiam
Jarek
bina5

Sympatyk
Adept

Wehrmacht

Post autor: bina5 »

Przejrzałam stronkę i kilka podstawowych informacji znalazłam, lecz nie ma tego zbyt dużo.
Moze wśród genealogowiczów znajdzie się osoba mająca swojego przodka w tej samej jednostce. Może ktoś jest w posiadaniu zdjęć.

Dziękuję za link i serdecznie pozdrawiam
aligatormp

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aligatormp »

Możesz zadać pytanie na dws.org.pl

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Juroszek Józef,r.1903,II WŚ

Post autor: Edmunda »

Edmunda pisze:Witam,
proszę o pomoc.
Wujek mojego męža zaginął podczas II wojny światowej. Jako Ślązak słužył w niemieckim wojsku. Niestety nie wiem gdzie.
Dane, które posiadam :
Jozef Juroszek
ur. 25.2.1903 Koniaków, Polska
zamieszkaly Hnojnik 106, Czechy (Śląsk, Zaolzie)
W kromice gminy Gnojnik, obok jego imienia pisze "nie wrócil ".
Być može nie poległ w wojnie.
Z góry serdecznie dziękuję
Edmunda
Witam
dzięki Beacie, która napisała do WASt przyszła odpowiedź.
Piszą min.
Poszukiwania sa mozliwe , ale zwiazane z oplatami 8 € za kazda strone +0,50 ct. Za kopie i jeszcze jest zaznaczony punkt, ze przekazanie „osobistych „ danych , bedzie mozliwe po zlozeniu zezwolenia o podanie tych danych przez osobe ktorej dotycza ( ew. Zony lub dzieci danej osoby)

Jesteśmy jego najbliższą rodziną. Jego żona i dziecko dawno nie żyją. Niestety nie mamy żadnych jego dokumentów.

Jaka jest szansa otrzymania dokmentów ?
Może ktoś ma doświadczenie z dokumentami z WATsu
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
T0masz_0

Sympatyk

Re: Juroszek Józef,r.1903,II WŚ

Post autor: T0masz_0 »

Edmunda pisze: Jesteśmy jego najbliższą rodziną. Jego żona i dziecko dawno nie żyją. Niestety nie mamy żadnych jego dokumentów.

Jaka jest szansa otrzymania dokmentów ?
Może ktoś ma doświadczenie z dokumentami z WATsu
Pozdrawiam
Edmunda
Też dostałem podobną odpowiedź,
chcieli ode mnie pisemnego zezwolenia osoby, ktorej dotyczą poszukiwania, a jeżeli ta osoba nie żyje to jej akt zgonu.
Wysłałem mailem skan kserokopii aktu zgonu z księgi ze zwyczajową pieczątką, że dokument nie ma mocy urzędowej - wszystko w języku polskim - i wystarczyło.

Podejrzewam więc, że nie chodzi im o jakieś superurzędowe dokumenty, tylko zwyczajne poświadczenie pokrewieństwa/lub zgonu. Może masz jakąś metrykę kościelną, lub coś innego co mogłoby się nadawać.

pozdrawiam
Tomek
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

"Zaginiony" na wojnie

Post autor: Massalski_Marcin »

Witam!
Od lat poszukuję informacji o śmierci mojego przodka Franza Mi(e)nkina. Był on Niemcem. Uczestniczył w II wojnie światowej po roku 1940. Do mojej babci nie dotarła informacja o jego zgonie. Nie wrócił do domu po bitwie. Był poszukiwany przez PCK, lecz bez efektów. Prawdopodobnie walczył na terenach Rosji lub Ukrainy. Być może zginął tak jak jego brat Paul Mi(e)nkina 16.07.1944r. w Odessie. Jeśli przeżył wojnę mógł dostać się do niewoli rosyjskiej.
Proszę o pomoc lub dobre rady w poszukiwaniu jego daty zgonu.
pozdrawiam Marcin Massalski
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam

Na stronie Volksbund.de jest informacja o Paulu Minkina, zmarłym 16 lipca 1944, jednak z innym miejscem zgonu:

Nachname: Minkina
Vorname: Paul
Dienstgrad: Obergefreiter
Geburtsdatum: 29.06.1913
Geburtsort: Sandau
Todes-/Vermisstendatum: 16.07.1944
Todes-/Vermisstenort: H.V.Pl.Dünaburg

Pochowany jest na cmentarzu wojennym w Dünaburg / Daugavpils na Łotwie.

Niestety Franza w bazie brak.

pozdrawiam,
Jurek
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuje, ciekawiło mnie czy grób Paula Minkiny istnieje. To na pewno jest ten, o którego mi chodziło, ponieważ data i miejsce urodzenia się zgadzają. Myślałem, że został pochowany w jakiejś masowej mogile. Czy mógłby Pan skopiować mi link do strony z informacją o Paulu, bo mam kłopot w odszukaniu.
pozdrawiam Marcin Massalski
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Super, dzięki :D
Awatar użytkownika
kkoziii

Sympatyk

Żołnierz niemiecki

Post autor: kkoziii »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post więc tym bardziej chciałbym się przywitać i jeśli pytanie nieodpowiednie do działu to przepraszam.
Od pewnego czasu zajmuję się genealogią mojej rodziny po linii prostej, mam mnóstwo pytań, ale nie wszystkie do tego działu. Chciałbym się dowiedzieć wszelkich informacji na temat mojego pradziadka, który służył i zginął w wehrmachcie. Posiadam jego akt zgonu, z którego wynika, że był w stopniu strzelca w 4 Kompani 233 Pułku piechoty (4 kompanie infanterie regiment 233) zmarł 24 sierpnia 1942r. godzina nieznana w SKORZOWO, na wschodnim froncie wojennym. podpisano 1944r. Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat miejscowości w której zmarł (słyszałem jedynie, że to gdzieś na dzisiejszej ukrainie, ale nic wiecej), oraz info na temat kompani/pułku, w którym służył. Może są tu osoby, które znają się na takich sprawach. Niestety po nim zostały mi jedynie 3 zdjęcia, a nikt z rodziny, który cokolwiek mógłby powiedzieć, nie żyje. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Serdecznie pozdrawiam! :)
rendziojaroslaw

Sympatyk
Ekspert

Żołnierz niemiecki

Post autor: rendziojaroslaw »

https://www.dd-wast.de/de/startseite.html imię nazwisko stopień pułk kompania itd. pod ten adres proponuje skierować zapytanie a odpowiedź zapewne pozytywna i zadowalająca nadejdzie. Pozdrówki.
Awatar użytkownika
kkoziii

Sympatyk

Żołnierz niemiecki

Post autor: kkoziii »

Super, dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”