Projekt Wojak - indeksy żołnierzy C.K. Armii

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam,
dodałam do bazy kolejne indeksy. Litery: K, O, S i T.
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
dodałam do bazy Wojak kolejne indeksy dla liter: N, P i R.
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
w naszej bazie jest już prawie 23 tys. indeksów. Wielkie podziękowania dla indeksujących. Zachęcam do wspólnej indeksacji :)

Dodałam mikrofilmy na litery: G, H, S.

Jak zawsze wiele ciekawych postaci m. in. August Haller von Hallenburg starszy brat gen. Józefa Hallera (1873–1960), brat stryjeczny gen. Stanisława Hallera (1872-1940).
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Post autor: Adamus_P »

Dzień dobry,

niestety po wyszukaniu wspomnianego Augusta Hallera i kliknięciu na ikonkę z linkiem do Family Search otrzymuję błąd (już na stronie Family Search) i skan nie jest wyświetlany. Sprawdziłam i dla starszych indeksów (np. na literę E) taki błąd nie występuje. Ponadto po najechaniu na "Uwagi" nie wyświetla się numer mikrofilmu i itemu, tylko "N". Czy coś poszło nie tak podczas ładowania pliku z indeksami czy to tylko moje lokalne problemy?

I oczywiście piękne dzięki dla wszystkich indeksujących za ich pracę!
Pozdrawiam,
Patrycja
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Błędny jest link, który zawiera opis lokalizacji dokumentu.

Tutaj poprawny link:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1713234
Łukasz
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
jeszcze raz przesłałam mikrofilmy. Wyrywkowo sprawdziłam i jest już OK.
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
dodałam do bazy kolejne indeksy dla liter: G, S.

Przez ostatni rok do bazy dodaliśmy 60 mikrofilmów (z 247), jest to prawie 25 tys. indeksów. Pojawiły się indeksy dotyczące kobiet:
Natalia Garula ur. 1899 Kielce
Wanda Kraus ur. 1893 Ptaszkowa
Maria Zimmermann ur. 1895 Stanisławów córka Edwarda Fiedler

Zgłosiła się osoba do indeksacji księgi rejestracyjnej 57 pułku piechoty w Tarnowie. Po zakończeniu indeksacji księgi dodamy ją do naszej bazy. Skany są dostępne tutaj: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/26386452

Na mikrofilmach pojawiły się dokumenty, których nie indeksowaliśmy:
1. Księga rejestracji rezultatów oglądu medycznego, mobilizowanych wojskowozobowiązanych rezerwy 1883 r(rocznika) urodzonych w warszawskim wojskowym komisariacie (1920-1930)
2. Dziennik podawczy jakiejś (może sądu) instytucji, wyciągi z zapisów karalności (Strafprotokoll) itd.
3. Lista nazwana Zapasowi urzędnicy (?) https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1713234

Serdeczne podziękowania wszystkim indeksującym :)
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jeźeli taki zapis nazwiska to sens ma jedynie Freiherr Götz von Okocim. Inna sprawa, źe ten niemiecko-czeski potomek rodu był do tego stopnia spolszczony, źe pisał się „Okocimski”.
Pozdrawiam
Tomasz
Paulina_W pisze:Witam,
dodałam do bazy Wojak kolejne indeksy na litery: G, K, O, S, Z.

Znane osoby to m. in.:
Wiktor Zygmunt Gniewosz von Olexów
Antoni Götz - właściciel Browaru Okocim
Bolesław Gozdawa von Jawornicki
Władysław Gürtler
Emil Krukowicz-Przedrzymirski
Franciszek Ożegalski von Kościesza
Władysław Oulechla-Fuchs
Wilhelm Osetzki
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
dodałam kolejne indeksy do bazy. Litery: M, O i S.
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
dodałam kolejne indeksy dla liter: C, M, P, S i Z.
bezkropki

Sympatyk

Post autor: bezkropki »

Dla zainteresowanych terenem gminy Boguchwała:
https://ih.uph.edu.pl/images/PDFs/ARCHI ... a-ozog.pdf
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
w3w

Sympatyk

Projekt Wojak - indeksy żołnierzy C.K. Armii - prośba

Post autor: w3w »

Paulina_W pisze:Drodzy Forumowicze,

Rozpoczęłam nowy projekt indeksacji - Projekt Wojak. Indeksy będą publikowane na forum pod adresem https://wojak.genealodzy.pl/

Projekt Wojak oficjalnie rozpoczął działalność w lutym 2021 roku. Celem projektu jest indeksacja 247 mikrofilmów zawierających dokumenty żołnierzy C.K. Armii Austro-Węgier urodzonych w latach 1865-1900.
[...]
na bieżąco z gotowych mikrofilmów tworzony jest indeks imion i indeks miast oraz powiatów. [...]
Osoby zainteresowane będą mogły samodzielnie poszukać swoich przodków i krewnych.
Prośba. Czy nie dałoby się dodać też opcji wyszukiwania przez miejscowość (jak i przez powiat)? Byłoby to bardzo pomocne, bo przy tej liczbie już zindeksowanych ("baza zawiera informacje [już] o 27988 żołnierzach armii austro-węgierskiej" - szacunek!), na piechotę (przez "sortuj") to trochę czasochłonne, zwłaszcza gdy nazwa może być zapisana na różne sposoby,

Wojciech
zaleznyh

Sympatyk
Adept

Projekt Wojak - indeksy żołnierzy C.K. Armii - prośba

Post autor: zaleznyh »

Ja tylko przypomnę uwagę techniczną. Sortowanie wyników powoduje omijanie rekordów, które są "puste" w sortowanej kolumnie, zamiast wrzucać je na początek lub koniec listy wyników. I tak, jeśli wyszukamy nazwisko Nowak z domyślnym sortowaniem po ID, to mamy 291 wyników. Jeśli posortujemy po miejscowości, to jest już tylko 241 wyników, więc "zniknęło" nam 50 Nowaków. Jak posortujemy po powiecie, to mamy 232 - mniej o 59. Ktoś nieświadomy takiego działania bazy może przy dużej liczbie wyników posortować dla wygody i przez to ominąć interesujące wyniki.
Pozdrawiam
Hubert
Paulina_W

Sympatyk

Witam,

@zaleznyh zgłosiłam problem, który podałeś i inne zauważone.

Dodałam kolejne indeksy dla liter: D, K, L i T. Łącznie mamy już prawie 30 tys. indeksów, 30%.
Z ciekawych akt pięknie pisane dokumenty Ignacego Ledóchowskiego (1871-1945) generał dyw. WP. Dokumenty obejmują lata 1892-1919.
Paulina_W

Sympatyk

Witam,
dodałam do bazy kolejne indeksy dla liter G, O i V,W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”