Richard1 pisze:Panie Jarku bardzo dziękuję za poświęcony czas.
Ciekawe skąd pochodził Wincenty zmarły w 1940 roku w wieku 70 lat (ur. około 1870 roku)
Z ksiąg bośniackich wywnioskować można, że wspomniany Wincenty Drąg pochodził z okolic Niska. Przy wpisach jego lub jego dzieci pojawia się Kłyżów, Studzianki, Kurzyna. Korzystając z wyszukiwarki serwisu genealogicznego Lubgens znalazłem akt jego ślubu,akty urodzeń jego dzieci i inne akty. Pochodzi z Rzeczycy Ziemiańskiej i wszystkie miejscowości podane wyżej nie leżą aż tak daleko od siebie. Jest to pogranicze dawnego Królestwa Polskiego i Galicji Austriackiej. Aby migrować do Bośni może wykorzystał prawo swojszczyzny, nie wiem. Jeśli to twój przodek to z tych aktów można już małe drzewko stworzyć

Są tam jego rodzice Wojciech i Marianna r. Tkacz. Zaciekawił mnie akt zgonu Wojciech, który w indeksach z Rzeczycy Ziemiańskiej nie był za bardzo powiązany. Wrzuciłem na forum do tłumaczenia z rosyjskiego i okazało się że to ojciec Wincenta, mąż Marianny zd. Tkacz, gdzie w akcie są podani rodzice Wojciecha a dziadkowie Wincenta.
Niektóre akty posiadają skany, większość w rosyjskim jak to w Kongresówce, oznaczyłem je. poniżej masz indeksy.
LUBGENS
ŚLUB
Drąg Józef Szempruch Antonina Parafia Modliborzyce Akt nr 12 Rok 1897 On- O: Wojciech, M: Marianna Dziechciarz, Ona- O: Jakub, M: Marianna Koćmirska
Drąg Wincenty Wilczek Agnieszka Parafia Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 10 Rok 1898 On- O: Wojciech, M: Marianna Tkacz, Ona- O: Maciej, M: Aniela Dziechciarz
Drąg Maciej Biel Marianna Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 29 Rok 1899 On- O: Wojciech, M: Marianna Tkacz, Ona- O: Łukasz, M: Katarzyna Warwińska
Drąg Maciej Gałkowska Anna Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 35 Rok 1906 On- O: Wojciech, M: Marianna Dziegciarz, Ona- O: Józef Wysocki, M: Rozalia Mazurek
Drąg Szymon Michalska Zofia Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 13 Rok 1911 On- O: Wojciech, M: Marianna Dziegciarz, Ona- O: Wojciech, M: Katarzyna Dziedzic
Drąg Antoni Banach Stefania Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 17 Rok 1912 On- O: Wojciech, M: Marianna Tkacz, Ona- O: Mikołaj, M: Marianna Pokrzywa
Drąg Antoni Kosikowska Bronisława Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 17 Rok 1918 On- O: Wojciech, M: Marianna Tkacz, Ona- O: Franciszek, M: Józefa Bańka
URODZENIA
Drąg Antoni Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 57 Rok 1884 O: Wojciech, M: Marianna Tkacz skan dostępny
Drąg Adam Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 192 Rok 1898 O: Wincenty, M: Agnieszka Wilczek skan dostępny
Drąg Justyna Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 50 Rok 1901 O: Wincenty, M: Agnieszka Wilczek skan dostępny
Drąg Sylwester Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 210 Rok 1902 O: Wincenty, M: Agnieszka Wilczek skan dostępny
ZGONY
Drąg Szymon Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 86 Rok 1945 s. Wojciech i Marianna Dziegciarz
Drąg Wojciech Rzeczyca Ziemiańska Akt nr 7 Rok 1908 s. Walenty i Małgorzata skan dostępny
Tłumaczenie aktu zgonu Wojciecha 7/1908:
Działo się w Rzeczycy Ziemiańskiej 17/30 stycznia 1908 r. o godz.3. po południu. Stawili się: Jan Drąg 42 lata i Józef Drąg 40 lat, rolnicy, pierwszy z Łychowa, drugi z Rzeczycy Ziemiańskiej i oświadczyli, że wczoraj w Łychowie o godz.9-tej wieczorem umarł Wojciech Drąg, 85 lat, rolnik z Łychowa, urodzony w Galicji, syn nieżyjących Walentego i Małgorzaty z niewiadomych (rodziców), małżonków Drąg. Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę Drąg z d. Tkacz. Po naocznym przekonaniu się o zgonie Wojciecha Drąga, akt ten został przeczytany niepiśmiennym stawającym i przez nas tylko podpisany.
Adres wyszukiwarki, gdzie możesz sam poszperać
https://regestry.lubgens.eu/news.php
Pozdrawiam.