Kopia ksiąg Heroldii Królestwa Polskiego odnaleziona

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

W Bibliotece Jagiellońskiej jest rękopis z Archiwum Pusłowskich;Spis alfabetyczny szlachty polskiej w Galicji,sygn.Przyb.744/99.Szkoda,że nie ma innych pozycji z tego zasobu...

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... ion/201881

Aleks.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

W AP Kraków znajdują się wypisy prof. Piekosińskiego z dokumentów wywodowych galicyjskich znajdujących się we Lwowie, jednak obarczone licznymi błędami (np. przekręcone imiona i nazwiska, daty, itp.):

https://www.archivesportaleurope.net/ea ... /unitid/01

Rob.
______
Archiwum Kaczanowskiego - digitalizacja
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/64jbck
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Akurat szlachta galicyjska jest dobrze udokumentowana jeśli chodzi o legitymacje. Nie słyszałem zresztą, aby tam była aż tak wielka weryfikacja. Znam tylko jedną odrzuconą rodzinę Prus Paygert, ale było trochę rodzin, co się nie legitymowało np. Żuławscy h. Szeliga, którzy doczekali się monografii. Ale te wypisy Piekosińskiego wydał przecież Krzysztof Ślusarek na ile starczyło materiału
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Re: Kopia ksiąg Heroldii Królestwa Polskiego odnaleziona

Post autor: Magdalena_Smolska »

Nowik_Andrzej pisze:Krótko odpowiadając:
1. Ta czytelnia przeznaczona jest do prowadzenia badań naukowych, w Internecie można się zapoznać z jej regulaminem i zwrócić się o jego interpretację.
2. Przynajmniej większość kopii pozostałych ksiąg też jest tam przechowywana.
Jeżeli ktoś przy swoich badaniach będzie z nich korzystał, warto od razu zrobić zdjęcia i je opublikować, aby tak cenne archiwalia nie były narażone na niszczenie. Proszę przy tym wszystkich, ktorzy takie zdjęcia mają, aby się z nimi podzielili w celu publikacji.

Andrzej Marek Nowik
Panie Andrzeju pracuję na dokumentach ze zbioru Pusłowskich i wielu innych od 2 lat, jestem skłonna się nimi podzielić, ale jedynie za zgodą dyrektora BUJ. Uważam, że uzyskanie zgody na publikację będzie możliwe i wtedy zachowamy się jak trzeba w stosunku do instytucji z której zasobów korzystamy. To jest prosty zabieg i równocześnie zabezpieczenie dla tych, którzy chcą mieć drzwi do biblioteki a zwłaszcza do działu rękopisów ciągle otwarte.

Pozdrawiam
MagdalenaSmolska-Kwinta
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Opublikowana przez BJ pozycja nr.744/99 z Archiwum Pusłowskich, jest w statusie Domeny Publicznej.Przypuszczam,że taki sam stan prawny będą miały inne pozycje ze Zbioru Pusłowskich dotychczas nie publikowane.To kwestia jednego pisma lub maila do BJ...

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob 03 paź 2020, 09:57 przez A.Michałowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Na podstawie moje wiedzy w tym i innym temacie wiem, od osób wiarygodnych, że nie ma przeciwskazań do publikacji. Z drugiej jednak strony wypada zapytać, bo co innego jeśli wie to osoba, która kopiowała dany zespół, a publikuje inna. Z drugiej strony to każda kopia wykonana własnym aparatem jest własnością tego, co ją wykonał i może sobie z tym robić, co mu się podoba. Nikt praktycznie nie jest w stanie go ścigać prawnie. W ubiegłym roku wykonano dla mnie zdjęcia w NIAB, prywatnie, choć tam podobno nie można tego robić. Zapytano czy będę to publikował. Powiedziałem, że co najmniej jedno zdjęcie w internecie. Wtedy powiedziano mi, że formalnie musi być zgoda i trzeba oto wystąpić na piśmie. Powiedziałem zatem, aby załatwili to sami bez zbędnej procedury, aby oni nie mieli problemów z robieniem fotografii w przyszłości. I za jakiś czas powiedzieli mi, że mogę publikować.
Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Nowik_Andrzej »

Magdalena_Smolska pisze: Panie Andrzeju pracuję na dokumentach ze zbioru Pusłowskich i wielu innych od 2 lat, jestem skłonna się nimi podzielić, ale jedynie za zgodą dyrektora BUJ. Uważam, że uzyskanie zgody na publikację będzie możliwe i wtedy zachowamy się jak trzeba w stosunku do instytucji z której zasobów korzystamy. To jest prosty zabieg i równocześnie zabezpieczenie dla tych, którzy chcą mieć drzwi do biblioteki a zwłaszcza do działu rękopisów ciągle otwarte.

Pozdrawiam
MagdalenaSmolska-Kwinta
Pani Magdaleno, ja już "zachowałem się jak trzeba", nie wiem tylko, na jakiej podstawie sugeruje Pani, że jest inaczej. Bardzo się cieszę, że rozważa Pani udostępnienie swoich zdjęć, ale jeżeli pracuje Pani naukowo z wykorzystaniem tych akt przy użyciu inwentarza, to ich status prawny powinien być Pani znany. Pani praca, Pani decyzje, ośmielam się tylko gorąco zachęcać do publikacji, będzie to wielka przysługa dla wielu genealogów.

Andrzej Marek Nowik
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Zgadza się,to tylko jest własny punkt widzenia i interpretacji przepisów.Genealodzy amatorzy czekają z wielką nadzieją na publikację materiałów,które zostały odnalezione przez profesjonalnych badaczy i pasjonatów tematu,niech im będzie chwała,że nie zachowują efektów swojej pracy tylko dla siebie i chcą się podzielić z innymi...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Tomasz_Lenczewski pisze:Akurat szlachta galicyjska jest dobrze udokumentowana jeśli chodzi o legitymacje.
...poza Nową Galicją.

Andrzej Marek Nowik
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

To akurat się zgadza, ale oglądając te certyfikaty w handlu i inne z Nowej Galicji to chyba gorszych nie widziałem. Wyglądało to na automatyczny proces rejestracji szlachty bez przedstawiania stosownych dowodów. Ale w gruncie rzeczy takie były pierwsze legitymacje. Choć moim zdaniem ludzie postępowali wtedy raczej rzetelnie
Robert_Kostecki

Sympatyk

Można to wszystko wyczytać w literaturze przedmiotu. Podczas pierwszych legitymacji w Galicji wystarczyła przysięga dwóch świadków, którzy zeznali, że oto "jest nasz brat i szlachcic".

Robert
______
Archiwum Kaczanowskiego - digitalizacja
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/64jbck
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

W Bibliotece Jagiellońskiej jest rękopis z Archiwum Pusłowskich;Spis alfabetyczny szlachty polskiej w Galicji,sygn.Przyb.744/99.Szkoda,że nie ma innych pozycji z tego zasobu...

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... ion/201881

Na Forum miały być też opublikowane, jeszcze inne pozycje z Archiwum Pusłowskich,ale widocznie są z tym komplikacje....

Pozdrawiam.
Robert_Kostecki

Sympatyk

A, co tam słychać u Szanownych Pań:

Julia Popowska-Drojecka
oraz
MagdalenaSmolska-Kwinta

Pozdrawiam

Robert
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Sprawa publikacji zasobów z Biblioteki Jagiellońskiej poszła w zapomnienie....

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

A.Michałowski pisze:Sprawa publikacji zasobów z Biblioteki Jagiellońskiej poszła w zapomnienie....

Pozdrawiam.
Nie poszła.
Ani jednego dnia.

Andrzej Marek Nowik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”